Wereldwijd wordt er door de hele voedselketen – van boer tot bord – veel voedsel verspild. Producenten, supermarkten en restaurants, maar ook consumenten kunnen hier wat aan doen. Tien tips tegen voedselverspilling.
1. Maak een boodschappenlijstje en hou je daaraan. Brood, zuivel, eieren, groente, fruit, vis en vlees kunnen bederven en worden het meest verspild. Wees voorzichtig als je voorraden wilt inslaan, vooral met producten die beperkt houdbaar zijn.
2. Laat het schoonheidsideaal los en koop groenten of fruit met een afwijkende vorm of een vlekje. Mits niet beschadigd of verrot, zijn ze prima om te eten en ze worden vaak met korting aangeboden. Maak er een smoothie of soep mee en niemand merkt het verschil.
3. NoFoodWasted is een gratis app die producten registreert waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken en laat zien welke producten in de buurt met korting te koop zijn.
4. Voor Too Good To Go stellen winkels en restaurants een ‘magic box’ met overtollige etenswaar samen die je kunt afhalen.
5. Er zijn steeds meer initiatieven om ‘restproducten’ te gebruiken. Zo wordt er bier gemaakt van oud brood en soep van kromme komkommers.
6. Als je uit eten gaat en vermoedt dat je je bord niet leeg zult eten, vraag dan een kleinere portie. Er is zelfs een ‘restaurantplatform’ dat ijvert voor kleine eters. Of vraag om een ‘doggybag’ en neem de restjes mee naar huis.
7. Bij de Instock-restaurants (in Amsterdam, Den Haag en Utrecht) wordt gekookt met onverkochte producten uit lokale supermarkten.
8. Kook niet te veel. Toch een overschot? Doe iets met de restjes. Invriezen is een goed idee, maar vergeet niet om ze alsnog op te eten.
9. Ga na hoe je etenswaren het beste kunt conserveren. De (Amerikaanse) FoodKeeper-app geeft informatie over het veilig bewaren van voedingsmiddelen.
10. Is de t.h.t.-datum net verstreken? Gooi het product niet blindelings weg, maar kijk, ruik en proef of het nog goed is.
De antioxidanten (flavanolen), vitamines en mineralen in rauwe cacao zijn inderdaad gezonde stofjes. Daarvan bevat pure chocolade er meer dan melk- of witte chocolade. In dit opzicht is de pure variant – met meer cacao – beter. Chocolade bevat naast cacao echter ook suiker en verzadigd vet. Dat maakt chocolade ongezond.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (1)
Jeanne Bakker
22 november 2019geheelonthouding