Een geweldig doordeweeks-geen-tijd-snel-klaar-maar-toch-voedzaam recept. Een salade erbij en je hebt een substantiële, bijzonder smakelijke maaltijd!
Verhit de oven tot 180 oC. Wrijf de zalm in met olie en doe de moten in een ovenschaal. Zet ze in de oven tot ze beginnen te kleuren (na ongeveer een half uur). Ondertussen maak je de sperziebonen klaar. Chique sperzieboontjes: haricots verts. Net even dunner en daardoor subtieler van looks en smaak dan gewone. Laat ze 5 minuten koken en proef of je ze gaar genoeg vindt. Advies: ga niet verder dan beetgaar, ‘al dente’. Giet de boontjes af en koel ze af met koud, het liefst even stromend water. De frisse boontjes contrasteren even later prettig smakelijk met de warme zalm.
Maak de pesto door de basilicum, hazelnoten, kaas en knoflook met een flinke scheut goede, het liefst extra vergine olijfolie te mengen met de staafmixer. Het geheel mag drijven in de olie, hoor; olijfolie is gezond. Het zou kunnen dat je er zout aan wilt toevoegen. Houd de hoeveelheid wel beperkt, en kaliumzout is gezonder dan gewoon keukenzout.
Doe flink wat pesto bij de boontjes en wrijf de zalm ermee in. De hoeveelheid aangemaakte pesto is aan de ruime kant maar blijft een paar dagen goed. Die kun je dus later ook voor andere gerechten gebruiken.
Per portie: 314 Kcal – 130 mg natrium – 643 mg kalium – 289 mg fosfor – 3 gr verzadigd vet – 15 gr enkelvoudig onverzadigd vet – 2 gr meervoudig onverzadigd vet – 2 gr suiker – 24 gr eiwit – 67 mg cholesterol – 5 gr vezels – 172 mg calcium.
De inhoud van je koelkast zegt iets over de gezondheid van je brein. Bij elke hap en slok vervoer je namelijk 20% van de binnengekregen energie naar je bovenkamer. Maar welk effect heeft voeding op je hersenen?
Onze botten bestaan grotendeels uit calcium (kalk) en eiwitten. Doorlopend ‘ververst’ ons lichaam ze; nieuw materiaal vervangt oud bot. Maar zeker op hogere leeftijd is het belangrijk dat we voldoende stoffen binnenkrijgen die helpen met dat onderhoud. Het risico op botontkalking, osteoporose, neemt met de jaren toe.
Wat moeten we eten om gezond te worden of te blijven? Veel mensen zien door de bomen (lees: adviezen, onderzoeken, producten, diëten en etiketten) het bos niet meer. Volgens voedingsdeskundige Nard Clabbers van TNO maakt ‘gepersonaliseerde voeding’ een einde aan deze voedselverwarring. “Het wordt makkelijker om gezonde keuzes te maken.”
Reacties (2)
Jette Meijer
28 september 2019Interessant jullie bijdragen.
Ik ben op zoek naarecepten boek hoe je zeewier kan verwerken.
Ik zie het nog niet overal Ekoplaza heeft iets maar niet de zoete en de rode zoals beschreven.
Met vriendelijke groet,Jette
Vera
30 september 2019Hoi Jette,
Als je zoekt op ‘google’ naar zeewier recepten komt er best wel wat naar voren.
Wellicht geeft jou dat wat inspiratie.
Groeten, Vera