Ontspannen
Berlijn skyline

Berlijn: zes tips voor een gevarieerde stedentrip

Een uur vliegen of een paar uur in de trein en toch het gevoel dat je in een ver land zit: Berlijn leent zich perfect voor een korte stedentrip of weekendreis. Toch is er méér te doen dan shoppen en méér te zien dan de Brandenburger Tor of de Rijksdag. Zes tips voor een gevarieerde trip naar de Duitse hoofdstad.

  1. Het DDR-museum

In een enorme kelder aan de oever van de Spree wordt op zeer interactieve wijze een beeld geschetst van het leven van de gemiddelde DDR-burger tussen 1949 en 1989 – inclusief uiteraard een echte Oost-Duitse huiskamer, een Trabantje (waar je zelf in kunt gaan zitten), de mogelijkheid om het DDR-volkslied mee te brullen en een kijkje in de klerenkast van de gemiddelde ‘Ossie’. De expositie laat in eerste instantie vooral de positieve kanten van het systeem zien: de economie van de DDR deed het namelijk (zeker in de jaren ’50, ’60 en ’70) uitstekend. Maar uiteraard komen daarna ook de keerzijden van de democratische republiek aan bod: ieder tegengeluid was verboden. Alle kritiek op de autoriteit werd bestraft (in 40 jaar tijd telde de DDR meer dan 250.000 politieke gevangenen), op de radio mocht alleen muziek worden gedraaid die door het staatsbureau was goedgekeurd en media mochten alleen maar afdrukken wat de partij hen voorschreef.

  1. KaDeWe, het ‘Kaufhaus des Westens’

Het met een oppervlakte van 60.000 vierkante meter bijna-grootste warenhuis van Europa (alleen Harrods in Londen is nog ietsje groter) biedt zes etages met meer dan 380.000 verschillende artikelen. Het beroemdst is de bovenste verdieping, die volledig is gewijd aan eten en drinken. Er staan tientallen meters chique schappen met honderden verschillende soorten van letterlijk alle mogelijke spijzen en dranken. Bovendien bevinden zich op deze etage allemaal kleine barretjes waar je kan genieten van allerlei soorten delicatessen die koks ter plekke voor je klaarmaken. Klanten van KaDeWe kijken doorgaans overigens niet op een dubbeltje meer of minder – er zijn bijvoorbeeld flessen drank te koop van meer dan 10.000 euro.

  1. Concentratiekamp Sachsenhausen

De Tweede Wereldoorlog is nooit ver weg in Berlijn, dat vol staat met herdenkingsmonumenten voor alle slachtoffers van de nazi’s. Maar nergens is de zwartste bladzijde uit de recente Duitse geschiedenis zo goed voelbaar als in Sachsenhausen, het concentratiekamp dat Hitler vlak na zijn aantreden op een half uurtje rijden van Berlijn bouwde. Onder het mom van ‘protective custody’ werden hier vanaf 1936 politieke tegenstanders en zogenaamde ‘asocialen’ (joden, homo’s, Jehova’s, katholieken, zigeuners, communisten) opgesloten om ze de ‘juiste’ normen en waarden des levens bij te brengen. Sachsenhausen was primair geen vernietigingskamp, al kwamen er in negen jaar tijd ruim 100.000 mensen om van de honger, ziekte, uitputting, marteling en executie. Middels een nauwkeurige audiotour van ruim twee uur worden bezoekers over het voormalige kamp geleid en deelgenoot gemaakt van de gruwelen die hier voor en tijdens de oorlog plaatsvonden.

  1. De Hackesche Höfe.

Dit vrolijke netwerk van tuintjes en hofjes ten noorden van het centrum is een populaire, groene oase in het wat grauwere deel van de stad, vol kunstenaars- en prullariawinkeltjes waar je urenlang kunt rondstruinen. Hier zit ook een van de grote winkels van het Ampelmannetje, het kenmerkende speelse figuurtje met de hoed dat de verkeerslichten in Berlijn siert. Dit is een van de weinige herinneringen aan de DDR die de lokale bevolking liefdevol koestert en conserveert.

  1. Het Berliner Philharmoniker

Dit Duitse orkest geldt al ruim een eeuw als een van de beste, volgens velen zelfs het allerbeste orkest ter wereld. Aangeraden wordt ver van tevoren kaarten te bestellen voor het bezoeken van een concert, want de meeste uitvoeringen zijn al maanden van tevoren uitverkocht. In dat geval is een bezoek aan de wereldberoemde Berliner Philharmonie in de wijk Tiergarten (iets voorbij de Potsdamer Platz) overigens nog steeds de moeite waard. Na de verwoestende oorlog kende Berlijn geen concertzalen meer en kreeg architect Hans Scharoun de opdracht het bijzondere vijfhoekige, gele gebouw te ontwerpen. Het fraaie staaltje van de naoorlogse architect was in 1963 uniek. Het podium beslaat het centrale deel van de zaal, met eromheen de 2500 stoelen voor het publiek. De rijen vermengen zich (heel knap) met het perspectief van de vijf hoeken, zodat je eigenlijk overal in de zaal het orkest goed kan zien. Voor het concert heeft het plein voor het gebouw iets weg van een markt, waar pretzelverkopers, straatkrantverkopers enmensen die nog een kaartje zoeken vechten om de aandacht.

  1. Berliner Unterwelten

Een groot deel van de geschiedenis van Berlijn speelde zich de afgelopen eeuw af ónder de grond. In het stelsel van bunkers en metrotunnels werden in de Tweede Wereldoorlog aanvallen voorbereid, verborgen zich in de Koude Oorlog inwoners die van oost naar west wilden vluchten en werden in de jaren zeventig en tachtig schuilkelders voorbereid voor een eventuele atoomoorlog. Er zijn dagelijkse talloze rondleidingen in dit enorme ondergrondse gangenstelsel in diverse talen; kaarten kunnen niet van tevoren worden besteld, dus op tijd aanwezig zijn is aanbevolen (de Nederlandse tours zijn snel vol). Probeer van tevoren ook vast te bepalen welke tocht je het liefste zou willen volgen.

 

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?