Interview
2
Leestijd
6 min.

Bezinning in het bos: zo werkt een natuurretraite

Hoewel steeds meer mensen niet verder komen dan de urban jungle in hun eigen woonkamer, bewijzen talloze onderzoeken het telkens weer: een regelmatig bezoek aan de natuur maakt gezonder en gelukkiger. Het kan zélfs helpen dichter bij jezelf te komen. “Het is de ultieme manier van bezinning.”

Uit onderzoek van GFK Intomart blijkt dat 25% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder maar een paar keer per jaar in de natuur komt, terwijl maar liefst 96% van de Nederlanders zich wel degelijk gezonder en rustiger voelt na een boswandeling of weekendje Hoge Veluwe. Langdurig verblijf in een stedelijke omgeving leidt daarentegen steeds vaker tot overprikkeling en sociale stress. Kortom, we hebben de natuur nodig om gezond en gelukkig te blijven. Voor de 38-jarige Roos uit Amsterdam dé reden om af en toe volledig back to nature te gaan.

Indiaans ritueel

Roos werkt als zzp’er en deed vier jaar geleden voor het eerst mee aan een natuurretraite van Nature Quest: een meerdaags programma geïnspireerd op de eeuwenoude traditie van Noord-Amerikaanse indianen. “Jonge jongens werden de jungle ingestuurd om daarna terug te keren als volwassen mannen”, vertelt Roos. “In de natuur leerden ze zichzelf kennen en op zichzelf vertrouwen. Precies wat er bij een natuurretraite ook gebeurt. Door volledig op jezelf te worden teruggeworpen, kom je heel dicht bij jezelf: wie ben ik als ik niets meer heb? Wat wil ik écht? Het is de ultieme manier van bezinning.”

Helemaal alleen

Natuurretraites zijn er in verschillende soorten en maten, maar hebben over het algemeen één ding gemeen: een solo. Tijdens de solo verblijf je één of meerdere dagen in je eentje op dezelfde plek in een natuurgebied, zonder toilet, tent of telefoon. Roos: “Bij Nature Quest maken we een cirkel van drie meter doorsnee en is het de bedoeling dat je die tijdens de solo niet verlaat. Je bent echt op jezelf aangewezen, zonder enige vorm van afleiding. Daardoor word je gedwongen om naar jezelf en de dingen om je heen te kijken. Je kúnt niet anders. Daar komen vaak de mooiste nieuwe inzichten uit voort.”

Metaforen

Zo zat Roos tijdens haar tweede retraite op een plek waar veel horzels zaten. Roos: “Ik kroop in eerste instantie in de slachtofferrol: heb ík weer! Maar na een poosje te hebben gebaald, vond ik uiteindelijk een manier om het aangenaam te maken voor mezelf zónder last te hebben van die beestjes. Voor mij een belangrijke les en een metafoor voor mijn privésituatie destijds: ik kan zelf de keuze maken mijn omstandigheden te verbeteren, ik heb mijn leven zelf in de hand. Het klinkt misschien gek, maar omdat je op zo’n moment helemaal op jezelf bent aangewezen, komt dat inzicht écht vanuit jóú in plaats van uit een zelfhulpboek. Dat is heel waardevol.”

Alles is goed

En het gebeurt vaker: deelnemers die door een paar uur een slak of een mier te observeren inzichten krijgen die later life changing blijken te zijn. Want niet alleen Roos, steeds meer mensen zetten de tijd een paar dagen stil en gebruiken een natuurretraite om zichzelf te vinden. “Pas als álle afleiding om je heen weg is, kun je ervaren wat je echt belangrijk vindt”, besluit Roos. “En de natuur leent zich daar perfect voor. In de natuur kun je niet haasten, presteren of beïnvloeden. De zon, de regen of dieren: alles volgt er zijn eigen ritme. Dat geeft rust. Hoe hectischer je leven, hoe belangrijker het is om dat te ervaren.”

Reacties (2)

Dat de natuur ons veel te bieden heeft staat gelijk aan een open deur intrappen, maar het wordt allemaal zo ingewikkeld gemaakt…een programma in de natuur…een retraite!
Loop of fiets in de natuur en probeer bewust te kijken wat er te zien is, de wisselende jaargetijden, de bloemen, dieren.. mooie ‘Ruysdael luchten’…En soms dwalen je gedachten af en kom je thuis, heb je niks gezien. Volgende keer beter. Je kunt het leren, puur uit jezelf. En als je ervaart hoe rustgevend het is, hoe het ontspant, word je er vanzelf een meester in. Heb je niemand voor nodig. Alleen jezelf. En de discipline om het te gaan doen.

Geachte redactie,

Als directeur van de stichting Kastelen, hist. Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) vind ik het zinvol u te wijzen op het bestaan van onze stichting en onze website (www.skbl.nl). Ik ben ervan overtuigd dat vele leden/klanten van ONVZ (zoals wijzelf ook zijn) er grote belangstelling voor zouden hebben te weten wat wij doen en kennis te hebben van de (unieke) site waarop informatie van circa 700 Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen te vinden is. Wellicht is het aardig eens contact met elkaar te hebben voor een interview (als ik zo vrij mag zijn) of een samenwerking met een of meerdere van de 65 Nederlandse kasteelmusea of particuliere eigendommen (circa 300 objecten). Het is slechts een idee! Mooie decembermaand en complimenten voor ONVZ als organisatie in z’n geheel. Wij varen daar wel bij. Voor overleg ben ik bereikbaar op 06 22 801 668

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?