Interview
Leestijd
6 min.

Bijzonder ontspannen(d)

De één leest een boek, de ander gaat een rondje hardlopen. Maar dat er méér manieren zijn om je kop even leeg te maken, bewijzen deze twee drukke dertigers. Zij houden er een bijzondere manier van ontspannen op na.

Regelmatig ontspannen is essentieel voor je gezondheid; je lichaam en geest hebben het nodig om af en toe tot rust te komen en op te laden voor een nieuwe dag op het werk, op school of met de kinderen. Gelukkig zijn er tal van manieren om de stopknop in je hoofd even in te drukken. Al zou je aan deze ontspanningsrituelen misschien niet direct denken…

Voorlezen met je handen

Eerder dit jaar kocht Alvin (30) ‘m dan eindelijk: de 1289 blokjes tellende hijskraan van LEGO Technic. “Mijn holy grail”, lacht hij. “We hebben drie weken lang niet aan de eettafel kunnen eten, maar toen was-ie af: fantastisch.” Alvins liefde voor LEGO ontstond toen hij klein was en inmiddels stort hij zich met regelmaat vol overgave op het zwaardere werk: technisch LEGO. Voor hem dé manier om te ontspannen. “Koptelefoon op, lolly in mijn mond en van mij heb je geen last meer”, vertelt hij. “Als ik een nieuw project heb gekocht, ben ik daar over het algemeen wel een aantal weken in de avonduren mee zoet. Als het af is, verkoop ik het en ga ik op zoek naar wat nieuws.” Alvin werkt als Art Director bij een groot reclamebureau in Amsterdam; behoorlijk intensief werk waarbij hij de hele dag creatief moet zijn. “En dat is het mooie aan technisch LEGO”, gaat hij verder. “Daarbij hoeft dat niet. Je doet simpelweg steentje voor steentje wat er in de handleiding staat; een soort voorlezen met je handen. Het is eigenlijk zó geestdodend dat het mij echt helpt mijn hoofd leeg te maken. En het werkt verslavend. Bij elke pagina denk je: nog één elementje dan. Voor je het weet is de avond voorbij. Ach, zo heeft mijn vriendin ook haar me-time. Ik ook, ja. Maar wil je dat alsjeblief niet zo noemen?”

 

Maar zo’n twee keer per maand neem ik er écht bewust de tijd voor om te ont-stressen en tot rust te komen

Verdwijnen in een plaat

De 33-jarige Milan van den Horn werkt als freelance social media expert en heeft een druk sociaal leven. Zo’n twee keer per maand zet hij een kruis in zijn agenda en neemt hij uitgebreid de tijd voor zijn ontspanningsritueel: luisteren naar zijn nieuwe houseplaten. “Ik ben een echte muziekliefhebber en draai sowieso graag een plaatje thuis”, vertelt hij. “Maar zo’n twee keer per maand neem ik er écht bewust de tijd voor om te ont-stressen en tot rust te komen.” Op zo’n avond schenkt Milan een speciaal biertje in, gaat hij op de bank zitten en beluistert hij aandachtig zijn nieuw gekochte platen. “Ik kan daar echt intens van genieten, in verdwijnen bijna”, vertelt hij. “Ik draai vinyl sinds mijn vijftiende en heb ook weleens op festivals gedraaid. Dan krijg je een flinke lading prikkels binnen. Het contrast met thuis en in je eentje naar muziek luisteren, kán bijna niet groter. Soms zet ik een plaat op die thuis nog net wat beter klinkt dan in de winkel: echt een geluksmomentje.” De platencollectie van Milan heeft door zijn bijzondere manier van ontspannen inmiddels grote vormen aangenomen. “Het is een verslaving om steeds weer wat nieuws te kopen, nieuwe klanken te ontdekken”, besluit hij. “Een positieve verslaving, dat wel. Tenzij je het de buurman vraagt misschien.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?