Achtergrond
18
Leestijd
5 min.

Bingewatchen: zo werkt dat dus

We zijn dol op Netflix en we bingen ‘s avonds wat af. Maar wat maakt eigenlijk dat we ons helemaal kunnen inleven in een serie of docu en zo blijven hangen? Wij leggen je het principe van bingen uit en geven je meteen 10 kijktips.

Nog één aflevering dan… hoe vaak per week spreek jij deze zin uit? Met neme een willekeurige Netflix-serie- of docu en we kijken de seizoenen in één ruk achter elkaar. Voor je het weet ben je vier uur verder en verschijnt de vraag in beeld ‘of je nog steeds aan het kijken bent?’. In plaats van je kapot te schamen, voel je je relaxed en gelukkig. Hoe komt dat toch?

Dopamine

Tijdens het bingewatchen, maken je hersenen dopamine aan. Hetzelfde stofje dat vrijkomt na een uurtje sporten, of wanneer je heel veel likes op een foto op Instagram krijgt. Dopamine wordt aangemaakt wanneer je hersenen het gevoel krijgen dat ze een beloning verdienen. Het is makkelijk verslaafd te raken aan dit gevoel, waardoor je dus tijdens het kijken van een Netflix-serie, blijft kijken. Je ontsnapt aan de dagelijkse hectiek en de realiteit van het leven leven en kan even relaxen in een andere wereld. Dat werkt zo bij ontspannende series of films, maar ook bij documentaires: je raakt geïnspireerd of leert iets nieuws. Ook dan komt er dopamine vrij. 

Sinds de jaren ‘90

Eind vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Morning Consult dat zestig procent van de 2000 ondervraagde Netflix-kijkers wel eens bingewatcht. Daarvan doet 15% dat iedere dag, 28% meerdere keren per week en 17% ongeveer één keer per week. En 45% gaf aan weleens plannen te hebben gecanceld om een show te kunnen kijken. Maar bingewatchen is niet nieuw. Met de komst van dvd-boxen in de jaren ‘90, konden mensen hun kijkmomenten al zelf bepalen en gehele series in één keer achter elkaar op een dvd kijken. Het enige verschil is dat we nu niet meer bingen via dvd’s, maar via streamingsites als Netflix of Videoland.

Klantenbinding 

Volgens Netflix-onderzoekers is een van de belangrijkste redenen van bingewatchen een groeiende, persoonlijke verbondenheid tussen de kijkers en fictieve personages is. Parasociale interactie noemen ze dat, waarin een kijker een eenzijdige sociale relatie ontwikkelt met een personage uit een serie of film. De betrokkenheid en gevoelens die daarmee gepaard gaan, zijn wel degelijk echt – ondanks dat de andere persoon niet eens echt bestaat. Een laatste reden waarom je blijft kijken, óók als je je favo serie alweer gezien hebt, is omdat je door algoritmes continue suggesties krijgt met welke series je als kijker nog meer leuk zou vinden. Slim, want hierdoor wordt een streamingdienst steeds relevanter en blijf jij kijken naar content die je interessant vindt. De perfecte klantenbinding! 

Goed of slecht voor je?

Maar hoe goed is bingen nou eigenlijk voor je? Niet erg goed, zo blijkt uit vele onderzoeken. Zo kwam uit een onderzoek naar de effecten van bingewatchen van de Universiteit van Texas uit dat mensen die regelmatig bingen, vaker eenzaam en depressief zijn. Slaapdeskundigen van de Journal of Clinical Sleep Medicine noemen serieuze slaapproblemen en fysieke ongemakken als obesitas, een vertraagde bloedsomloop of stofwisseling. Daarnaast kan het enorme keuzeaanbod leiden tot keuzestress en daarbij samenhangend het gevoel alsof je iets mis: de welbekende FOMO, als je niet net als je collega die nieuwe docu of serie hebt gekeken.  

Nu is er met een avondje bingen heus niks mis, maar net als met alles geldt: doe het met mate. Té, is nooit goed. En wie zijn tijd op Netflix nuttig besteedt, kan er zelfs nog iets van opsteken. Daarom verzamelden wij hieronder een lijstje van 14 kijktips die je met een gerust hart achter elkaar kan bingen, zonder je schuldig te voelen. Dit zijn volgens ons de meest inspirerende documentaires die er te vinden zijn op Netflix!

9 kijktips

  1. Tony Robbins: I am Not Your Guru. Leer van Tony hoe je meer mindful kan zijn, van je angsten afkomt, je doelen bereikt en succesvoller kunt zijn in je leven. Op een niét zweverige manier!
  2. Fyre. Nog steeds een hit op Netflix, over ondernemer Billy McFarland en zijn mislukte Fyre Festival in 2017. Een klassiek oplichtersverhaal over de misleidende kracht van social media. Je zult versteld staan! 
  3. Tidying Up with Marie Kondo. Je huis Marie-kondo’en – het is intussen een werkwoord geworden. Creëer rust en ruimte in je huis en op je bureau met de tips van deze Japanse opruimgoeroe. 
  4. 7 Days Out. Werk je in entertainment? Dan is dit de ultieme kijktip. Je krijgt hier namelijk een kijkje achter de schermen van zeven de grootste live-evenementen ter wereld. 
  5. Rotten. Een van de meest indrukwekkende food-documentaires op Netflix. Deze serie duikt diep in het art van de levensmiddelensector en onthult feiten en geheime krachten van eten dat jij in je mond stopt. 
  6. Black Hole Apocalypse. Astrofysici verklaren aan de hand van zwarte gaten hoe het universum zich ontwikkelde, wat leidde tot leven op aarde en dus de mensheid. 
  7. Behind the Curve. Over de aarde gesproken: er is een grote groep op de wereld die niet gelooft dat de aarde rond is. Bizar, maar waar. Kijk maar! 
  8. Explained. Een documentaireserie die in korte afleveringen iets uitlegt wat je altijd al had willen weten. Werkt monogamie? Bestaan piraten? Kunnen dieren denken? Er is ook aparte serie van Explained, genaamd: Explained: The Mind, die alleen maar over het brein gaat.
  9. The American Meme. Verplichte kost voor iedereen die beroemd wil worden op Instagram. 

Reacties (18)

Geweldig initiatief ONVZ !

Dankjewel, Frans!

Wat een onzin artikel over Netflix krijg ik van jullie voorgeschoteld. En dan ook nog kijk tips. Houd info aub over aandoeningen en eventueel medische zaken.

Hoi Alex, jammer dat je het zo bekijkt. We willen graag een verdeling maken tussen zware onderwerpen en luchtige onderwerpen. Je bent natuurlijk niet verplicht om alles te lezen! 🙂 Groet, Vicky (auteur van dit stuk)

Jullie nummer 2 is niet echt “inspirerend”, ik neem aan dat degene die deze lijst heeft samengesteld de documentaire niet gezien heeft. Het is nogal een naargeestige documentaire over het (sexueel) misbruik van de narcistische “zogenaamde” oprichter van de Bikram yoga. Verder staan er nog een wel een paar in jullie lijst die ik zeker even ga bekijken.

Hoi Aukje, je hebt gelijk! Deze hoort er eigenlijk niet tussen. Ik ga ervoor zorgen dat ‘ie uit de lijst wordt verwijderd. Dankjewel voor het opmerken! Groetjes, Vicky (auteur van dit stuk)

Ik vind dit goede info en een erg leuke suggestie.

Dankjewel, Mathot! Groetjes, Vicky (auteur van dit stuk)

Ziet er goed uit, top.

Fijn, GH Esveld! Groetjes, Vicky (auteur)

Zijn jullie Netflixs aan het promoten? Alle publieke- en commerciële zenders hebben méér dan genoeg aanbod, zeker wat natuur- en leerzame documentaire betreft.

Hoi Jack, nee hoor. Dat is althans niet de bedoeling. We hebben hier Netflix als voorbeeld genomen omdat dat nu eenmaal het populairst is onder de doelgroep – het is zelfs een werkwoord geworden 😉 Vandaar de keuze! Groetjes, Vicky

Hey … sorry hoor maar “get a life” en stop met het betuttelen en de bangmakerij…
Live and Let Live ….

Zou m graag willen hebben

Mooie suggesties. Heb er vandaag van genoten. THANKS!!!

Graag gedaan, Jeanne!

Robert de la Roy,

We moeten weer ouderwets gaan bewegen.
Niet voor die TV hangen.
Meer met familie en vrienden en buren ondernemen ipv TV en op die kont zitten of bankje liggen.
Als je gezond oud wilt worden, bewegen en nog eens BEWEGEN.

Hoi Robert, mee eens! Maar mocht je dan tóch een keer voor de tv zitten… kun je er maar beter iets van opsteken 😉 Dat was de bedoeling van dit artikel!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?