Interview
Leestijd
5 min.

“Bobby steunde me zelfs tijdens mijn weeën”

Het is niet alleen gezellig, een hond of kat in huis, huisdieren zijn ook een bewezen remedie tegen stress, pijn en eenzaamheid. Daar kunnen Dennis, Isah en Kathryn over meepraten. “Ze voelt het als ik verdrietig ben.”

Tal van onderzoeken laten het zien: honden en katten hebben een positieve invloed op onze fysieke en mentale gezondheid. Zo zorgen de gekke capriolen van je kat zelfs tijdens de meest regenachtige maandag voor een glimlach op je gezicht en zorgt het dagelijkse rondje met je hond ervoor dat je fit blijft én nog eens buiten komt. Niets nieuws, voor deze drie baasjes.

“James zorgt voor ontspanning op stressvolle dagen”

Bijna vijfduizend volgers heeft ‘ie; de kat van Dennis. Allemaal volgen ze de avonturen van de Britse korthaar James dagelijks op Instagram (@thebeggingcat). En dat terwijl Dennis eigenlijk ‘anti-katten’ was. “Ik had niets met die beesten”, geeft hij toe. “Maar mijn vriendin was er gek op, dus uiteindelijk ben ik drie jaar geleden toch overstag gegaan. En ik moet toegeven; het is onmogelijk níet verliefd te worden op zo’n beestje. Inmiddels is hij echt een volwaardig onderdeel van ons gezin.” Dennis werkt als zzp’er in de reclamewereld; een drukke job met veel spanning en werkdruk. James zorgt ervoor dat hij zijn rust pakt. Dennis: “Mijn werkweken kunnen erg intensief zijn. Wanneer ik bijvoorbeeld vier dagen achtereen thuis aan een grote klus werk, is James mijn rustpunt in huis. Als ik een boterham eet, springt ‘ie op mijn schoot en knuffelen we even. En als ik ‘m hoor miauwen, denk ik: tijd om even te spelen. Hij breekt de werkdag en neemt daardoor de stress even weg. Misschien voelt hij het wel aan me, een kat is een gevoelig beest.” Dat bleek ook toen Dennis’ vriendin zwanger was en James haar op zijn manier kwam troosten. Dennis: “Hij voelde duidelijk dat er wat aan zat te komen en dat mijn vriendin soms wat vermoeid was. Soms beet hij haar zachtjes; zijn manier om een kusje te geven.”

Als ik verdrietig ben, legt hij zijn hoofd op mijn been

“Met Memphis voel ik me minder alleen”

Heeft Kathryn een rotdag op haar werk, dan is ze die bij thuiskomst direct vergeten: haar hond Memphis begroet haar enthousiast met haar lange staart zwaaiend van links naar rechts. Kathryn en haar man hebben de hond inmiddels drie jaar en het is nog elke dag genieten. “We noemen haar weleens onze dochter”, lacht Kathryn. “Ze voelt echt als een gezinslid, we zijn niet compleet zonder haar.” Kathryn is Amerikaanse en kwam vier jaar geleden voor de liefde naar Nederland. Met Memphis voelde ze zich hier meteen meer thuis. “Ik voel me minder alleen”, vertelt ze. “Is mijn man niet thuis, dan heb ik altijd nog een maatje om me heen.” Memphis zorgt bovendien voor een ontspannen begin van de dag én voor een verplichte work-out. Kathryn: “Ben ik moe, dan moet ik toch van de bank af om haar uit te laten. Een betere stok achter de deur is er niet. En zoals wij voor Memphis zorgen, zorgt zij ook voor ons; ze lijkt het aan te voelen als ik verdrietig ben en het geeft me dan troost om haar aaien en knuffelen. Ik word ook blij als ik naar haar kijk. Memphis komt oorspronkelijk uit Roemenië en van een bange straathond heb ik haar zien veranderen in een vrolijk en gelukkig beest. Dat voelt echt fantastisch.”

“Bobby gaf me steun tijdens mijn weeën”

Isah en haar hond Bobby zijn al samen sinds haar studententijd. Toen ze acht jaar geleden in haar eentje naar Amsterdam verhuisde, was hij haar steun en toeverlaat. “Ik kende nog niemand in Amsterdam”, vertelt ze. “Met Bobby voelde ik me minder alleen, we hebben de stad echt samen verkend.” Ook bij de bevalling van haar dochtertje, drie jaar geleden, kreeg Isah steun van haar hond. “Ik merkte dat hij de hele dag al dichtbij me wilde zijn”, vertelt ze. “Toen mijn weeën begonnen, kwam hij – helemaal uit zichzelf – tegen mijn rug liggen, alsof hij wist dat dat voor mij de fijnste plek was. Hij is zo blijven liggen tot we naar het ziekenhuis moesten gaan.” Inmiddels kan Isah zich geen leven zonder haar hond meer voorstellen. “Bob begrijpt aan één woord of één blik wat ik bedoel”, besluit ze. “Als ik verdrietig ben, legt hij zijn hoofd op mijn been. Sinds ons dochtertje er is, wil Bobby ook dat we als gezin letterlijk bij elkaar blijven. Als we met zijn allen in de speeltuin zijn en ik neem Bob mee om een stukje te gaan wandelen, rent hij al gauw terug naar mijn vriend en dochtertje. Wetende dat ik dan achter hem aan kom en we weer allemaal samen zijn.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?