Interview
Leestijd
2 min.

De optelsom van details

Tanya Zeeman wordt zó gegrepen door het materiaal waarmee ze werkt, dat haar tassen zich als het ware vormen onder haar handen. “Dat is pure magie.”

“Oorspronkelijk kom ik uit het welzijnswerk en als hobby heb ik de modevakschool gedaan. Als aanvulling daarop ben ik in 2007 in Arnhem een cursus tassen maken gaan volgen; ik ben altijd dol geweest op leren tassen. Vanaf les een werd ik gegrepen door het materiaal: leer ruikt zó lekker en het voelt zo goed aan. Het gevoel van wat er zomaar in je handen kan ontstaan is fijn. Pure magie. Ik ben gevraagd om barbecueschorten voor mannen te maken, maar ik zei: ‘Nee, dan kan ik onvoldoende uit de voeten met leuke frutsels.’

Details

In mijn ontwerpen gaat het om de details. Daarom vind ik deze beugeltas met cheetaprint ook zo geslaagd. Ze heeft accenten die je bij een in productie gemaakte tas niet snel zult tegenkomen. De draagriem en het handvat zijn ingelegd met turkoois leer – een turkoois leren lipje piept brutaal onder de sluiting uit. Die optelsom van details maakt het geraffineerd. Allemaal heel bewerkelijk – in deze tas zit zo’n twaalf uur werk, maar daar krijg ik juist een kick van. Ik houd van vrouwelijke tassen die de persoonlijkheid van de draagster onderstrepen. Mijn hart ligt bij klassieke, luxueuze modellen, die een knipoog bevatten vanwege bijvoorbeeld een verrassend kleurgebruik. Zo’n dierenprint maakt het ook nét even wat spannender.

Mijn creatieve proces begint met een mooie huid met biologisch keurmerk. Dan heb ik nog helemaal geen tas in mijn hoofd. Al werkende ‘vormt’ de huid zich onder mijn handen. Dat een tas goed in de markt blijkt te liggen, maakt het des te leuker. Deze beugeltas heb ik voor mezelf gemaakt, en toen ik ’r bij me droeg tijdens een cursus, vroeg de cursusleider of ik er ook een voor zijn vrouw wilde maken. Inmiddels ben ik tien cheetaprinttassen verder.”

Kijk voor meer werk van Tanya Zeeman op:
pnoexpo.nl/project/tassen-van-tanya
tassenvantanya.nl


PNOzorg in samenwerking met NRC Media. Door Alexander Hiskemuller, fotografie Lars van den Brink

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?