Ontspannen
Leestijd
4 min.

Deze films móet je zien dit najaar

Het wordt weer guur, de temperatuur daalt. Regen striemt tegen de ramen, de files nemen toe. Zeker in de herfst is de bioscoop een ideale plek om warm te worden en weg te vluchten naar verre werelden en exotische avonturen. Welke mooie titels mag je dit najaar zéker niet missen?

Drama/thriller: Instinct | Nu te zien in de bioscopen.

Al jaren droomde Halina Reijn ervan eens áchter in plaats van vóór de camera te staan. Voor de hoofdrollen in haar debuut Instinct strikte zij haar twee beste vrienden, Carice van Houten en Marwan Kenzari. Van Houten speelt een psycholoog in een tbs-kliniek die zich langzaam maar zeker steeds meer aangetrokken voelt tot charmante patiënt Kenzari. Wie is de jager en wie is de prooi, dat is de hamvraag in deze broeierige thriller die grote actuele thema’s als macht, lust en passie samensmelt tot een spannend mélange waarin beide acteurs excelleren. Instinct won al diverse prijzen in binnen- en buitenland én vertegenwoordigt Nederland dit jaar bij de Oscars.

Drama/thriller: Miles Davis The Birth of the Cool | Nu te zien in de bioscopen.

De Amerikaanse regisseur Stanley Nelson won een kast vol Emmy’s voor documentaires waarin hij het leed van de Afro-Amerikanen in de twintigste eeuw vastlegde. Segregatie speelt zeker ook een rol in zijn nieuwste film, over het leven en werk van jazzcomponist en-trompettist Miles Davis (1926-1991). Maar de nadruk ligt toch vooral op de muziek en de brille van de meest invloedrijke jazzmuzikanten van de twintigste eeuw. Aan de hand van niet eerder vertoonde archiefbeelden en foto’s, uniek studiomateriaal en interviews met onder anderen Wayne Shorter, Quincy Jones, Juliette Gréco, Carlos Santana, Marcus Miller en Herbie Hancock laat de film de vernieuwer en visionair in Miles Davis zien. Nelson komt overigens volgend jaar naar Amsterdam om een film te draaien over de rol die Nederland in de slavenhandel heeft gespeeld.

Komedie/drama: De Patrick | Nu te zien in de bioscopen.

In principe is De Patrick een prachtige film over rouwverwerking; klusjesman Patrick (Kevin Janssens) stort zich op de bizarre zoektocht naar zijn verdwenen hamer om de plotselinge dood van zijn vader te verwerken. Maar het feit dat het ‘avontuur’ zich afspeelt op een naaktcamping, maakt van De Patrick een heerlijk absurdistische, Alex van Warmerdam-achtige film vol vreemde situaties en personages (met Pierre Bokma in een geweldige rol als ‘campingnazi’) die, inderdaad, stuk voor stuk de hele film door in hun adamskostuum rondlopen. En waarom ook eigenlijk niet – uiteindelijk zijn we onder onze kleren allemaal toch naakt.

Kostuumdrama/komedie: Downton Abbey | Nu te zien in de bioscopen.

De critici noemden het filmvervolg op de met prijzen overladen Britse kostuumserie zuinigjes ‘een lange aflevering’. Maar de fans lopen weg met dit verlate filmvervolg op de serie die vertelt over de besognes van de adellijke Britse familie Crawley én hun personeel. In de bioscoopversie is Downton Abbey in rep en roer omdat de koning en koningin een bezoekje aan het kasteel komen brengen. De film is geschreven door Julian Fellowes, de bedenker van de serie; alle originele castleden, inclusief Maggie Smith, spelen mee in de bioscoophit.

Coming of age/komedie: De Belofte van Pisa | Vanaf 10 oktober te zien in de bioscopen.

Spannend, ontroerend, sexy, energiek – deze bijzonder geslaagde verfilming van de veelgeprezen debuutroman van Mano Bouzamour is het allemaal. De coming of age-film vertelt over de vijftienjarige Amsterdamse jongen Samir (Shahine el-Hamus). Sam kan fantastisch trompet spelen en wordt aangenomen op het Muzieklyceum Zuid. Als enige leerling van Marokkaanse afkomst is hij een vreemde eend in de bijt. Zo goed en zo kwaad als het gaat, houdt Sam zijn school en zijn familieleven gescheiden, vastbesloten zijn diploma te gaan halen. Scenarist Robert Alberdingk Thijm en regisseur Norbert ter Hall waren eerder verantwoordelijk voor hitserie A’dam-EVA; in belangrijke bijrollen schitterende sterren als Olivia Londsdale, Nora el Koussour, Yorick van Wageningen en Monic Hendrickx.

Drama/komedie: Hustlers | Nu te zien in de bioscopen.

Jennifer Lopez is een van de meest onderschatte actrices van Hollywood. Maar voor haar rol in Hustlers wordt ze zelfs getipt voor een Oscar! Zij speelt een van de strippers die na de bankencrisis, die ook impact heeft op de inkomsten van deze beroepsgroep, besluiten het heft in eigen hand te nemen. Zij beginnen klanten te drogeren en hun creditcards leeg te trekken – brave huisvaders die een scheve schaats rijden doen toch geen aangifte, is hun heilige overtuiging. Het waargebeurde (zij het geromantiseerde) verhaal snijdt heel veel aan over wat er onder de oppervlakte broeit in de VS: verstoorde man/vrouw-verhoudingen, armoede en het gebrek aan kansen voor minderheden. “Er zijn twee groepen: zij die naakt moeten dansen, en zij die er graag voor betalen om de andere groep te zien dansen”, constateert Lopez cynisch in de film.

Actie/drama: Rambo Last Blood | Nu te zien in de bioscopen.

Met zijn 73 jaar lijkt acteur Sylvester Stallone net zo onstopbaar als zijn meeste personages. Na negen (!) Rocky-films over eer en vergankelijkheid is nu ook zijn getroebleerde Vietnam-veteraan John Rambo met Last Blood aan zijn vijfde avontuur toe. Rambo heeft inmiddels rust gevonden en heeft op een afgelegen ranch met een nichtje en haar moeder zijn eigen surrogaat-familie opgebouwd. Maar als het tienermeisje naar Mexico afreist om haar vader te zoeken en gekidnapt wordt door een druglord die haar dwingt tot prostitutie, slaan alle stoppen weer door en rest maar één oplossing: het kartel tot de laatste man uitmoorden. En dat gebeurt uiteraard niet zachtzinnig in deze actiefilm die fans zal bevredigen, maar verder in elk opzicht opvallend ouderwets aanvoelt.

Familiefilm: Kapsalon Romy | Vanaf 3 oktober te zien in de bioscoop.

Scenarist Tamara Bos en regisseur Mischa Kamp maakten met Het Paard van Sinterklaas een van de moderne klassiekers van de Nederlandse film. Nadat zij het publiek massaal lieten meeleven met een Chinees meisje dat probeert te integreren, breken zij dit maal een lans voor ouderen. Oma Stien (Beppie Melissen) heeft een kapsalon, maar zij wordt steeds vergeetachtiger. Gelukkig heeft zij haar kleindochter Romy om te helpen. Naarmate oma zich vreemder gaat gedragen, groeien de twee dichter naar elkaar toe. Kapsalon Romy won al talloze prijzen in het buitenland, en terecht: de film weet op een ontroerende manier een beeld te schetsen van het moderne Nederland waarin vergrijzing veel problemen oplevert, maar soms óók relaties kan intensiveren.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?