Ontspannen
Leestijd
3 min.

Deze films móet je zien in april

Zelfs als de dagen weer langer worden en de middagen zonniger, is het fijn om af en toe de bioscopen in te duiken (of lekker op de bank te ploffen om een goede serie te bingen). Welke mooie titels mag je deze maand zéker niet missen?

Komedie/drama/familie: Dumbo | Nu te zien in de bioscopen.

Disney komt dit jaar maar liefst met drie ‘live action’-bewerkingen van oude animatieklassiekers; na Dumbo volgen later dit jaar nog Aladdin en The Lion King. Niemand minder dan regisseur Tim Burton (Sleepy Hollow, Big Fish) nam het origineel uit 1941. Hij gaf de wereld van het vliegende olifantje overtuigend en sfeervol weer (inclusief adembenemende digitale effecten) en bouwde het verhaal uit met een veelvoud aan subplotjes rond oorlogsveteraan annex dierendompteur Colin Farrell, zijn geëmancipeerde dochter en circusdirecteur Danny De Vito. De film is niet voor de allerkleinsten en duurt te lang, maar weet op veel momenten wel het beste van Burton en het beste van Disney naadloos te combineren.

Drama: Arctic | Nu te zien in de bioscopen.

Het is geen straf om twee uur lang naar een acteur als Mads Mikkelsen te kijken. In het unieke drama Arctic speelt de Deen, bekend van Hannibal en Casino Royale, een ingenieur die na een vliegtuigcrash probeert te overleven op de Noordpool. Zijn apparatuur is stuk, hij heeft geen idee waar hij zich bevindt en het eten raakt snel op – how to proceed? De opnames vonden daadwerkelijk plaats in het Arctisch gebied, waar het afzien was voor de acteur: Mikkelsen raakte een paar keer onderkoeld en verloor veel gewicht tijdens de draaiperiode. Het resultaat mag er weten; Arctic is een van de meest bijzondere bioscoopervaringen van het jaar.

Horror/drama: US | Nu te zien in de bioscopen.

Regisseur Jordan Peele brak twee jaar geleden door met het revolutionaire Get Out, waarin hij een geijkt horrorconcept (een afgelegen huisje vol met geheimen) combineerde met rake maatschappijkritiek over het sluimerend racisme in de Amerikaanse samenleving. Met opvolger US bouwt Peele dit gegeven uit; wéér ontaardt een schijnbaar simpel gegeven – een middleclass gezinnetje in een vakantiehuisje wordt belaagd door een groep onbekenden – in een gelaagde, onheilszwangere, onvoorspelbare parabel over de huidige Amerikaanse samenleving. Actrice Lupita Nyong’o (12 Years a Slave) wordt voor haar (dubbel)rol als belaagde moeder al getipt voor een tweede Oscar en wat de kijker ook voelt na het dubbelzinnige slot van US, het is een gevoel dat nog dagen blijft hangen en nadreunen.

Real life/komedie: Queer Eye seizoen 3 | Nu te zien op Netflix.

Het ‘fabulous vijftal’ van Queer Eye voelt na drie seizoenen als een groep vrolijke huisvrienden die elk jaar even langskomen voor hun aanstekelijke portie positiviteit. Van wanhopige bejaarden tot ingedutte huismoeders, van brandweermannen met een midlifecrisis tot (dit maal zelfs) koppels: iedereen lijkt herboren als Antoni (koken), Jonathan (haar), Tan (fashion), Karamo (etiquette) en Bobby (interior) hun ‘magic touch’ over je grauwe leven hebben laten gaan. De flamboyante gays lijken een tegenwicht te willen bieden voor alle haat en tweespalt die momenteel hoogtij viert in de VS; met de juiste houding valt er echt nog wel iets van deze verrotte wereld te maken, bepleiten ze nonchalant.

Drama: A Private War | Nu te zien in de bioscopen.

In deze tijd waarin zelfs in Nederland journalistiek onder druk staat (luister de toespraak van Baudet na de Provinciale Statenverkiezingen maar eens terug) is A Private War een urgent eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die wereldwijd hun leven riskeren om de waarheid berichten. De Britse journalist Marie Colvin (1956-2012) offerde haar personal life, haar nachtrust, haar oog en uiteindelijk zelfs haar leven om verslag te doen vanuit alle oorlogshoeken en -gaten in de wereld die haar meeste collega’s links lieten liggen. Actrice Rosamund Pike vertolkt Colvin als een vrouw met een missie die zich niet laat weerhouden door dictators of halstarrige uitgevers.

Komedie: Veep seizoen 7 | In april te zien op Ziggo.

Door de ziekte van hoofdrolspeler én meervoudig Emmy-winnares Julia Louis-Dreyfus een jaartje later dan gepland, maar op Ziggo is deze maand dan toch eindelijk het laatste seizoen van de messcherpe satire Veep te zien. Nadat ze uit het Witte Huis is verdreven, besluit nitwit Selina Meyer op eigen kracht de strijd om het presidentschap aan te gaan. De serie heeft wellicht een fractie aan kracht ingeboet sinds de komst van Trump (die dagelijkse ontwikkelingen met zich meebracht die geen schrijver had kunnen verzinnen). Maar Veep blijft ook in de slotreeks een van de allerbeste (en volgens Washington-intimi een van de meest realistische) Amerikaanse komedieseries van de afgelopen decennia.

Drama: Sauvage | Nu te zien in de bioscopen.

Sauvage volgt de 22-jarige Léo die in Straatsburg de straat leeft en zijn lichaam verkoopt aan veelal oudere mannen. Zijn achtergrond komen we niet te weten; wel zijn diepere behoefte om uiteindelijk iemand te treffen die hij echt liefde kan schenken in plaats van een quick fix in de bosjes. Of heeft Léo eigenlijk helemaal niemand nodig om vrij en gelukkig te kunnen zijn? Sauvage beleefde vorige jaar zijn wereldpremiere in bijprogramma Semaine de la Critique; hoofdrolspeler Félix Maritaud werd bekroond als ‘rising star’ van alle films die op het festival te zien waren.

Actie/thriller: Baantjer Het Begin | Vanaf half april in de bioscopen.

Baantjer Het Begin moet volgens regisseur Arne Toonen doen met de oude, morsige Amsterdamse RTL4-rechercheur doen wat de Britse regisseur Guy Ritchie onlangs deed met detective Sherlock Holmes: “Je neemt een iconisch persoon, maar voegt daar iets aan toe. En tegelijkertijd kan je de vorm wat moderner maken door er toch een hedendaags sausje overheen te gooien.” Waldemar Torenstra speelt de piepjonge De Cock in de jaren tachtig, die ten tijde van de krakersrellen een aanslag op koningin Beatrix moet voorkomen. Zijn ruige partner Tygo Gernandt maakt de Urkse diender wegwijs in het wilde Amsterdam. De familie Römer, die sinds de dood van zowel Appie Baantjer als oer-vertolker Piet Römer de nalatenschap rond De Cock beheert, gaf het project de zegen. Als de film aanslaat, volgen meerdere seizoenen van een nieuwe serie rond rechercheur Cee-Oo-Cee-Kaa.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?