Ontspannen
Leestijd
6 min.

Deze films móet je zien in augustus

De zomer is traditioneel de drukste periode in de Nederlandse bioscopen. De kinderen hebben vakantie, de ouders zoeken ontspanning… bij welke films gaat dat zeker lukken deze maand?

Actie / humor: Ant-Man And The Wasp | Nu te zien in de bioscopen.

In het nog altijd uitdijende Marvel-universum vormen de komische Ant-Man-films een groot contrast met de serieuze, grimmige toon van recente hits als Black Panther en Avengers: Infinity War. Hoofdrolspeler Paul Rudd blijkt nog steeds een uitstekende keuze als superheld-tegen-wil-en-dank die niet alleen mieren kan manipuleren, maar ook kan krimpen en groeien (als zijn nieuwe pak tenminste niet hapert). Uitvinder Hank Pym (Michael Douglas) vraagt hem om zijn hulp als blijkt dat zijn vrouw (Michelle Pfeiffer), die dertig jaar geleden in het kwantum-universum verdween, nog in leven blijkt. Ant-Man is voorlopig de laatste Marvel-film tot volgend jaar mei Infinity War II uitkomt. Blijf, zoals gebruikelijk bij Marvel, vooral zitten voor de schokkende post-credits-scene.

Komedie: Ideal Home  | Nu te zien in de bioscopen.

Nog meer Paul Rudd in de bioscoop, maar in een heel andere rol. De komiek vormt in deze onconventionele komedie een gaykoppel met de Britse ster Steve Coogan. Het tweetal heeft hun zorgeloze leven prima onder controle, tot er op een dag een jongen aanklopt die claimt een kleinzoon van de oudere Erasmus (Coogan) te zijn. Opeens draagt het happy couple de zorg voor een weerbarstige, getraumatiseerde tienerknul. Regisseur Andrew Fleming (Threesome, The Craft) leefde zich flink uit op de quirky dialogen tussen de twee. Maar tegelijkertijd is Ideal Home een hartverwarmend pleidooi voor elke alternatieve samenlevingsvorm én het homo-ouderschap.

Documentaire / muziek: Whitney | Vanaf half augustus te zien in de bioscopen.

In een scherpe montage van archiefbeelden én interviews met alle betrokkenen toont regisseur Kevin McDonald hoe het onbekende meisje Whitney Houston met haar gouden stem doorbrak, een wereldster werd, maar daarna door een aantal verkeerde keuzes (echtgenoot Bobby Brown, haar opportunistische familie) in 2012 op 48-jarige leeftijd overleed. De beelden van de trippende Houston (met echtgenoot Brown, die het niet kon hebben dat haar succes dankzij The Bodyguard astronomische hoogten bereikte) zijn ronduit ontluisterend, net als het interview met Bobby Brown die claimt dat drugs niets met het leven van zijn ex-vrouw te maken hebben gehad. De leukste – want eerlijkste – quotes komen trouwens van buitenstaanders: haar eigen bodyguard analyseert vlijmscherp hoe haar familie het geld dat Whitney binnen harkte belangrijker vond dan haar welzijn.

Actie: Mission Impossible Fallout  | Vanaf begin augustus te zien in de bioscopen.

Acteur Tom Cruise mag de 56 inmiddels zijn gepasseerd, ook in het zesde deel van Mission Impossible rent en raast de ster dat het een lieve lust is. Zijn personage Ethan Hunt wordt na een mislukte missie, waarin plutonium dat in de handen van anarchisten dreigt te vallen, onder curatele gesteld door de CIA. Hij mag zijn fout herstellen, maar wel met waakhond Henry Cavill aan zijn zijde. Hunt en zijn team reizen weer de halve wereld af, achtervolgen schurken over land en in de lucht. Er keren oude bekenden uit de reeks terug en Simon Pegg zorgt als Benji voor de broodnodige komische intermezzo’s. M:I6 is prima zomervermaak.

Musical / komedie: Mamma Mia! Here We Go Again | Nu te zien in de bioscopen.

De filmbewerking van de hitmusical Mamma Mia!, waarvoor de grootste hits van de Zweedse band Abba de rode draad vormden, was tien jaar geleden een onverwachte hit. Nu is er het vervolg, waarin Sophie (Amanda Seyfried) de nalatenschap van haar overleden moeder Donna op het Griekse eiland voortzet en het café heropent. De komst van de goede vriendinnen van haar moeder én haar drie vaders brengt herinneringen aan vroeger naar boven; in flashbacks zien we hoe de ontmoetingen tussen het drietal en Donna (Lily James) eind jaren zeventig verliepen. Mamma Mia! 2 is een vrolijk bij elkaar geraapt zootje. Maar de hits van Abba blijven aanstekelijk en aan het slot zorgt Meryl Streep, die één scene heeft als geest van Donna, nog even voor daadwerkelijke ontroering.

Documentaire: McQueen | Eind augustus te zien in de bioscopen.

In de tsunami aan modedocumentaires die de afgelopen jaren tot ons is gekomen, is deze oprechte, onthutsende reconstructie van het leven en werk van de radicale Britse ontwerper Alexander McQueen (1969-2010) een onbetwiste parel. Het zeldzame talent brak in de jaren negentig door met zijn veelal morbide werken en zijn uitzinnige presentaties; zijn fashionshows lieten zich eerder duiden als kunstinstallatie dan als eenvoudige catwalk-routine. Regisseur Bonhote kon putten uit een ongeëvenaarde schat aan materiaal. Oude video-opnames van de ontwerper over zijn collecties worden afgewisseld met openhartige interviews van zijn intiemste vrienden en collega’s. Het boeiende materiaal leent zich prima voor een simpele, chronologische vertelvorm: langzaam ziet de kijker McQueen onder de druk van de roem en het vele werk dat hij zichzelf op de hals haalt veranderen van een schuchter jochie tot een paranoïde kunstenaar die zijn naaste medewerkers steeds meer van zich vervreemdde.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?