Ontspannen
Leestijd

Deze films móet je zien in de kerstvakantie

De kerstboom staat, Mariah Carey klinkt op de radio, de kinderen hebben vakantie, of misschien jijzelf ook. Wat ga je tussen al die uitzinnige familiediners rond 25 december doen? Films kijken natuurlijk! Welke titels mag je aan het eind van het jaar zeker niet missen?

Muziek / familiefilm: Mary Poppins Returns | Nu te zien in de bioscopen

Studio Disney nam een groot risico om na een halve eeuw (!) een vervolg te maken op de klassieker met Julie Andrews uit 1964. Dit maal speelt actrice Emily Blunt de kittige kinderjuf, die de kinderen van George Banks (uit het origineel, inmiddels volwassen) op sleeptouw neemt als hij door de dood van zijn vrouw in de kreukels ligt. Mary Poppins II lijkt bijna meer een remake dan een vervolg; de opzet van het verhaal, vol fantastische avonturen, liedjes en bijrollen (Meryl Streep als rare tante!), is bijna identiek aan die van deel 1. Maar bovenal weet regisseur Rob Marshall (Chicago) hetzelfde (kerst)gevoel op te wekken. Je kan altijd meer dan je zelf denkt, en wie met een goed humeur de schouders er onder zet, is altijd beter af dan pessimistische zeurpieten.

Actie: Aquaman | Nu te zien in de bioscopen

De enige actiefilm die deze kerstdagen in de bioscopen te vinden is, is meteen de leukste uit de stal van comicproducent DC Comics tot nu toe. Aquaman biedt – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de recente Batman- en Superman-delen – prima vermaak als Arthur, de zoon van een vuurtorenwachten en een zeegodin (Nicole Kidman), er achter komt dat hij voorbestemd is de mensen en de zeewezens met elkaar te verbinden. Regisseur James Wan (Fast & Furious 7) maakt er een bizar maar vrolijk zootje van, vol camp-achtige wezens, bizarre actiescenes en een hoofdrolspeler (Jason Momoa) die het zelf gelukkig ook allemaal niet té serieus lijkt te nemen.

Komedie/drama: All you need is love | Nu te zien in de bioscopen

Net als oer-sjabloon Love Actually biedt AYNIL: de film een flinke lappendeken aan romantische besognes in de aanloop naar kerst. De kapstok is de zoektocht van de redactie van het bekende liefdesprogramma naar een vervanger voor presentator ‘Dr Love’ (Fedja van Huet) die na de dood van zijn vrouw naar Schotland is vertrokken om zichzelf te zoeken. De rest van de talloze verhalen – licht gebaseerd op échte anekdotes uit een kwart eeuw AYNIL – vallen vooral op door hun diversiteit: van een Drentse tiener die graag op tv wil tot een eenkennige Rotterdamse in een verzorgingsflat die vriendschap sluit met een verpleegkundige van niet-Nederlandse komaf. De film van regisseur Will Koopman (Gooische Vrouwen) voelt soms onevenwichtig, maar wekt wel met veel flair en vaart het blije, warme gemeenschapsgevoel op dat veel mensen tijdens de kerstdagen in de bioscoop zoeken.

Drama: The Wife | Nu te zien in de bioscopen

Gaat actrice Glenn Close (inmiddels 71) na zes nominaties dit jaar dan éindelijk die felbegeerde Oscar winnen? Het zou meer dan terecht zijn voor deze subtiele, maar ijzersterke rol in een actueel drama dat knap alle frustraties van eeuwenlange achterstelling van de vrouw verbeeldt. Joe Castleman (Jonathan Pryce) is een gevierd schrijver die in de nadagen van zijn leven de Nobelprijs krijgt. Gedurende de week dat hij en zijn vrouw Joan (Close) in Zweden verblijven, komt de kijker er langzaam maar zeker achter hoe anders de verhoudingen tussen de twee echtlieden eigenlijk liggen dan verwacht. Ondanks haar ingetogen spel verraadt de blik van Close elke minuut een kolkende vulkaan, die vroeger of later móet uitbarsten (en dat inderdaad uiteindelijk ook doet).

Drama / animaie: Mowgli | Nu te zien op Netflix

Drie jaar na de sterke live action-versie die Disney maakte van Jungle Book presenteren regisseur Andy Serkis en Netflix een nog grimmiger versie van het verhaal. Serkis oogstte de afgelopen twee decennia veel respect als ambassadeur van ‘mo-cap’, de techniek die menselijke bewegingen omzet in imposant levensechte digitale animatie. Met zijn rollen in Lord of the Rings (Gollum), King Kong, Planet of the Apes en Star Wars zette hij prestaties neer die volgens veel mensen al lang met een Oscar hadden moeten worden beloond. Met Mowgli bewijst Serkis nu ook als regisseur de waarde van mo-cap. De nieuwe bewerking van het beroemde verhaal van Rudyard Kipling over een weesje dat in het oerwoud opgroeit tussen de dieren oogt wonderschoon. En voor het inspreken van de dieren wist de geliefde acteur/regisseur een indrukwekkend tableau aan sterren te strikken: van Christian Bale als panter Bagheera naar Benedict Cumberbatch als tijger Shere Khan, van Cate Blanchett als slang Kaa naar Naomie Harris als wolvenmoeder Nisha.

Komedie/drama: Soof seizoen 2  | Nu te zien op Netflix

Met wat goede wil is Soof – met twee films, een musical en nu een serie een niet te vermijden fenomeen in de recente Nederlandse cultuur – te omschrijven als een kroniek van diverse generaties vrouwen die proberen hun weg in het leven te vinden. De Nederlandse ‘Bridget Jones’ probeert doorlopend heel veel ballen tegelijk hoog te houden. Een modderende man, veeleisende kinderen, een zweverige moeder, carrière-aspiraties én ondertussen zo lekker gewoon blijven: de herkenbaarheid van de problemen waar Soof in de eerste film mee worstelde, zorgde voor een trouwe schare fans die het vervolg, de serie en de musical omarmden. Aan het begin van het tweede seizoen draait Soof (Lies Visschedijk, met nog evenveel energie als altijd) nog steeds om haar ex Kasper (Fedja van Huet) heen – net als in de eerste film. Dat hij inmiddels een nieuwe vriendin heeft (Elise Schaap) en een nieuw kind, maakt geen verschil voor de nog steeds met een flinke midlifecrisis worstelende ex.

Drama/komedie: Gevoel voor tumor | Nu te zien op NPO1

De dappere Vlaamse serie Gevoel voor tumor won de Prix d’Europe voor het beste televisiedrama van 2018. De serie draait om geliefde medicijnstudent Tristan die zelf in het ziekenhuis belandt als hij plots kanker blijkt te hebben. Zijn succesvolle leven vol vrouwen, rugbybranie en getapte studieresultaten lijkt ten einde te komen; zijn uitgestippelde toekomst is opeens onzeker. Opeens zit Tristan aan de andere kant van de ‘slechtnieuwsgesprekken’ waar hij tijdens zijn college nog wat lacherig over deed. Gevoel voor tumor is een bijzonder, zeer goed verzorgde en relevante serie die de emotionele achtbaan die patiënten doormaken tijdens hun behandeling zonder gene of terughoudendheid met humor te lijf durft te gaan. De relativerende grappen zijn subtieler dan de wat flauwe titel doet vermoeden; het is de makers gelukt de juiste balans te vinden zonder over de schreef te gaan óf de harde realiteit uit de weg te gaan. Ook voor kankerpatiënten gaat het leven gewoon door en kan er ook soms worden gelachen, zelfs al kan de omgeving dat vaak niet goed snappen.

Familiefilm / komedie: Paddington 2 | Nu te zien op iTunes

De vrolijke, gelaagde, verrassende familiefilm Paddington 2 haalde eerder dit jaar wereldwijd de kranten. Nog nooit eerder kreeg een film op de gezaghebbende Amerikaanse website Rottentomatoes.com, waarop recensies worden verzameld, alleen maar positieve kritieken (tot nu toe 214). Hiermee heeft Paddington de film Toy Story 2 van de troon gestoten, die bleef steken op 163 positieve recensies.

Paddington 2 blijft daarmee grote klassiekers als Citizen Kane en The Godfather zelfs voor. In het tweede deel wordt het aimabele beertje het slachtoffer van een de criminele acteur Phoenix Buchanan (Hugh Grant). Deze laat Paddington opdraaien voor een diefstal van een boek waarin aanwijzingen staan voor een geheime schat die ergens in Londen verborgen is. De familie Brown, waar Paddington in het eerste deel onderdak vindt, moet alles in het werk stellen om de onschuld van de beer te bewijzen. Regisseur Paul King weet het speelse maar ingenieuze scenario te combineren met liefdevolle personages, wonderschone speciale effecten en ouderwetse slapstick. Paddington 2 is bovendien de ultieme kerstfilm, die pleit voor meer goedheid en medemenselijkheid in deze wereld waarin cynisch en sarcasme helaas steeds vaker de boventoon voeren.

 

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?