Ontspannen
Leestijd
4 min.

Deze films móet je zien in de zomer

Hittegolven en hoosbuien lossen elkaar af de komende zomer; in beide gevallen is de bioscoop in de zomerperiode een ideale plek om te schuilen. Welke mooie titels mag je deze maand zéker niet missen?

 

Muziek/drama: Rocketman

Het megasuccesvolle Bohemian Rhapsody, over Queen-zanger Freddie Mercury, was een biopic met liedjes. Het verwante Rocketman, over Elton John, is daarentegen een flamboyante musical waarin de nummers worden gebruikt om de emoties van de hoofdpersonages tot uitdrukking te brengen. Regelmatig vervagen in de film de grenzen tussen feit en fictie en verdwijnt de zanger in zijn eigen fantasieën. Bovendien heeft hoofdrolspeler Taron Egerton, in tegenstelling tot Rami Malek in Bohemian Rhapsody, alle nummers zelf gezongen. Waar bij de Queen-film vooral de verbazing bleef overheersen over hoe verbluffend goed Malek het te vroeg gestorven rock-icoon na kon doen, voelt het alsof we in Rocketman geen seconde naar Egerton kijken, maar naar Elton John zelf die zijn hele leven wanhopig blijft hunkeren naar de warmte en erkenning die hij van zijn ouders nooit kreeg.

Komedie/romantiek/drama: Long Shot

Waar Nederland nog steeds grossieert in romantische komedies, lijkt het genre in de VS al jaren klinisch dood te zijn. Daarom valt het op als er opeens toch een hoogvlieger in de bioscopen belandt, zoals Long Shot. Charlize Theron speelt Charlotte Field, een Democratische presidentskandidaat die een oud-klasgenoot, nu een activistische journalist (Seth Rogen), inhuurt als speechschrijver. Terwijl de druk en de media-aandacht toeneemt, groeien de twee tegenpolen steeds verder naar elkaar toe. Regisseur Jonathan Levine, met wie Rogen eerder het eveneens onconventionele 50/50 maakte, levert met Long Shot een frisse, snelle, energieke romkom af die ondertussen ook heel veel zegt over genderongelijkheid, media-aandacht en het gebrek aan oprecht idealisme in de Amerikaanse politiek.

Horror: Child’s Play 

Met een reeks van inmiddels zeven films heeft de roodharige pop Chucky zich in het collectieve geheugen gegrift als één van de grote horroriconen van de jaren tachtig. De oude reeks is, ondanks de aanhoudende kwaliteit, de afgelopen jaren tot dvd en streamingdiensten veroordeeld; in de bioscopen maakt de boosaardige pop nu een doorstart. Niemand minder dan Mark ‘Star Wars‘ Hamill leende zijn stem aan Chucky, die wederom bij een alleenstaande moeder en haar wat eenzame zoontje belandt. De pop heeft wel een upgrade gekregen trouwens, en kan via bluetooth- en wifi-connecties tegenwoordig ook allerhande electronische apparatuur bedienen (met uiteraard alle bloederige gevolgen van dien).

Komedie/drama: De Libi

Het was lang geleden dat Nederlandse recensenten zo lovend waren over een Nederlandse film als over De Libi. De debuutfilm van regisseur Shady El-Hamus, over drie Amsterdamse tieners die er alles voor over hebben om op de gastenlijst van de Jimmy Woo te komen staan, geeft een fris, vrolijk en eerlijk beeld van het leven van de gemiddelde Nederlandse jongere met een gemixte achtergrond. Ja, er zijn tegenslagen en er is racisme. Maar verder wil deze nieuwe generatie positief in het leven staan en er alles aan doen om ook zodanig gezien en gehoord te worden. Bij de drie sterke hoofdrollen valt vooral acteur Bilal Wahib op, die eerder dit jaar ook al de aandacht met zijn rol in de hitserie Mocro Mafia.

Animatie/komedie: Toy Story 4

De uiterst succesvolle Toy Story-films van producent Pixar kennen hun gelijke niet. Het eerste deel in 1994 was de eerste avondvullende digitale animatiefilm ooit, en met de twee sequels stond de trilogie zowel commercieel als artistiek op hoog niveau – het gebeurt maar zelden dat vervolgfilms hun voorgangers kwalitatief evenaren. Een vierde film lijkt een hachelijke onderneming, maar niet bij Pixar, die het presteert om nóg een nagenoeg perfect deel aan de seri toe te voegen. In het vierde deel is cowboy Woody (Tom Hanks) niet meer het speelgoed van zijn oude ’baasje’ Andy, die inmiddels volwassen is, maar van het meisje Bonnie. Als een nieuw geliefd stuk speelgoed van Bonnie, Vorkie, wegloopt besluit Woody hem te gaan zoeken. De film verbrak in de VS alle records tijdens het openingsweekend, en in Nederland zal het niet veel anders gaan.

Actie/humor: Spider-Man Far from home

Na het eclatante succes van Avengers Endgame (wereldwijde opbrengst: 2,7 miljard dollar) maakt de Marvel-reeks een doorstart met een volgende Spider-Man-film waarin nieuwe lijntjes worden uitgezet die de filmproducent de komende jaren gaat verkennen. Spider-Man (Tom Holland) is na de avonturen met bad guy Thanos toe aan vakantie en vertrekt naar Venetië. Maar grote regelneef Nick Fury (Samuel L. Jackson) weet hem toch te vinden als nieuwe schurk Mysterio (Jake Gyllenhaal) zich aandient. Een bijrolletje wordt vertolkt door de Nederlandse komiek Jeroen van Koningsbrugge die vorige jaar zomer een paar maanden in de VS verbleef om op te laden (en en passant een paar films meepakte).

Familiefilm/drama: Mijn bijzonder rare week met Tess

Het boek Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz las Steven Wouterlood vier jaar geleden – hij kreeg het in handen via een tante. De nu 34-jarige filmmaker was meteen verliefd; het verhaal over piekerende tiener Sam (Sonny Coops van Utteren) die een week lang vakantie viert op een Waddeneiland en met een eigenaardig meisje allemaal avonturen beleeft, sprak hem direct aan. Nadat eerder zijn korte films Alles mag en Koningsdag stapels prijzen wonnen, waaronder een Emmy Award, maakte ook zijn speelfilmdebuut Tess de afgelopen maanden een zegentocht langs de buitenlandse festivals. Deze zomer moet de film, die op een knappe, luchtige manier grote thema’s als verwantschap, familiebanden en verlies aansnijdt, ook de Nederlandse bioscopen gaan veroveren. Mooi ‘volwassen’ bijrollen zijn er onder meer voor Jennifer Hoffman (als moeder) en Hans Dagelet (als oude jutter).

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?