Ontspannen
Leestijd
6 min.

Deze films móet je zien in oktober

De temperaturen dalen, de files worden langer, het is sneller donker. Dus na een lange dag werken is het heel belangrijk om te ontspannen. Bijvoorbeeld in de bioscoop, of op de bank. Bij welke films en series gaat dat zeker lukken deze maand?

Drama / muziek: A Star is Born | Nu te zien in de bioscopen.

Zowel Bradley Cooper (bij het grote publiek vooral bekend van The Hangover) als Lady Gaga maken diepe, diepe indruk in deze derde remake van de filmklassieker uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Jackson Maine (Cooper) is een rockster die worstelt met demonen uit het verleden en de fles; Ally (Lady Gaga) is een serveerster met een gouden stem. Na een toevallige ontmoeting biedt hij haar de kans om door te breken, met alle gevolgen van dien. Het duet Shallow stormde begin oktober de hitlijsten binnen, en zowel Cooper als Gaga worden inmiddels veelvuldig getipt voor de Oscars eind februari.

Komedie / documentaire: Fahrenheit 11/9  | Nu te zien in de bioscopen.

In het met prijzen overladen Fahrenheit 9/11 fileerde Michael Moore veertien jaar geleden de inval in Irak en het presidentschap van George Bush. In zijn nieuwste documentaire Fahrenheit 11/9 (de datum verwijst naar de dag na de  presidentsverkiezingen van 2016) maakte de cynische filmmaker op de voor hem zo bekende wijze gehakt van de huidige president Donald Trump. Gesneden koek voor de fans van Moore (en dat zijn er heel veel), al biedt hij dit maal ook een opvallend hoopvolle boodschap. Als we van Trump af willen, is er maar één oplossing: het heft in eigen hand nemen en gaan stemmen, staken of protesteren.

Komedie / actie: Bad Times at the El Royale | Half oktober te zien in de bioscopen.

Een van de meest vreemde en interessante films in tijden is deze mozaïekvertelling over zeven vreemden die op een avond door het noodlot samenkomen in El Royale, een mysterieus hotel midden in de woestijn. Allemaal hebben ze dubbele agenda’s en verborgen motieven die regisseur Drew Goddard (die eerder de fenomenale mindfuck Cabin in the Woods maakte) langzaam maar zeke uit de doeken doet. Pulp Fiction meets The Hateful Eight, maar dan nét iets anders. Alle acteurs excelleren in deze bloederige komedie, van Jon ‘Mad Men’ Hamm als te nieuwsgierige passsant tot Dakota ‘50 Shades‘ Johnson als verknipte ontvoerder, van Jeff Bridges als vergeetachtige priester tot Chris Hemsworth als maniakale sekteleider.

Biografie / drama: First man | Vanaf half oktober in de bioscopen te zien.

Regisseur Damien Chazelle (pas 31 jaar oud) maakte met Whiplash en La La Land twee totaal verschillende films die allebei werden overladen met lof en prijzen. Ook zijn derde, First Man, gaat bij de komende Oscaruitreikingen ongetwijfeld hoge ogen gooien. Ryan Gosling speelt de getraumatiseerde astronaut Neil Armstrong die in juni 1969 als eerste mens voet op de maan zette en daarmee de wedloop om de ruimte tussen de Amerikanen en de Russen beslechtte. Regisseur Chazelle laat de kijker op bijna zintuigelijke wijze meereizen met Armstrong in zijn raket en doceert ons ondertussen wat een onwaarschijnlijke prestatie het eigenlijk is van de mens om überhaupt de maan te hebben bereikt.

Documentaire: McQueen | Nu te zien in de bioscopen.

In de tsunami aan modedocumentaires die de afgelopen jaren tot ons is gekomen, is deze oprechte, onthutsende reconstructive van het leven en werk van de radicale Britse ontwerper Alexander McQueen (1969-2010) een onbetwiste parel. Het zeldzame talent brak in de jaren negentig door met zijn veelal morbide werken en zijn uitzinnige presentaties; zijn fashionshows lieten zich eerder duiden als kunstinstallatie dan als eenvoudige catwalk-routine. Regisseur Bonhote kon putten uit een ongeëvenaarde schat aan materiaal. Oude video-opnames van de ontwerper over zijn collecties worden afgewisseld met openhartige interviews van zijn intiemste vrienden en collega’s. Het boeiende materiaal leent zich prima voor een simpele, chronologische vertelvorm: langzaam ziet de kijker McQueen onder de druk van de roe men het vele werk dat hij zichzelf op de hals haalt veranderen van een schuchter jochie tot een paranoide kunstenaar die zijn naaste medewerkers steeds meer van zich vervreemdde.

Drama: Rafaël | Half oktober te zien in de bioscopen.

Weinig bioscoopfilms vertellen dit najaar een urgenter verhaal dan Rafaël. Regisseur Ben Sombogaart (De Tweeling, Bride Flight) geeft een gezicht aan alle schrijnende krantenberichten over vluchtelingen die per boot naar Europa vluchten met dit drama waarin de Nederlandse Kimmy (Melody Klaver) hopeloos verliefd wordt op de Tunesische Nazir. Ze trouwen en zij wordt zwanger. Maar omdat hij niet de juiste papieren heeft, mag hij niet mee naar Nederland om bij de bevaling van zijn zoon te zijn. Nazir besluit de illegale oversteek te wagen, met alle gevolgen van dien. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen die door schrijfster Christine Otten tot een roman werden bewerkt.

Thriller: Halloween  | Vanaf eind oktober te zien in de bioscopen.

Fans waren uitzinnig toen hoofdrolspeelster Jamie Lee Curtis (59 inmiddels) vorige jaar aankondigde dat zij samen met geestelijk vader John Carpenter werkte aan de definitieve sequel op horrorklassieker Halloween. Alle sequels, prequels en remakes worden genegeerd; de 2018-versie volgt op het slot van het origineel, waarin moordenaar Michael Myers in een inrichting verdwijnt. Veertig jaar later weet hij – inderdaad, op 31 oktober – te ontsnappen en gaat hij alsnog achter zijn halfzus Laurie aan. Deze wacht haar hele leven al op de kans om Michael definitief het zwijgen op te kunnen leggen. De nieuwe Halloween combineert nostalgie met effectieve schrikmomenten, moderne gore en veel vrolijke knipogen naar de oer-versie uit 1978.

Biografie / drama: De Dirigent  | Half oktober te zien in de bioscopen.

In het rijtje met de dertig beste dirigenten ter wereld staat anno 2018 geen enkele vrouw, constateert een titelkaartje aan het slot van De Dirigent mismoedig. Des te opmerkelijker was het dat een eeuw geleden de Nederlandse bastaarddochter Antonia Brico in New York en Berlijn probeerde voet aan de grond te krijgen als dirigent. Zij formeerde uiteindelijk in de VS haar eigen vrouwenorkest, met de goedkeuring van First Lady Eleonore Roosevelt. Maar echt succesvol werd Brico nooit; daarvoor werd zij teveel tegengewerkt door alle blanke mannen aan de top. Regisseur Maria Peters (Sonny Boy, Kruimeltje) vereeuwigt de koene pionier nu echter met een prachtig filmmonument; mooie rollen zijn er onder meer voor Christanne de Bruijn (als Brico) en Gijs Scholten van Aschat (als Concertgebouw-dirigent Mengelberg).

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?