Ontspannen
Leestijd
5 min.

Deze voorstellingen móet je zien dit voorjaar

Zelden bracht het voorjaar méér spannende, uitdagende en verrassende nieuwe voorstellingen dan in 2020. Oude getrouwen in een moderne jasje, bekende helden in ongebruikelijke rollen én iconen die weer tot leven komen in grote musicals: het theater biedt de komende maanden voor elk wat wils. Welke tien producties mag je de komende maanden zéker niet missen?

Hello, Dolly! | Vanaf begin maart door het hele land te zien.

Na bijna een halve eeuw op het podium te hebben gestaan, leverde de bejubelde revival van jaren zestig-klassieker Hello, Dolly! actrice Bette Midler vorig jaar eindelijk de felbegeerde Tony Award op. De energieke reanimatie van het wat oubollige verhaal over een gehaaide koppelaarster die eind negentiende eeuw in New York een plan in werking stelt om weer aan de man te komen, trok anderhalf jaar lang uitverkochte zalen op Broadway. In Nederland is het stuk vanaf maart voor het eerst in vijftien jaar weer te zien, dit maal met Simone Kleinsma in de titelrol en Paul de Leeuw in de rol van gierigaard die zich heeft voorgenomen nooit meer in de liefde te geloven. Het is bijna een kwart eeuw geleden dat Kleinsma en De Leeuw samen in een musical te zien waren.

Sanne Wallis de Vries met Kom! | Sinds januari door het hele land te zien.

Het grote publiek zal bij Sanne Wallis de Vries eerder denken aan de pinnige rectrix Dreus, die ze al vijf films met verve vertolkt in de Mees Kees-reeks. Of wellicht aan de meedogenloze ‘roastmaster’ die Ali B en zijn vrienden alle hoeken van de kamer liet zien op Comedy Central. Maar dit voorjaar keert de cabaretière terug naar het theater met haar zevende solovoorstelling Kom. Zij belooft “een avond met Sanne zoals je die niet eerder hebt beleefd”. Wallis de Vries “neemt je op haar eigen unieke wijze mee op een trip door de vlammende verbeelding, langs de rauwe realiteit. Ze gaat voor je door de diepste, donkerste en meest dampende plekken van de menselijke ziel en viert vol vuur wat ons bindt: de menselijkheid.”

Hamlet van de Toneelmakerij | Van half maart tot half april te zien in Amsterdam.

De 20-jarige Bilal Wahib geldt als een van de grootste nieuwe Nederlandse acteertalenten; hij was het afgelopen jaar onder meer te zien in bioscoophit De Libi en RTL-succes Mocro Maffia. Met de hoofdrol in een nieuwe eigentijdse bewerking van het beroemde stuk Hamlet van William Shakespeare maakt Wahib zijn theaterdebuut; de andere hoofdrol wordt gespeeld door Oussama Ahammoud, die ook in Mocro Maffia en De Libi te zien was. De tekstbewerking is gemaakt door schrijver Abdelkader Benali. Hij situeert de vertelling in ‘Nieuw-West XL’, waar volgens een korte toelichting “de opwinding van het grote geld tastbaar is, status wordt afgemeten aan het aantal volger op Instagram en waar oude waarden worden ingeruild voor snel succes”. In deze wereld keert ‘rich kid’ Hamlet terug naar huis als zijn vader onder verdachte omstandigheden is verdwenen. Geholpen door zijn vrienden komt Hamlet achter de verblijfplaats van zijn vader en zweert wraak.

Tina Turner: de Musical | Vanaf februari te zien in het Beatrixtheater in Utrecht.

Na Londen, New York en Hamburg is Utrecht de vierde stad ter wereld waar de veelgeprezen musical Tina, over het leven en werk van Tina Turner, te zien zal zijn. Een team van drie schrijvers, onder wie Hij gelooft in mij-scenarist Frank Ketelaar, kregen van ‘la Turner’ (inmiddels 80) toestemming om haar levensverhaal naar het theater te vertalen. Ondertussen passeren al haar wereldhits de revue, van haar vroege werk als River Deep Mountain High en Proud Mary tot jaren tachtig-klassiekers als Private Dancer en What’s love got to do with it. De hoofdrol in het Beatrixtheater in Utrecht wordt vertolkt door actrice Nyassa Alberta, die eerder ook al de rol vertolkte in Hamburg. Het is de bedoeling dat Tina zeker een jaar in de Domstad te zien zal zijn.

Waardenberg & De Jong | In januari en februari te zien in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

Het is ruim twintig jaar geleden dat het iconische cabaretduo Martin van Waardenberg (63) en Wilfried de Jong (61) samen een voorstelling maakte. Hun programma’s werden gekenmerkt door totale anarchie, gekte en veel fysieke grappen; niet zelden raakten de twee mannen gewond tijdens hun opvoeringen. Hun eerste gezamenlijke show maakten de Rotterdammers in 1985; hun laatste, zesde project was Bandkaai in 1996. Nadat zij twee jaar later stopten als duo, traden zij nog sporadisch op. In de nieuwe show, die een paar weken exclusief in het Nieuwe Luxor te zien is, zullen Van Waardenberg en De Jong zowel oude als nieuwe showonderdelen op het podium brengen en onderzoeken zij welke betekenis hun oude werk heeft.

Claudia de Breij met NU | Sinds januari door het hele land te zien.

Met twee sublieme voorstellingen in één jaar tijd lijkt cabaretier Claudia de Breij zich momenteel op het toppunt van haar kunnen te bevinden. In haar Oudejaarsconference verkende zij messcherp de vraag wat democratie anno 2019 nog waard is, en of we misschien niet wat voorzichtiger moeten zijn met zo’n kostbaar bezit. In haar nieuwe show NU trekt De Breij zich terug in het veilige theater, achter muren die haar en het publiek beschermen tegen de rare buitenwereld vol gekkies die anderen naar het leven staan. Maar is dat wel de juiste manier om je te wapenen tegen al de dagelijkse stortvloed aan nieuws die je maar lastig kan bevatten? Of moeten we eigenlijk allemaal de straat op om duidelijk te maken dat we het allemaal liever anders zouden zien? Want in dat geval moet het NU gebeuren!

Tonio met Porgy Franssen | Sinds januari door het hele land te zien.

De roman Tonio waarin schrijver A.F.Th. van der Heijden het rouwproces beschrijft na de plotselinge dood van zijn zoon Tonio, geldt als een van de meest hartverscheurende meesterwerken uit de recente Nederlandse literatuur. De roman werd meer dan 175.000 keer verkocht en won diverse grote prijzen. Na de bioscoopversie, met Pierre Bokma in de hoofdrol, is er nu een theaterbewerking waarom Porgy Franssen de rol van de gekwelde vader vertolkt. Jacqueline Blom (bij het grote publiek bekend van haar rol in hitserie Penoza) staat naast hem als de echtgenote die hetzelfde leed op een heel andere manier probeert te verwerken.

Showponies 2 met Alex Klaasen | Vanaf januari door het hele land te zien.

Cabaretier Alex Klaasen (43) ontpopte zich met zijn revuevoorstelling Showponies anderhalf jaar geleden tot een van de theaterhits van het seizoen. Nu is er een tweede deel, waarin homoseksualiteit, identiteit en de manier waarop de maatschappij daar naar kijkt nóg prominenter het thema vormen. Bij de voorganger kwamen homoseksualiteit en identiteit tijdens het schrijven bovendrijven als overkoepelende thema’s; bij het vervolg ging de komiek bewuster zoeken naar sketches en liedjes over lhbt. Net als vorige keer wordt hij vergezeld door een sterk ensemble, met onder meer Freek Bartels en Daniël Cornelissen als leadzangers. Het leverde wederom een geniaal-melige lappendeken aan sketches op die door de critici met een sterrenregen werd beloond. De scene met twee zoenende homo’s, die pas stoppen als publiek gechoqueerd de zaal verlaat, is een instant klassieker.

Lenette van Dongen met Paradijskleiner | Vanaf januari door het hele land te zien.

Al drie maal werd cabaretier Lenette van Dongen genomineerd voor de Poelifinario, de meest prestigieuze cabaretprijs van Nederland. Maar dit jaar won ze het beeldje eindelijk voor haar veelgeprezen elfde solo-voorstelling Paradijskleier. In de show vertelt Van Dongen hoe zij op haar zestigste opnieuw de zin in het leven wist te vinden. “We zijn amper twintig seconden onderweg of Lenette van Dongen heeft de hele zaal al aan het dansen”, prees de jury. “De titel zegt alles: Paradijskleier gaat over het creëren van je eigen nirvana, waarin je je van andermans verwachtingen niets aantrekt. Van Dongen bewijst opnieuw een vakvrouw te zijn door razendsnel te schakelen tussen lach en traan, maar ook door continu betekenisvolle gesprekken te voeren met haar publiek. Ze is in deze voorstelling volledig zichzelf en geeft ons een oergeestige masterclass duurzaam geluk. Haar levenslust spat van het podium.” Een voorstelling die niemand gemist wil hebben.

Johan Goossens, part 4 | Vanaf half april door het hele land te zien.

Docent Johan Goossens hakte twee jaar geleden de knoop door en besloot zijn baas op een ROC in Amsterdam op te zeggen. Waar zijn eerste twee theatervoorstellingen vooral gebouwd waren op komische bespiegelingen, anekdotes en observaties die hij als leraar deed, ging zijn derde soloshow Vlam over dat ándere onderwerp dat hem mateloos interesseert: homoseks. Op een vertederende manier lukte het Goossens om het taboe-onderwerp bij de kladden te pakken en in een intieme, persoonlijke analyse over verbondenheid en de zoektocht naar warmte te gieten. Inmiddels geniet Goossens, dankzij zijn rol in de ‘Roast’ op Comedy Central én zijn deelname aan Wie is de mol nóg meer bekendheid. Wat de voormalig winnaar van het Groninger Studenten Cabaret Festival in Goossens 4 gaat brengen, is nog een raadsel. Dit maal heeft de cabaretier geen vastomlijnd plan, maar laat hij zich voeren door het schrijfproces waar hij nog midden in zit. Zal er seks in zitten? Jazeker. Kan er gelachen worden? Zonder enige twijfel! Wordt het een memorabele avond? Zonder enig voorbehoud!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?