Interview
Leestijd
3 min.

‘Dit zijn wij is de grootste uitdaging uit mijn carriere’

Fockeline Ouwerkerk is de belangrijkste spil van KRO-NCRV-hitserie Dit zijn wij, een remake van het Amerikaanse succes This is us. De actrice vertolkt haar personage Anna over een tijdspanne van bijna een halve eeuw.

Dit zijn wij is best een heftige serie. Je personage krijgt een hoop ellende te verduren.

“Ja, we maken heel wat mee over de periode van zestien afleveringen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook wel lekker vind. Dit is wel het soort rollen waarvoor ik dit vak in ben gegaan; het is heerlijk om Anna te spelen en de serie gáát echt ergens over. Elke aflevering is er een moment dat je beklijft en dat je pakt. Bij iedere aflevering kan je lachen en huilen. Dat gebeurt zelfs tijdens het lezen van de scripts al.”

Is de rol dan helemaal niet zwaar?

“Jawel, maar vooral afwisselend: ik maak het hele leven van Anna mee. Vanaf de Anna van 24, naïef en vol dromen, die leeft voor haar carrière. Via de dertiger, die haar gezin probeert in goede banen te leiden na een vreselijke tegenslag. Tot Anna in haar seventies, de laatste fase van een mensenleven. Het is zo’n afwisselende rol, ik heb helemaal geen tijd om het zwaar te vinden. Je moet gewoon gáán; tegen een rol als deze kan je je toch niet wapenen, je moet hem gewoon ondergaan.”

Jullie hebben acht maanden vrijwel onophoudelijk gedraaid. Hoe blijf je vitaal tijdens zo’n zware periode?

“Goed eten, wat in mijn geval vooral betekent dat ik niet moet toegeven aan de behoefte aan zoetigheden. Want je weet dat na de sugarrush de dip komt, en die kan je niet gebruiken op lange draaidagen. Je moet vooral de rust pakken als je de kans daartoe hebt. Aan het einde van de draaiperiode was ik óók nog zwanger, dus dat was best pittig. Gek genoeg kan je alle ongemakken die dat soms oplevert, zoals misselijkheid, ‘uitzetten’ als je voor de camera staat. Je speelt dan een bejaarde Anna, die kan niet zwanger of misselijk zijn; mentaal werkt dat best goed. Je draait de knop in één keer om.”

Jullie hebben tijdens de drukkende zomer scènes gedraaid die zich in de winter afspelen.

“Ja, de sinterklaas- en kerstscènes hebben we gedraaid terwijl het veertig graden was. We zaten allemaal zwetend aan tafel, met pruiken op waar het zo lekker onder broeide. Zodra de opnames voorbij waren, gleed iedereen van de stoel af en moest er letterlijk ijs naar de set komen om af te koelen.”

Hoe is het om een vrouw van in de zeventig te spelen?

“De oude Anna is de grootste rol uit mijn carrière tot nu toe. Ik was letterlijk elke dag zenuwachtig. Je went op een gegeven moment wel aan je spiegelbeeld, maar je speelt een leven dat ik nog op geen enkele manier ken. Ik had veel twijfel: gaan mensen mij wel geloven als oude vrouw? Ik ben veel naar oudere actrices en oudere vrouwen gaan kijken, hoe ze zich voortbewegen, waarin zij verschillen van jongere vrouwen. Ik heb vooral mijn energie-niveau aangepast; als oude versie praat en beweeg in langzamer. Oude mensen hebben een andere concentratieboog, zijn minder jachtig.”

Je hebt al zoveel rollen gespeeld, ook in goed bekeken series. Waar word je op straat het meeste van herkend?

“Ik denk dat Moordvrouw, dat best lang heeft gelopen, in dat opzicht de meeste invloed heeft gehad. Daar spreken mensen mij ook nog steeds op aan. En Dance dance dance, waar ik één seizoen in zat, heeft veel impact gehad. Het was een gek tussendoortje, nadat ik met een paar serieuze stukken in het theater had gestaan, wilde ik even iets heel anders. Maar het was te gek, en het heeft dus diepe indruk op mensen gemaakt. Vaak weten mensen op straat ook niet meteen waar ze mij van herkennen. Dan zeggen ze gedag, en verontschuldigen ze zich: oh ja, ik heb u op tv gezien. Ik snap het wel, ik lijk vaak in het echt eigenlijk totaal niet op mijn personages.”

 

Beeld: VPRO

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?