Ontspannen
Leestijd
5 min.
moestuin

Dop je eigen boontjes, maak een moestuin!

De lente is voor veel mensen hét moment om meer te gaan bewegen en gezonder te gaan eten. Wil je efficiënt te werk gaan? Combineer de twee goede voornemens in één activiteit: begin je eigen moestuin! (… óók op drie hoog!)

Je maakt je hoofd leeg, bent milieubewust bezig en het levert je ook nog wat op: een moestuin kent vele voordelen. Tuinieren heeft bovendien een positief effect op je gezondheid, blijkt uit onderzoek dat verscheen in Journal of Public Health. Mensen die elke week minstens een half uur in hun moestuin aan de slag gaan, voelen zich minder moe en gespannen en hebben meer zelfvertrouwen dan mensen die nooit tuinieren. Geen groene vingers? Geen probleem. Met deze 5 stappen lukt het je gegarandeerd om je eigen boontjes te doppen.

#1 De benodigdheden

De belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken, zijn een fijn plekje in de zon (zie ook punt 2), verse potgrond, voldoende water en de zaden of plantjes van de groenten die je wilt telen.

#2 De plek

Een goede ligging is essentieel voor een gezonde moestuin. Is de plek goed, dan is je oogst al bijna geslaagd. De ideale plek heeft minstens 6 uur zon per dag en ligt uit de wind. Een gemakkelijke toegang tot water is een pré.

#3 De grond

Plantjes doen het goed in grond die voldoende vocht vasthoudt, maar ook overtollig vocht kwijt kan wanneer het heeft geregend. Woel de aarde goed om, verwijder onkruid, maak de grond vlak en bedek de bovenste 10 centimeter met potgrond.

#4 De maat

Is dit je eerste moestuin? Begin dan bescheiden. Zorg dat je moestuin klein genoeg is om te overzien en onderhouden, maar groot genoeg om voldoende groenten te telen. Wil je namelijk helemaal zelfvoorzienend worden? Dan heb je per persoon ongeveer 50 vierkante meter moestuin nodig.

#5 Last but not least: de groentes

Heb je niet zoveel tijd en nog maar weinig ervaring, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Met bladgroenten als sla, spinazie en andijvie kan het bijna niet misgaan, maar ook bietjes, wortels en radijsjes komen snel op en hebben weinig onderhoud nodig. Reserveer een aparte plek voor reuzenplanten als pompoenen en courgettes. En heb je een mooi plekje in de zon over? Een tomatenplant kan een enorme oogst opleveren.

Geen tuin?

Geen tuin is geen excuus. De moestuin van nu kan namelijk ook prima op één vierkante meter. Square Foot Gardening is de term voor de minuscule moestuin; vaak een vierkante bak met verschillende vakjes voor groenten en kruiden. Zet ‘m op je dakterras, balkon of gewoon in de keuken!

Succes met telen. En onthoud: wat je aandacht geeft, groeit.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?