Interview
Leestijd
4 min.

Famke Louise over haar acteerdebuut

Megahits met Op Me Monnie en Vroom, een eigen documentaireserie, miljoenen streams én haar officiële filmdebuut in de korte film Hitte: dit was zonder enige twijfel het jaar van Famke Louise. Het 20-jarige fenomeen uit Almere verovert Nederland en blijft – ook tijdens interviews – heerlijk ondoorgrondelijk. “Ik krijg veel energie van gewoon doen waar ik zin in heb.”

Er leek het afgelopen jaar geen dag voorbij te gaan zonder dat nieuws over Famke Louise op de showbizzpagina’s prijkte. Soms is er serieus lof, zoals na een spectaculair, zeer geslaagd optreden op Noorderslag in januari; meestal gaat het over bijzaken, zoals haar knipperlichtrelatie met Ronnie Flex (met wie ze de hit Fan maakte) of de discussie over haar ‘vierkante billen’ op pikante foto’s die zij via Instagram heeft gedeeld. Als zij een selfie plaatst terwijl zij autorijdt, is dat standaard wereldnieuws en vormt heel online Nederland zich binnen minuten een mening over haar en haar gedrag.

Ook een gesprek met Famke Louise schiet alle kanten op en biedt maar ten dele antwoorden. Ze fascineert en lijkt zeker een goed verhaal te hebben. Maar de consequente manier waarop ze de meeste vragen afwimpelt met korte of ontwijkende antwoorden, doet vermoeden dat de alleskunner flink kortgehouden wordt door haar pr-afdeling die nauwkeurig besluit wanneer Famke Louise (de naam spreek je trouwens uit als ‘Femke’) al dan niet iets mag prijsgeven van de échte vrouw achter haar enigmatische imago.

Onzeker en verlegen

De aanleiding voor het gesprek is haar acteerdebuut in de korte komedie Hitte die vanaf 8 augustus als voorfilmpje in de bioscopen te zien is. Voor de showbizzrubrieken was het breaking news, maar Famke zelf nuanceert haar bijdrage aan het project meteen. “Het waren maar twee dagen, het is echt een short movie”, vertelt ze. “Hij duurt nog geen twee minuten. Maar het was superleuk om te doen; ik ben heel benieuwd wat mensen ervan vinden.”

De kans om te acteren kwam haar spontaan aanwaaien, net zoals meer dingen in haar turbulente leven. “Als mensen je voor zoiets vragen, zeg je geen nee. Ik voerde vroeger thuis vaak toneelstukjes op voor mijn ouders en speelde een rol in de slotmusical van groep 8. Maar verder heb ik nooit een opleiding gevolgd.” Ze speelt een onzeker, verlegen meisje dat een ijssalon binnenloopt. “Het is een rol die totaal niet op mijzelf lijkt. Maar zo moeilijk is acteren niet: je denkt gewoon ‘nu speel ik iemand die onzeker en verlegen is’ en dan bén je het.” Op hoe het verhaal verder verloopt, wil ze niet ingaan. “Dan verklap ik alles, dat zou doodzonde zijn.”

Gezellig op de set

De zangeres/YouTube-ster vond vooral de gezelligheid op de set fijn. “Het was een heel blije sfeer; iedereen was continue aan het lachen. En ik heb veel gepraat met Frits Lambrechts, die mijn tegenspeler was.” Het feit dat film draaien teamwerk is, noemt zij het grootste voordeel boven het zelf maken van YouTube-filmpjes. De zangeres brak door met zogenoemde ‘prankfilmpjes’, waarin zij vooral vriendinnen voor de gek hield, maar het afgelopen jaar maakte zij haar 356.000 volgers alleen nog maar blij met vlogs en video’s over muziek. Niet dat ze zich daarmee hoeven te vervelen; haar doorbraak Op me Monnie viel ook al op door de onconventionele clip. “Vloggen blijft toch altijd een beetje eenzaam, zo alleen achter je laptop tegen de camera praten en daarna in je uppie de boel monteren.”

Volwassenen herkennen haar niet en lijken niet te snappen wat tieners in haar werk en levensstijl zien. In de openhartige documentaireserie die Videoland het afgelopen jaar over Famke Louise maakte, is te zien hoe jonge meisjes haar huilend van geluk in de armen vallen. “Ik heb vooral leuke fans”, erkent ze. “Ze willen foto’s, een handtekening of een knuffel. Al snap ik tegelijkertijd ook niet zo goed wat mensen van mij willen; ik vind mijn leven eigenlijk heel saai. Maar het is mooi als je een voorbeeld voor iemand kan zijn.”

De magie van K3

Zelf was ze vroeger idolaat van K3, een herinnering die zij in interviews heel vaak deelt. “De magie die ik voelde tijdens optredens was het beste gevoel ever. Ik vond die vrouwen zó inspirerend: ze konden voor mijn gevoel alles dat je in het leven moest kunnen! Zingen, dansen, mooie teksten. Zij waren en zijn echt een voorbeeld voor me.”

Famke Louise heeft niet alleen fans; in haar documentaireserie leest zij enkele haatreacties op haar vlogs voor. “Mensen zullen altijd dingen over je zeggen, het boeit mij niet meer. Uit mijn vlogtijd ben ik gewend gehaat te worden; ik heb inderdaad dingen gemaakt die niet door de beugel konden. Daarom heb ik de filmpjes uit die tijd offline gehaald.” Een korte stilte. “Ik wil mij op de toekomst richten. Op de dingen die er nú toe doen voor mij.” Ook kan ze weinig met de kritiek die ze op haar lichaam krijgt. “Ik ben zo vaak afgekraakt om hoe ik eruit zie, maar het boeit me niet. Ik wil uitdragen dat je trots moet zijn op wie je bent, je moet je niet schamen om hoe je eruit ziet.”

Toffe dingen, next level

Of het filmproject Hitte een vervolgt krijgt, kan Famke Louise nu niet zeggen. “Ik doe waar ik zin in heb, daar krijg ik heel veel energie van. Maar momenteel zijn er andere zaken waar ik mij op wil focussen. Zeker als je een échte film gaat maken, ben je zo een paar weken kwijt.” Waar ze zich dan op gaat focussen, blijft overigens een mysterie. “Het zijn heel toffe dingen, maar daar mag ik nu nog niets over zeggen. Het is allemaal next level.

Ze houdt zelf overigens niet van films kijken. “Ik val altijd in slaap”, excuseert ze zich. “Als mannen mij meenemen voor een date in de bioscoop, haak ik over het algemeen snel af. Ik ga liever uit eten of naar een terras. Maar als ik toch moet kiezen, ga ik voor Nederlandse films zoals Soof. Ik vind het fijn als ik geen ondertiteling hoef te lezen.”

Hitte is te kort om een boodschap uit te dragen, iets dat ze met haar muziek misschien wel wil doen. “Ik vind het fijn als ik mensen kan inspireren, al moet iedereen zelf maar bepalen wat zij uit mijn nummers halen of niet.” Een keuze tussen muzikant of influencer wil zij niet maken. “Ik ben in de eerste plaats vrouw, in de tweede plaats muzikant. De social media doe ik er maar een beetje bij, al is het wel een goede manier om aandacht te krijgen voor wat ik maak en doe. Het hoort er tegenwoordig een beetje bij als artiest.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?