Interview
Leestijd
4 min.

Gaite Jansen trekt lekker haar eigen plan in Hollywood

Gaite Jansen kreeg in Nederland veel lof voor haar enorme veelzijdigheid. Maar de 27-jarige actrice bleef heel bewust weg bij het BN’er-schap en trok haar eigen plan in het buitenland. Zij speelt nu een hoofdrol in de Amerikaanse serie Jett en keert dit voorjaar terug in Nederlandse tv-hit Hollands Hoop. “Draaien in Toronto voelde als een schoolreisje waar geen einde aan kwam.”

Sommige acteurs weten direct de media te vinden als zij hun triomfen in het buitenland willen delen met het Nederlandse publiek. Maar er is ook een groep die in relatieve stilte hard werken aan hun carriere en minstens even veel succes oogsten. Tot die laatste categorie behoort Gaite Jansen, die met haar 27 jaar al een cv heeft opgebouwd waar menig collega jaloers op zal zijn. De hoofdrol in de Amerikaanse serie Jett is na haar vaste rol in hit Peaky Blinders de tweede grote Engelstalige productie waarin de Nederlandse actrice schittert.

Onder de radar

“Ik ben heel blij met wat ik allemaal mag doen”, bevestigt Jansen. “Maar met het bekend zijn zelf, kan ik niet zoveel. Ik doe mijn werk en ik hoop dat mensen dat waarderen, ik doe graag interviews als een nieuwe film of serie uitkomt. Maar het is nooit een doel geweest om een publiek figuur te worden.” Zij blijft tot nog toe liever weg van grote spelprogramma’s op televisie. “Ik snap het prima als mensen daar wél voor kiezen. Maar ik vind het zelf veel leuker om een beetje onder de radar te blijven. Het is volgens mij ook veel ingewikkelder om geloofwaardig te zijn in een bepaalde rol als mensen je herkennen uit allemaal spelletjes.”

De goedlachse actrice heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om voet aan de grond te krijgen in het buitenland. Dat is een proces van vallen en opstaan, erkent ze ruiterlijk. “Ik zou een avond Zomergasten kunnen vullen met alle rollen die ik niet heb gekregen”, grinnikt ze. “Je moet heel veel audities doen om jezelf in de kijker te spelen bij buitelandse castingdirectors. In Nederland weten de juiste mensen inmiddels wel wat ik kan. Maar buiten de grenzen begin je weer helemaal onder aan de ladder.”

Gedeelde trots

Jansen pendelt tussen Londen en Los Angeles; ze focust zich op dit moment vrij bewust op Engelstalige producties. “Dat is op dit moment de enige taal naast Nederlands die ik vloeiend spreek; aan het Russische accent van Tatiana Petrovna in Peaky Blinders heb ik heel hard moeten werken.”

De actrice heeft geen advies ingewonnen bij succesvolle Nederlandse collega’s als Michiel Huisman of Katja Herbers. “Al merk je wel een soort ongedefinieerde lotsverbondenheid”, legt Jansen uit. “Je bent toch allemaal ambassadeurs van Nederland. Carla Gugino, mijn tegenspeelster in Jett, kende Michiel nog van The Haunting of Hill House en vond mij meteen leuk omdat ik uit hetzelfde land als hij kom. En ik voelde van de week een soort gedeelde trots toen ik in LA het hoofd van Katja op de posters van Evil zag staan. Net zoals je als Nederlander plaatsvervangend trots kan zijn als Oranje een EK- of WK-wedstrijd wint, hoewel je daar zelf natuurlijk helemaal niets aan bijgedragen hebt.”

Lekker zelf koken

Haar carriere bepaalt momenteel waar zij leeft; voor de opnames van Jett zat ze een half jaar in Toronto. “Het verschilt erg per productie wat een producent voor de acteurs regelt”, legt ze uit. “Soms krijg je een bedrag en moet je zelf iets zoeken. Soms wordt de cast in een hotelkamer ondergebracht, de andere keer is het air bnb. Ik vind het wel fijn als je een keukentje hebt om zelf te koken, daardoor voelt zo’n plek sneller eigen aan.”

Jansen heeft niets te klagen over het werk dat zij de afgelopen jaren heeft gehad. “Dit is een vak met een vreemde dynamiek”, legt ze uit. “Het is hollen of stilstaan. Je bent maanden op een set en daarna volgt een periode waarin je wekenlang niets te doen hebt, in afwachting van nieuws van castingdirectors of producenten. Die onzekerheid moet je wel mee om kunnen gaan.”

Hoopvol en optimistisch

Jett, de negendelige serie die momenteel in Nederland op Ziggo Go is te zien, noemt de actrice “een voorlopig hoogtepunt. Het was echt een van de leukste projecten waar ik tot nu toe aan heb mogen werken. De energie en passie op de set was enorm, en het was iets heel anders dan ik tot nu toe heb gedaan.” De cast en crew leefde maandenlang in Toronto. “We waren allemaal ver van huis, dus trokken heel erg naar elkaar; het voelde als een heel leuk schoolreisje waar geen einde aan kwam. Het draaien van Holland Hoop is óók geweldig, maar dan gaat iedereen aan het einde van de avond weer naar huis; je bent niet gedwongen je gewone leven lange tijd on hold te zetten.” Jansen speelt de rol van ex-gedetineerde Phoenix; de serie draait om de zusterband tussen haar karakter en het titelpersonage.

Om zich in te leven in de rol verdiepte de Nederlandse zich in het Amerikaanse gevangenissyssteem. “Al is het aantal gevangenisscenes beperkt”, voegt ze daar meteen aan toe. “Dat zijn vooral flashbacks van haar voorgeschiedenis; de serie volgt haar vooral in haar leven ná die periode. Phoenix is een heel licht, liefdevol, hoopvol persoon die ondanks alles wat ze mee maakt altijd optimistisch blijft. Ze vormt een mooi koppel met de ijzige, keiharde Jett.”

Totaalpakketje

Jansen is hard bezig naam te maken in het buitenland, al voelt het niet alsof ze heel bewust naar een bepaald eindpunt toewerkt. Ze vindt het heel lastig om haar eigen unique selling point te noemen. “Je hoort vaak dat Nederlanders over het algemeen een goed ‘totaalpakket’ bieden: het zijn harde werkers die heel diverse rollen aankunnen. Het is raar om zoiets van jezelf te zeggen, maar ik hoop dat ik ook in die definitie pas.” De actrice heeft haar rug zeker niet van Nederland afgewend, beklemtoont ze. “Er zijn ook prachtige projecten in Nederland – noem Hollands Hoop. Maar in het buitenland zijn wel méér projecten waar mijn hart zoveel sneller van gaat kloppen.” De enige heel bewuste keuze is dat haar focus momenteel even niet heel actief op het theater ligt. “Ik speel af en toe nog in een voorstelling van Internationaal Theater Amsterdam waar ik de afgelopen seizoenen in te zien was, bijvoorbeeld tijdens korte internationale tournees. Maar het is, zeker als je hoopt op grote rollen in Londen of Hollywood, heel lastig om een jaar van tevoren te beloven om je agenda acht maanden vrij te houden voor een theaterproductie.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?