Gelukkiger zonder

Het aantal jonge vrouwen dat geen kinderen wil, stijgt ieder jaar. Ook Anneloes, Lisan en Karlijn hebben niet de wens ooit moeder te worden. “Van dit leven krijg ík veel terug”.

Was het vroeger bijna logisch om te dromen van het moederschap, is die wens anno 2018 al veel minder vanzelfsprekend. Volgens het CBS is 60% van de vrouwen zonder kinderen vrijwillig kinderloos en kiezen steeds meer vrouwen voor een bewust kinderloos bestaan. Een besluit dat ook Anneloes, Lisan en Karlijn gelukkig maakt.

“Ik haal mijn geluk uit andere dingen”

“De kinderen van mijn zus zijn mijn lievelingsmensen. Ik ben dol op ze, neem ze mee naar de speeltuin, naar Artis, het park. Maar het idee dat ik ze zélf ook wil? Nee, dat heb ik nooit gehad.” De 31-jarige Anneloes uit Amsterdam heeft geen kinderwens. Vroeger al niet en ook tijdens haar relatie, die onlangs uitging, is dat gevoel er nooit gekomen. “Ik ben heel erg gelukkig met mijn leven”, vertelt ze. “Ik werk veel en hard, heb veel vrienden en geniet volop van alles wat de stad te bieden heeft. Ik hou ervan mezelf uit te dagen in mijn werk, dingen te ontdekken en er spontaan op uit te gaan. Een kind zou me daarin beperken. Natúúrlijk geloof ik dat het krijgen van kinderen ook veel zingeving brengt, maar die zingeving moet wel bij je passen. Ik haal mijn geluk uit andere dingen. Van dit leven krijg ík veel terug.” Gelukkig hoeft Anneloes zich in haar omgeving niet vaak te verdedigen. Veel vriendinnen in Amsterdam zijn nog single of ook niet met kinderen bezig. “Mijn vriendinnen in het dorp waar ik vandaan kom, zijn allemaal wel gesetteld”, vertelt ze. “Ik vind het hartstikke leuk om bij ze langs te gaan en zij snappen mijn keuze ook. Van hen hoor ik ook weleens de mindere kanten van het moederschap, hoe zwaar het kan zijn. Het lijkt taboe om geen kinderen te willen, maar óók om te zeggen dat kinderen niet altijd gelukkig maken.”

“Soms voel ik me ook schuldig”

“Ik vind het moeilijk om met kinderen om te gaan. Wat moet ik tegen ze zeggen? Wat snappen ze wel en wat niet? En ik vind niets erger dan het geluid van een huilend kind.” De 26-jarige Lisan werkt als advocaat en weet één ding heel zeker: moeder wordt ze niet. “De belangrijkste reden voor mijn besluit is de enorme impact die een kind heeft op je leven”, vertelt ze. “De beperking van je vrijheid, de zorg en de afhankelijkheid.” Lisan heeft vier jaar een relatie en haar gevoel direct bespreekbaar gemaakt. “Als hij wél had gewild, waren we uit elkaar gegaan. Op dit punt wil ik geen concessies doen.” Een besluit dat niet vaak wordt begrepen. “Ik moet me bijna altijd verdedigen”, zegt ze. “Soms voel ik me ook schuldig. Mijn ouders willen dolgraag opa en oma worden. Ik kan ze dat niet geven. Dat spijt me, maar uiteindelijk moet ik doen wat míj happy maakt. Ik ben super gelukkig met mijn leven, sta aan het begin van mijn carrière en de komende jaren wil ik alle kansen grijpen die voorbij komen. Uiteindelijk droom ik van een mooi appartement midden in een grote stad, in Nederland of het buitenland, en wil ik zoveel mogelijk van de wereld zien.”

“Ieder jaar probeer ik wat nieuws”

Karlijn uit Rotterdam is 36 en ook vrijwillig kinderloos. Ze heeft de wens nooit gehad en is ervan overtuigd dat dat zo blijft. Dat geldt ook voor haar vriend Patrick, met wie ze al ruim tien jaar samen is. “Mensen die aan me vragen waarom ik géén kinderwens heb, vraag ik altijd waarom zij die wens wél hebben. Waarom houd jij van rood en een ander van blauw? Dat gevoel heb je of je hebt het niet. Ik heb het niet. Prima, toch?” Karlijn werkt als communicatiespecialist, doet vrijwilligerswerk, maakt ieder jaar een mooie reis en stort zich regelmatig op een nieuwe hobby. “Een taal leren, meditatie, schilderen; bijna ieder jaar probeer ik wel wat nieuws”, vertelt ze. “Tijd genoeg! En op deze manier blijf ik mezelf ontwikkelen; voor mij is dát de essentie van een betekenisvol leven.” Karlijns vrienden zitten inmiddels allemaal, zonder uitzondering, in de luiers. “Mijn vriend komt uit Twente en heeft daar een enorme vriendengroep”, vertelt ze. “Wij zijn het enige kinderloze stel. Ik kan niet meepraten over luiers of flesjes, maar hoor alle verhalen met liefde aan. Ik zie ook hoe leuk het is om wél kinderen te hebben. Maar in dit leven niet voor mij.”

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.