Interview
Leestijd
5 min.

Gelukkiger zonder

Het aantal jonge vrouwen dat geen kinderen wil, stijgt ieder jaar. Ook Anneloes, Lisan en Karlijn hebben niet de wens ooit moeder te worden. “Van dit leven krijg ík veel terug”.

Was het vroeger bijna logisch om te dromen van het moederschap, is die wens anno 2018 al veel minder vanzelfsprekend. Volgens het CBS is 60% van de vrouwen zonder kinderen vrijwillig kinderloos en kiezen steeds meer vrouwen voor een bewust kinderloos bestaan. Een besluit dat ook Anneloes, Lisan en Karlijn gelukkig maakt.

“Ik haal mijn geluk uit andere dingen”

“De kinderen van mijn zus zijn mijn lievelingsmensen. Ik ben dol op ze, neem ze mee naar de speeltuin, naar Artis, het park. Maar het idee dat ik ze zélf ook wil? Nee, dat heb ik nooit gehad.” De 31-jarige Anneloes uit Amsterdam heeft geen kinderwens. Vroeger al niet en ook tijdens haar relatie, die onlangs uitging, is dat gevoel er nooit gekomen. “Ik ben heel erg gelukkig met mijn leven”, vertelt ze. “Ik werk veel en hard, heb veel vrienden en geniet volop van alles wat de stad te bieden heeft. Ik hou ervan mezelf uit te dagen in mijn werk, dingen te ontdekken en er spontaan op uit te gaan. Een kind zou me daarin beperken. Natúúrlijk geloof ik dat het krijgen van kinderen ook veel zingeving brengt, maar die zingeving moet wel bij je passen. Ik haal mijn geluk uit andere dingen. Van dit leven krijg ík veel terug.” Gelukkig hoeft Anneloes zich in haar omgeving niet vaak te verdedigen. Veel vriendinnen in Amsterdam zijn nog single of ook niet met kinderen bezig. “Mijn vriendinnen in het dorp waar ik vandaan kom, zijn allemaal wel gesetteld”, vertelt ze. “Ik vind het hartstikke leuk om bij ze langs te gaan en zij snappen mijn keuze ook. Van hen hoor ik ook weleens de mindere kanten van het moederschap, hoe zwaar het kan zijn. Het lijkt taboe om geen kinderen te willen, maar óók om te zeggen dat kinderen niet altijd gelukkig maken.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?