Achtergrond
Sardinie

Hier wil je de honderd wel halen

Het leven duurt het langst op idyllische eilanden Nicoya, Ikaria en Sardinië. Verreweg de meeste honderdjarigen wonen op een paar zalige eilanden met een subtropisch klimaat.In deze zogenoemde ‘Blue Zones’ genieten zij van het leven én leren zij zichzelf een levensverlengende leefstijl aan. Wat kunnen wij van deze krasse knarren leren?

‘Blue Zones’ – dat is de term waarmee het blad National Geographic plekken aanduidt waar een opvallend hoog percentage ouderen de negentig of honderd haalt.

Er zijn vijf van die ‘blauwe gebieden’ op de wereld: het Japanse eiland Okinawa, het Italiaanse eiland Sardinië, het Griekse eiland Ikaria, het Californische staje Loma Linda en het Costa Ricaanse schiereiland Nicoya. Wat zijn dit voor bijzondere plekken? En waarom bevalt het de eeuwlingen daar zo goed? Wat kunnen wij leren van deze vitale senioren?

Goede genen
Volgens de laatste telling telt Sardinië 370 honderdplussers. Dat zijn er 23 op elke honderdduizend bewoners. Het geheim van hun ouderdom zit hem naar verluidt in goede genen, gezond eten en actief leven. Sardiniërs hechten aan familiewaarden: mensen ervaren minder vaak stress en depressies als ze deel uitmaken van een sterke familie. Bovendien zijn mannen op Sardinië beroemd om hun humor. Lachen beperkt volgens onderzoek het risico op hartproblemen. Daarnaast helpt het drinken van wijn van de Sardinische Cannonau-druif, die bijzonder rijk aan flavonoïden is, een stof die helpt voorkomen dat aderen dichtslibben.

Geitenmelk
Op Ikaria is de grootste concentratie negentigjarigen ter wereld te vinden. Op het Griekse eiland komen aanzienlijk minder chronische aandoeningen voor dan elders op de wereld. Volgens de kenners zijn mensen op Ikaria zo gezond door de schone lucht en het vis- en groentedieet.

Het toerisme op Ikaria staat nog in de kinderschoenen. De eilandbewoners drinken veel geitenmelk, een bron van calcium en het stressverlagende hormoon tryptophan. De drank is daardoor goed voor de botten en voor de geest. Veel oude Ikariërs leven van hun eigen moestuin: tuinieren verlaagt het stressniveau en houdt je in beweging. Bovendien vasten Grieks-orthodoxe christenen elk half jaar. Het is bewezen dat het verouderingsproces is te vertragen door de calorie-inname te verminderen met ongeveer dertig procent.

Veel pompoen
Het motto van de Costa Ricanen op het schiereiland Nicoya is ‘puur leven’. Vooral de actieve leefwijze van de honderdjarigen valt op. Ze lopen en zwemmen dagelijks vele kilometers en hakken vrolijk hun eigen hout. Alles op het schiereiland draait om het kustleven: voor vissers, surfers, snorkelaars en duikers is Nicoya een paradijs op aarde.

Het water van Nicoya bevat het hoogste niveau calcium en magnesium op Costa Rica. Dit is goed voor een robuust hart en sterke botten. Bovendien volgen de meeste eilandbewoners een plantaardig dieet, dat wordt gedomineerd door gerechten met pompoen die daar veelvuldig wordt verbouwd. In pompoen zitten twintig voedingstoffen die onder meer helpen het afweersysteem te versterken.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?