Ontspannen
Leestijd
5 min.

Hoe win ik een Oscar in zes stappen?

Ruim zesduizend leden van de Academy, de organisatie die de beeldjes toekent, wijzen in 25 categorieën de beste film van het jaar aan. Wie wint is niet bekend, maar toch zit er een patroon in de voorkeur van de stemmers. Een spoedcursus: hoe win ik een Oscar in zes stappen?

#1 Kies het juiste onderwerp

Het comité dat de Oscars toekent, bestaat voor een flink deel uit krasse knarren van vijftig jaar en ouder. Die houden doorgaans niet van kinderfilms (zelfs meesterwerk E.T. lieten ze in 1982 links liggen), maar wél van dramafilms die onrecht aan de kaak stellen (Brokeback Mountain of 12 Years a Slave), een personage uitlichten dat ondanks handicap of achterstand iets in het leven bereikt (Forrest Gump, Million Dollar Baby, The King’s Speech) of historische mijlpalen memoreren (Schindler’s List, Platoon).

#2 Steek nooit te ver boven het maaiveld uit

Een kritische blik is goed, maar téveel kritiek wordt genegeerd. Zo moest Oliver Stones JFK het in 1991 – ondanks enthousiaste recensies – doen met een handvol technische beeldjes. Een zelfde probleem had het controversiële Paradise Now. De film propageerde een neutraal standpunt in het Palestijnse conflict, maar werd door veel Amerikanen toch gezien als een pro-Palestijns manifest. Ook stilistisch moeten films niet te excessief zijn: de bloederige ontdekking van 1994, Pulp Fiction van Quentin Tarantino, kreeg slechts één schamele Oscar mee naar huis.

#3 Kies de juiste acteur

Er zijn acteurs die elk jaar verzekerd lijken van in elk geval een Oscarnominatie. Meryl Streep bijvoorbeeld, die met twintig nominaties (drie maal gewonnen) de absolute kroon spant. Bij de mannen is de recordhouder Jack Nicholson met twaalf nominaties. Hij kreeg het beeldje drie maal mee naar huis. De meeste Oscars ooit won wijlen Katherine Hepburn, die in totaal vier beeldjes ontving.

#4 Maak een lange film

Een lange film betekent meer tragiek en meer diepgang – en dus meer kans op een Oscar. De afgelopen twintig jaar was de gemiddelde lengte van een Oscar winnende film 2 uur en 27 minuten. De kroon spant Lord of the Rings 3, die in 2004 met zijn drie uur en 21 minuten de derde film ooit was die het recordaantal van elf beeldjes in de wacht sleepte. Ook in deze categorie vallen Dances with Wolves (1990), Schindler’s List (1993), Forrest Gump (1994) en Titanic (1997).

#5 Plan je première goed

De Oscarstemmers zijn kort van memorie: ervaring bewijst dat films die vroeg in het jaar worden uitgebracht snel vergeten zijn. Daarom proppen veel studio’s de première van hun kanshebbers in de laatste twee maanden van het jaar. Een bijzondere uitzondering op deze regel was overigens The Silence of the Lambs, die in 1992 als derde productie ooit de vijf belangrijkste Oscars in de wacht sleepte (beste film, regie, script, acteur en actrice).

#6 Wanhoop niet, alles is relatief

Win je geen Oscar? Wanhoop niet! Want je bevindt je in goed gezelschap. Talloze filmmakers die worden gerekend tot de beste ter wereld hebben nooit een gouden beeldje in ontvangst mogen nemen. Ondanks talloze nominaties visten mensen als Stanley Kubrick (vier nominaties), Alfred Hitchcock (vijf), David Lynch (drie), Orson Welles of controversiële visionairs als Quentin Tarantino, David Cronenberg of David Fincher steeds achter het net. Niet alleen kwaliteit, maar ook criteria als de tijdgeest of gewoon wat geluk komen kijken bij het bemachtigen van de belangrijkste filmprijs ter wereld.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?