Ontspannen
2
Leestijd
6 min.
Strokkur IJsland

IJsland: zeven plekken die je niet mag missen

IJsland is hot: vanwege de ongerepte natuur, de aardige mensen én natuurlijk het onverwachte succes op het EK voetbal populairder dan ooit als vakantiebestemming. Wat zijn zeven plekken die je niet mag missen bij een bezoek aan het bijzondere eiland?

Harpa

De term ‘hoofdstad’ geeft wellicht een wat vertekend beeld, want eigenlijk is Reykjavik niet meer dan een flink dorp. De meeste bijzondere gebouwen, zoals het parlement, de kathedraal en de premierswoning, zou je voorbij lopen als er geen toelichtingsbordjes bij stonden. Een uitzondering tussen alle minimalistische bouwwerken is het Harpa, een immens, 43 meter hoog kunstcentrum dat de culturele scene in Reykjavik de laatste paar jaren een enorme impuls heeft gegeven. Het vier zalen tellende, grotendeels glazen complex met honingraatmotief heeft zich sinds de opening in 2011 ontwikkeld tot het kloppende hart van de podiumkunsten in de stad.

De Hallgrimskirkja

Dit is niet alleen de grootste kerk van IJsland (1200 zitplaatsen), maar bovenal het op een na hoogste gebouw van het land (74 meter). De opvallende vorm laat zich het beste omschrijven als een spaceshuttle, al zei de architect, Gudjon Samuelsson, zich te hebben laten inspireren door de enorme basaltpartijen aan de IJslandse kust. De bouw duurde uiteindelijk 41 jaar; toen de laatste steen werd gelegd, in 1986, was Samuelsson inmiddels al 36 jaar dood. De kerk is vernoemd naar de beroemde IJslandse dominee en hymnedichter Hallgrimur Peterssun (1614-1674).

De Gullfoss-waterval

Met een val van 32 meter staat dit wonder der natuur niet te boek staat als een van de hoogste, maar wel als een van de meest spectaculaire watervallen ter wereld. Het fenomeen ontstond tienduizenden jaren geleden doordat het gletsjerwater zich een weg baande door de lavarotsen. Het water stort in twee trappen naar beneden in een enorme kloof, wat een prachtig lichteffect (‘Gullfoss’ betekent ‘gouden waterval’) en een enorme hoeveelheid stuifwater veroorzaakt. Via een glibberpaadje is het mogelijk op helemaal tot bij de rand van de waterval te komen; naast het hypnotiserende, magische uitzicht maakt vooral het donderende geraas van het water, dat hier al vele tienduizenden jaren naar beneden stort, diepe indruk. Alle clichés over je klein en nietig voelen tegenover zo’n natuurfenomeen zijn waar.

Geysir

Geysir is het bekendste geisergebied van IJsland. Hoewel het land bekend staat om zijn geisers, is de Strokkur het enige exemplaar dat voldoet aan de verwachtingen die toeristen van geisers hebben: dat ze eens in de zoveel minuten een enorme straal heet water en stoom een meter of 40, 50 de lucht in spuiten. De Strokkur doet dit gemiddeld eens in de vijf, zes minuten, wat er dus voor zorgt dat er rond de heet waterpoel doorlopend zo’n honderd man met camera en selfiestick in de aanslag staan om dit zeldzame vulkanische verschijnsel, dat hooguit vijf seconden duurt, zo mooi mogelijk vast te leggen.

De lavagrotten van Vatnshellir

De spelonk onder de 1446 meter hoge Snæfellsjökull-vulkaan is pakweg achtduizend jaar geleden ontstaan toen tijdens een uitbarsting de bovenste laag lava snel stolde en de rest van het magma onder de grond wegstroomde. De tocht van een half uur leidt bezoekers ruim tweehonderd meter door het bizarre gangenstelsel. De temperatuur ligt rond de vijf graden Celsius, het enige licht komt van de lamp die iedereen krijgt en waarmee je je voeten moet beschijnen om niet te struikelen over alle uitstulpingen en stalagmieten op de vloer. Het is een traditie dat alle deelnemers een paar minuten volledige duisternis ervaren als verplicht alle lampen even worden gedoofd. Een bezoek aan deze plek inspireerde Jules Verne ruim honderd jaar geleden tot zijn boek Reis naar het middelpunt der aarde.

De lagune bij de Vatnajökull-gletsjer

De 8100 vierkante kilometer grote ijskap is gemiddeld meer dan een kilometer dik en bedekt ruim acht procent van het hele eiland. De enige manier om de gletsjer enigszins van dichtbij te bekijken is op een amfibievoertuig op het Jökulsarlon, een 23 vierkante kilometer groot gletsjermeer dat halverwege de vorige eeuw is ontstaan. Net zoals alle natuur op IJsland zijn echter ook dit meer en deze gletsjer aan veranderingen onderhevig. Door de opwarming van de aarde, de hitte van de vulkanen in de buurt en het zoute water dat in de lagune stroomt uit de Atlantische Oceaan is de ijsmassa de afgelopen tientallen jaren afgenomen. Hoewel de boottocht over het meer logistiek veel wegheeft van een Efteling-attractie (elke vijf minuten vertrekt er een bootje) is het een onbeschrijflijke ervaring om je eens in een echt Pool-landschap te bevinden. Jökulsarlon wordt regelmatig gebruikt voor filmopnames: zo is een deel van de achtervolging over het ijsmeer in het twintigste 007-deel Die Another Day hier gedraaid.

De Blue Lagoon

Een reis naar IJsland is eigenlijk niet compleet zonder een bezoekje aan de Blue Lagoon, de populairste attractie van de republiek. In een lavaveld op de zuidwestpunt van het eiland, letterlijk tussen de metershoge met mossen begroeide brokken lava, bevindt zich een enorme geothermische spa. Het water heeft een doorlopende temperatuur van 39 graden en is zeer rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren. Hieraan dankt de spa niet alleen zijn naam, maar ook zijn naar verluidt helende werking. Het water is afkomstig van een van de grootste geothermische centrales van het land en wordt elke twee dagen volledig ververst. Water uit de verhitte lavagronden wordt opgepompt en door turbines geleid die er energie uit winnen; daarna wordt datzelfde (schone) water doorgeleid naar het bad. Aan de medicinale poel bevinden zich trouwens ook een bar waar je heen kan dobberen en een drijvende beauty-salon waar je modder en algen kan kopen om jezelf een huidmasker te geven.

Reacties (2)

Een geweldig land . Mijn dochter woont daar sinds – 1975 EN BEN ER REEDS ONGEVEER 10 Á 12 KEER GEWEEST dAAR KUN JE TOT RUST KOMEN

Dat is een flink aantal keer :-). Wat zorgt ervoor dat jij daar tot rust kan komen? Groet, Inssaf

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?