Interview
Leestijd
3 min.

“Ik ben wel toe aan een maandje opladen”

Kay Greidanus heeft een druk jaar achter de rug, met opnames van bioscoophit Huisvrouwen bestaan niet 2 en NPO-series Commando’s en Dit zijn wij. In de tweede, een remake van het Amerikaanse fenomeen This is us, vertolkt Greidanus de rol van een soapacteur die een meer serieuze carrière probeert van de grond te krijgen.

Je bent 2020 heel bewust begonnen met een maand rust. Was je daar aan toe?

“Ja – alle drie de producties hebben we achter en door elkaar heen opgenomen. En dan heb ik ook nog mijn eigen productiebedrijfje; ik ben echt maandenlang zeven dagen per week aan het werk geweest. Het zijn allemaal geweldige dingen om te doen, dus je merkt niet heel snel dat het toch een aanslag op je sociale leven en je lichaam is. Maar nu ben ik wel toe aan een maandje opladen. Ik ga letterlijk in mijn eentje op een Waddeneiland zitten zonder enige verplichting, met een grote stapel boeken en films.”

Kan jij een maand niets doen?

“Vroeger wel, toen was ik heel goed in niets doen. Maar tegenwoordig ben ik vooral nieuwsgierig. Ik wil nieuwe dingen weten en snappen en leren en begrijpen; ik voel mij altijd een beetje schuldig als ik te lang niets doe. Als ik een dag op een bank ga hangen, vind ik het al snel saai. Ik moet leren daar beter een balans in te vinden.”

Dit zijn wij was een hele lange draaiperiode, ruim zes maanden. Heb je eerder aan zo’n intens project gewerkt?

“Nee, dat was voor het eerst. En vanaf het eerste moment, vanaf de eerste lezing, hing er een heel bijzondere sfeer op de set. Dat gevoel kwam een beetje voort uit de golf van erkenning en saamhorigheid die de serie in de VS teweeg heeft gebracht onder zowel de makers als kijkers. Dat was ook hier voelbaar toen we de vertaling in handen kregen. We wilden met heel veel respect en eervol aan de remake werken. Er was ook veel tijd om te draaien en alle neuzen stonden dezelfde kant op. Iedereen wilde elk moment gebruiken om de serie nóg beter te maken. Dat maakte het heel bijzonder.”

Kun je omschrijven wat er inhoudelijk zo bijzonder aan de serie is?

“De meeste series zijn relatief simpel: er is een hoofdpersonage, er is een doel en je kijkt een x aantal afleveringen naar dat hoofdpersonage dat dat doel probeert te bereiken. Dit zijn wij gaat over het leven. Je kijkt naar een aantal hoofdpersonages waar je hopelijk van gaat houden en die hun best doen er iets van te maken in het leven. Dat gaat niet altijd voorspoedig, dat gaat met vallen en opstaan – zoals het leven zelf. En de personages zijn een mooie blauwdruk van de verschillende mensen in de samenleving, die uiteraard soms botsen. Maar tegelijkertijd moeten ze het ook samen proberen te rooien. Dat vind ik heel ontroerend, de verhalen zijn uit het leven gegrepen. En ik denk dat iedere kijker zich in één van de archetypen kan herkennen.”

Wat is er zo leuk aan het spelen van Kasper?

“Vooral dat het een beetje een onhandige eikel is. Die het vervolgens in hele mooie scènes goed mag gaan maken. Hij is enorm met zichzelf bezig, maar heeft tegelijkertijd iets heel aandoenlijks met al zijn goede en slechte eigenschappen. Het is een knappe jongen die zichzelf opeens heel serieus neemt en het roer radicaal omgooit en op zoek gaat naar diepgang in zijn leven. Het is heel leuk voor mij om zo’n uitvergroting van de cliché-acteur te mogen spelen. Het is best een uitdaging om die lompheid op zo’n manier te spelen dat mensen het toch van hem pikken.”

 

Dit zijn wij is elke donderdag te zien op NPO1. De oude afleveringen zijn terug te kijken op NPOStart.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?