Ontspannen
Leestijd
5 min.
bos buiten

Jij bent toch ook graag buiten?

Nederlanders associëren buitenlucht met ‘gezond bezig zijn’ en komen dan ook graag buiten. Opvallend is echter dat, als we naar de cijfers kijken, we steeds minder buiten zijn. Het grootste deel van de Nederlanders blijft 90 procent van de dag binnen.

Toch is buiten zijn belangrijk voor lichaam en geest. We leggen uit waarom buitenlucht gezond is en hoe we onze leefstijl kunnen aanpassen om meer buiten te zijn.

Licht synchroniseert je biologische klok

Daglicht vertelt je lichaam hoe laat het is. Dit is belangrijk, omdat je lichaam gemaakt is om te leven met een natuurlijk dag-en-nachtritme. Zodra het buiten licht wordt, maakt je lichaam zich klaar voor de dag. En zodra het donker wordt, bereidt het zich voor op de nacht. Het gebrek aan natuurlijk daglicht op werkplekken geeft het lichaam constant de boodschap dat het tijd is om te gaan slapen. Dit zorgt ervoor dat je je niet energiek voelt. Even naar buiten tussen de middag zorgt er dus voor dat je lichaam wordt wakker geschud!

Buiten zijn maakt lichaamsbeweging eenvoudiger

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen in de buitenlucht ‘makkelijker’ lijkt te gaan dan binnen in een zaal. Ook is het zo dat als men de buitenlucht opzoekt, men sneller aan lichaamsbeweging doet. Omdat buiten zijn vaak wordt geassocieerd met ‘gezond bezig zijn’, is het blijkbaar een minder grote stap om dan maar meteen de sportschoenen aan te trekken en te gaan bewegen.

Buitenlucht is vaak gezonder dan binnenlucht

Moderne gebouwen zijn vaak goed geïsoleerd, maar toch zorgt de aanwezigheid van mens en dier voor een verslechtering van het binnenklimaat. Een slechte ventilatie in gebouwen zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit achteruit gaat, wat kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Ook hiervoor is het dus belangrijk om regelmatig een frisse neus te halen.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?