Ontspannen
Leestijd
4 min.

Kan totale afzondering een mens gelukkiger maken?

Er zijn veel voorbeelden van mensen die zich even afzonderen van de wereld om zich weer op te laden voor het dagelijkse leven. Denk aan vakantie, een weekendje weg of gewoonweg een avondje thuis.

Wij vroegen ons af: kan een lange periode van afzondering een mens daadwerkelijk gelukkiger maken? We zetten enkele voordelen van een periode van afzondering op een rij.

Leef rustiger en meer op je gemak

Een leven met veel drukte om je heen, daar raak je gemakkelijk in verstrikt. Een korte of iets langere retraite biedt de rust die het drukke dagelijks leven je niet kan geven. Niet veel mensen functioneren goed en kunnen echt gelukkig zijn in een constant gehaast leven. De kunst is dus om de rust die je in afzondering vindt, mee te nemen naar je dagelijks leven. Dit zal voor de één een grotere uitdaging zijn dan voor de ander. Ben je op zoek naar échte afzondering? Dan zijn de Faeröer Eilanden een goede bestemming. Hier vind je ongerepte schoonheid en rust, met een puur en prachtig landschap waar je niet snel iemand tegen het lijf zal lopen.

Verspil geen tijd aan onbelangrijke zaken

In een periode van afzondering ben je gefocust op jezelf. Check je normaal elke dag meerdere malen je tijdlijn? Bij een periode van afzondering realiseer je je dat dit niet zo belangrijk is. Het hoeft echter niet altijd betrekking te hebben op technologie. Ook sociale relaties kunnen anders ervaren worden. Het andere licht waarin een relatie bekeken wordt, leidt wellicht tot nieuwe inzichten.

Identificeer je wensen en ambities

Afzondering geeft alle ruimte om innerlijk te observeren. Ruimte die je in het dagelijkse leven niet snel zal krijgen. Had je ooit bepaalde wensen en ambities, maar zijn deze door omstandigheden wat naar de achtergrond verschoven? Een tijd op jezelf zal je weer in contact brengen met deze wensen en ambities. Dit komt doordat je helemaal op jezelf aangewezen bent en jezelf gaat tegenkomen.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?