Ontspannen
Leestijd
5 min.

Maak je niet druk-druk-druk! Slow down is de trend van 2018

Druk zijn is uit, onthaasten is in. De ‘slow living’ trend die een paar jaar geleden begon, zet dit jaar stevig door. Heb jij al eens gehoord van Forest Bathing?

Na jaren van druk-druk-druk en snel-snel-snel wint ‘the slow movement’ steeds meer aan populariteit. Slow cooking, slow coffee, slow sex of slow fashion; zet er ‘slow’ voor en het is hip. Het idee is eenvoudig: een leven met minder spullen, minder afleiding en minder activiteiten zorgt voor een leven met meer waarde en meer aandacht. We spotten drie nieuwe trends binnen the slow movement die je dit jaar kunt tegenkomen… en uitvoeren?

Een bad in het bos

‘Shinrin Yoku’ noemen ze het in Japan en Forest Bathing is de term die ze er in LA voor gebruiken: bosbaden. Ofwel: een figuurlijk bad nemen in het bos. Niet hiken, geen Fitbit om je pols, maar langzaam wandelen – liefst niet meer dan een kilometer per uur – en er met al je zintuigen ‘zijn’. Door jezelf regelmatig onder te dompelen in de natuur verlaag je je stressniveau met zo’n 13% en word je bewezen gelukkiger en gezonder.

Rustig reizen

Was het lange tijd vooral populair om zoveel mogelijk attracties en wereldwonderen aan te tikken tijdens je stedentrip of wereldreis (‘been there, done that’), kiezen steeds meer reizigers nu voor ‘slow traveling’. Wie langzaam reist, ziet meer en verkiest beleving boven bezienswaardigheden en kwaliteit boven kwantiteit. Neem eens echt de tijd voor een kerk of museum, maak contact met de locals en ga vooral zo vaak mogelijk offline.

Slow sporten

Het zusje van het populaire HITT, High Intensity Interval Training, is LISS: Low Intensity Steady-State. Sporten of bewegen met een gemiddelde hartslag van 120 tot 150 slagen per minuut. Kun je nog een normaal gesprek voeren tijdens je activiteit? Dan ben je aan het slow sporten. Met een LIIT training verbrand je overigens evenveel calorieën als met een HIIT training. Je doet er alleen wat langer over…

 

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?