Ontspannen
Leestijd
5 min.

Miami: 5 plekken die je in elk geval niet mag missen

Na New York en de westkust is Miami een van de populairste bestemmingen in de VS, en met recht. De bekendste stad van de ‘sunshine state’ is net zo adembenemend als alle series en films die er werden gedraaid doen vermoeden. Welke vijf plekken mag je in elk geval niet missen tijdens een bezoek?

1. South Beach

Al staat Miami vooral bekend om zijn lange stranden vol strakke lijven, de stad heeft ook een flinke dosis cultuur te bieden. Op geen andere plek ter wereld staan nog zoveel art deco-gebouwen bij elkaar als op South Beach. De bouwstijl was populair in het interbellum, maar doordat het onderhoud van art deco-panden relatief veel geld en tijd kost en het besef van de architectuur-historische waarde halverwege de vorige eeuw nog niet zo groot was, zijn er wereldwijd relatief nog maar weinig goed geconserveerde exemplaren over.

2. Little Havana

Little Havana is een 9 vierkante kilometer tellend gebied waar de Cubanen, die sinds begin jaren zestig in grote getale hun thuis ontvluchtten vanwege Castro, hun nieuwe vaderland hebben gemaakt. Op straat klinkt uit alle hoeken en gaten salsamuziek en grote muurschilderingen prediken vurig het verzet tegen het regime van de Cubaanse dictator. Talloze koffietentjes waar men naar hartenlust café cubano serveert worden afgewisseld met sigarenwinkeltjes en spirituele huizen gewijd aan de Afro-Cubaanse religie santeria. Een aparte Cubaanse walk of fame op de stoep van Calle Ocho, de straat die het hart vormt van Little Havana, eert met grote sterren succesvolle immigranten(kinderen) als zangeres Gloria Estefan of actrice Maria Conchita Alonso.

3. Coral Gables

Van een heel andere orde is de wijk Coral Gables, één van de allerrijkste buurten van de Verenigde Staten. Het was de grote droom van projectontwikkelaar George Merrick (1886-1942) om na de Eerste Wereldoorlog aan de kust van Florida een nieuwe stad te bouwen die hoogtepunten van de Italiaanse en Spaanse architectuur met elkaar zou verbinden. Met deze grootste vastgoedonderneming die de wereld tot dat moment had gekend, was een bedrag van 100 miljoen dollar gemoeid. Coral Gables (wat eigenlijk praktisch alleen per auto te bezichtigen is) biedt een bizarre mix van prachtige villa´s, maar ook een aantal huizen dat eigenlijk te kitscherig voor woorden is. Absolute hoogtepunten in het gebied zijn de Venetian Pool, een enorm buurtzwembad dat in 1923 uit een koraalrotsgroeve werd gehakt (!), en het Biltmore Hotel, een imposant en poepchique gebouw waar in de jaren twintig, dertig en veertig beroemdheden als Al Capone, Judy Garland en Johnny Weismuller regelmatig over de vloer kwamen.

4. Holocaust Monument

Veel Europese joden die de oorlog hadden overleefd, emigreerden in de jaren veertig en vijftig naar Amerika en vonden een nieuw thuis in het zonnige Florida. Zij initieerden een aangrijpende gedenkplaats die wordt gedomineerd door een metershoge bronzen arm (inclusief getatoeëerd nummer) die zich krampachtig, als de laatste beweging van een stervende, naar de hemel uitstrek. Om de arm, die op een soort eilandje in een serene vijver vol lelies ligt, bevinden zich bijna honderd bronzen, levensgrote naakte, uitgemergelde, lijdende en stervende mannen, vrouwen en kinderen. Op de muur bij het monument staan quotes van Anne Frank.

5. De Everglades

Een bezoek aan Miami is niet compleet zonder een airboat-tocht door het Everglades Park, het gebied van 600.000 hectare wetlands dat voor toeristen toegankelijk is. Indianen – de oorspronkelijke bewoners van het gebied – hebben in het grootste deel van het toegankelijke moeras (slechts een vijfde van de totale Everglades) de rechten om toeristen rond te leiden en zo inkomsten te verwerven. Wie geluk heeft, ziet in het wild alligators (hoewel die doorgaans verdekt en stil verscholen in het riet en onder de mangroves liggen), schildpadjes en tropische vogels. Naderhand mogen toeristen een baby-alligator knuffelen en/of alligatorvlees eten.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?