Ontspannen
Leestijd
4 min.

New York: de zeven nieuwe ontdekkingen van deze zomer

New York is de stad die nooit slaapt – én die altijd verandert. Elke dag is er wel een nieuwe expositie, een nieuw gebouw of een nieuwe event dat om aandacht schreeuwt en dat je moet hebben ervaren, gezien of gehoord om mee te kunnen praten. Dit zijn de zeven nieuwe ontdekkingen van deze zomer.

The Vessel

De Britse ontwerper Thomas Heatherwick was verantwoordelijk voor het meest rare, opvallende bouwwerk van de stad. The Vessel, dat in april opende, is de grote toeristische trekpleister van Hudson Yards, een groot ontwikkelingsproject aan de westzijde van Manhattan, ter hoogte van de High Line. Het 50 meter hoge, goudkleurige, honingraad-vormige object bestaat uit 154 trappen – in totaal 2500 treden die eigenlijk alleen in de rondte en naar boven/beneden leiden. Vanaf de tachtig kleine plateaus tussen de trappen heeft de kijkers een mooi uitzicht over de rivier en de wijken Chelsea en Hell’s Kitchen. Tickets zijn gratis, maar moeten ruim van tevoren worden besteld – er wordt maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten.

KGB Espionage Museum

Een groep geïmmigreerde Litouwers hebben dit voorjaar aan 14th Street een permanente expositie geopend met de grootste collectie KGB-parafernalia ter wereld. In tientallen vitrines zijn gadgets (een tand met cyanide! een boomstronk met een microfoon en een camera!), martelwerktuigen, afluisterapparatuur, trainingsfaciliteiten en andere wetenswaardigheden te aanschouwen over de illustere geheime dienst van de Sovjet-Unie. De rondleidingen worden gegeven door echte Russen; er zijn opvallend veel leuke interactieve ‘stations’, wat de collectie ook voor kinderen aantrekkelijk maakt. Ook biedt het museum een grote collectie propaganda-materiaal uit de tijd van Lenin en Stalin én kunnen bezoekers op de foto in echte KGB-uniforms. Fans van spionageseries als The Americans of de James Bond-films komen helemaal aan hun trekken.

50 Years of Stonewall: A Visual Review

Cafébazen in New York hadden eind jaren zestig bij wet het recht om homoseksuelen drank te weigeren als zij dat wilden. Dit leidde in juni 1969 tot een week van rellen rond de Stonewall, een kroeg in Christopher Street. Na deze opstand werd de wet geschrapt; dit moment wordt gezien als het begin van de actieve lhbt-emancipatie in de VS. In de Public Library aan 5th Avenue is deze zomer een expositie te zien van foto’s, pamfletten en posters uit die eerste jaren waarin lhbt’s heel hard vochten voor gelijke behandeling. De verbetenheid en de urgente behoefte aan acceptatie van hun gevoelens straalt van de gezichten af; vooral de foto’s van de protesten die die jaren veelvuldig plaatsvonden, weten oprecht te ontroeren. Toegang is overigens gratis; de expositie is tot eind juli te zien.

Museum of Illusions

Het enige nadeel (of eigenlijk ook voordeel) van het Museum of Illusions aan 8th Avenue is dat het aantal mensen dat tegelijkertijd in het gebouw mag rondlopen zeer beperkt wordt. De knusse permanente, zeer educatieve expositie bevat tientallen installaties, kamers en gadgets die illusies schetsen, weergeven of laten ervaren; interactief de illusies ervaren wordt van alle kanten heel hartelijk en actief bevorderd. Je ogen en hersens foppen ons doorlopend, leert het museum ons op speelse wijze; een les die voor de volwassenen minstens even leuk is als voor hun/de kinderen. Let wel op dat de wachttijden, zeker in weekenden en vakanties, flink kan oplopen.

G(un)safe

Op het kerkhof van het antieke St Mark’s-kerkje aan 10th Street is deze zomer de imposante installatie g(un)safe te zien. Op het kerkhof zijn 98 houten kruisen met daarop witte T-shirts geplaatst; elk kledingstuk vertegenwoordigt één slachtoffer van wapengeweld in New York in 2018. Op de shirts staan de namen en leeftijden van de doden geschreven; een opvallend groot deel van de overledenen was nog (lang) geen 18 jaar oud. Met het initiatief wil de kerk de discussie over het aanscherpen van de wapenwetten in de VS levend houden en de, in de ogen van de kerk, nodeloze slachtoffers eren. Chauvinistisch detail: in de muur van de kerk ligt de Nederlandse ontdekkingsreiziger en bestuurder van ‘Nieuw-Nederland’ (zoals NY tot 1664 heette) Peter Stuyvesant begraven.

Jean-Michel Basquiat: An Artist Biography

Jean-Michel Basquiat was, naast Andy Warhol en Keith Haring, een van de meest markante kunstenaars uit het artistiek florerende New York van de jaren tachtig. Hij was de eerste schilder met Afro-Amerikaanse roots die wereldfaam verwierf voordat hij in 1988 op veel te jonge leeftijd aan zijn einde kwam door een overdosis. Zijn werken – hij maakte er in zijn korte leven duizenden – zijn direct te herkennen door de enigszins naïef ogende, bijna kinderlijke, zeer kleurrijke stijl die een grote mate van totale vrijheid uitstraalt. Een prachtige nieuwe expositieruimte van The Brant Foundation aan 6th Street opent dit voorjaar met een overzichtstentoonstelling van (een deel van) het werk van Basquiat. De toegang is gratis, maar kaarten moeten wel (ruim) van tevoren worden gereserveerd. De stichting wil zich met de nieuwe locatie vooral gaan richten op de nalatenschap van beroemde Newyorkse artiesten.

Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum

Een relatief nieuwe loot aan het enorme netwerk van het Smithsonian Institution (die onder meer vrijwel alle permanente tentoonstellingen in Washington exploiteert) is het Cooper Hewitt Design Museum. Het mooie, moderne, totaal gerenoveerde gebouw aan East 91st Street is geheel gewijd aan design in al zijn veelzijdige facetten. Wat doen ontwerpers om ons leven zo aangenaam, zo gemakkelijk en zo mooi mogelijk te maken? Van metro- en straatnaambordjes tot toepassingen voor gehandicapten – de uitgebreide collectie van het Cooper Hewitt schiet alle kanten op. Net als in het Museum of Illusion biedt ook dit ‘broertje’ een groot aantal interactieve installaties en workshops die design ook voor kinderen heel begrijpelijk en boeiend weten te maken.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?