Ontspannen
Leestijd
5 min.
High line New York

New York: 6 minder voor de hand liggende tips!

Weinig steden zijn zo energiek als New York: je komt altijd wel een bijzonder gebouw, een spannende expositie of een nieuwe attractie tegen. Toch kan het veel tijd schelen om van tevoren al enigszins uit te zoeken wat je écht graag wilt zien. Zes minder voor de hand liggende hoogtepunten in The Big Apple.

# 1 De High Line

Aan de rand van Hell’s Kitchen bevindt zich het begin van een van de nieuwste verborgen pareltjes van de stad: de High Line, een park op pakweg 12 meter hoogte, aangelegd op een oud stuk metrolijn waarmee vroeger goederen van de haven naar de pakhuizen in het Meatpacking District werden getransporteerd. Buurtbewoners lanceerden dit opmerkelijke initiatief eind jaren negentig toen het stadsbestuur de rails, die al twee decennia niet meer werd gebruikt, wilde gaan slopen. Nu is de High Line dus een schitterend wandelgebied van zo’n 2 kilometer, met aan de ene kant uitzicht op de Hudson en aan de andere kant een bijzonder uitzicht over de straten en avenues.

#2 One World Observatory

De spitse glazen toren die verrees op de plek waar tot 11 september 2001 de Twin Towers stonden, domineert sinds een paar jaar de skyline van lower Manhattanen en biedt (voor gewone mensen) het hoogst mogelijke uitzicht over de stad. Boven in de enorme toren van 541 meter hoog (1776 feet, een verwijzing naar het jaar waarin de onafhankelijkheidsverklaring werd getekend) zijn drie etages ingericht met een ronduit indrukwekkend 360 graden-panorama over de stad (bij helder weer kun je 70 mijl ver kijken) en diverse punten waar leerzame interactieve 3D-presentaties over New York worden gegeven. De ervaring begint al zodra je beneden de rij instapt, met een prachtige aankleding en in de lift een spectaculaire film die in zestig seconden (zolang duurt het voordat je boven bent) de opbouw van NY tussen 1600 en nu toont. Kaarten moeten van tevoren worden gekocht; het is raadzaam om zo vroeg mogelijk naar de toren te gaan, om de grootste drukte te vermijden.

#3 The Frick Collection

De kunstcollectie van wijlen staalmagnaat Henry Clay Frick (1849-1919) bestaat uit een paar honderd schilderijen van voornamelijk Europese meesters. Frick verzamelde de doeken tijdens zijn leven in zijn chique mansion aan 5th Avenue en bepaalde voor zijn dood zelf al dat de verzameling en het huis een monument zouden worden dat zijn plek in de geschiedenis moest verzekeren. Alle schilderijen, waaronder een flink aantal Vermeers, Rembrandts, Hobbema’s en Halsen, hangen nog steeds op de plek waar Frick ze zelf heeft geplaatst in zijn donkere, formeel ogende villa waarin ook zijn collectie antieke klokken, Frans meubilair, porseleinen beeldjes en oosterse tapijten valt te bewonderen.

#4 Museum of Moving Image

In de wijk Queens, aan de overkant van de rivier, bevindt zich het Museum of the Moving Image. Het gebouw geeft – vooral voor kinderen – een uitgebreide en zeer interactieve introductie op het maken van films: welke aspecten komen er allemaal bij kijken? Wat doet een regisseur eigenlijk? Hoe belangrijk zijn geluidseffecten? Hoe kun je beelden met montage of muziek manipuleren? Het museum bezit daarnaast een imposante collectie foto’s, kostuums en film- en televisieparafernalia: van een fotoreportage van Orson Welles die voor Citizen Kane oud werd gemaakt tot decortekeningen van The Silence of the Lambs, van de pakken van Crockett en Tubbs uit Miami Vice tot een sweater van dokter Huxtable uit The Cosby Show.

#5 Greenwich Village

De meeste leuke wijkjes van New York bevinden zich op de zuidpunt, zoals voormalige kunstenaarswijk Greenwich Village (waar nu vooral sterren wonen). Een rondleiding door het gebied is aanbevolen, zodat de gids kan vertellen over alle belangwekkende gebeurtenissen die zich hier de afgelopen eeuwen hebben voltrokken. In het gezellige Washington Square Park leerde Bobby Fischer als jongentje schaken, bedacht Mark Twain zijn meesterwerken en zongen Lady Gaga en Barbra Streisand hun eerste liedjes. Bovendien bevindt zich in de wijk een aantal iconische filmlocaties: op de hoek van Grove and Bedford staat (zogenaamd) de flat van de Friends en halverwege Perry Street is het pand te vinden waar Carrie Bradshaw in Sex and the City een appartement bewoonde.

#6 The Cloisters

Ter hoogte van 190th Street bevindt zich, aangelegd op een oud fort uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, een flink stadspark (zeker op doordeweekse dagen een oase van rust) met op de top The Cloisters, een bijzondere dependance van het Metropolitan. Het gebouw zelf alleen al is de moeite van het gaan waard: de verzamelplaats voor middeleeuwse Europese kunst is samengesteld uit stukken van vijf oude Europese abdijen die naar New York zijn overgehaald. De collectie zelf is vooral gevonden en aangekocht door beeldhouwer George Barnard die hiervoor jarenlang door Europa reisde. De meeste stukken kon bij voor een prikkie op de kop tikken: tijdens de Franse revolutie en de jaren daarna waren heel veel kerken gesneuveld en zeker in Frankrijk zelf werd in die periode heel weinig waarde meer gehecht aan de antieke religieuze kunst.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?