Ontspannen
Leestijd
3 min.

Op reis naar China? Hier moet je rekening mee houden!

De interesse in Azië als vakantiebestemming in het algemeen, en China in het bijzonder, neemt ondanks de flinke vliegreis steeds verder toe. Vooral grote steden, zoals Shanghai en Hongkong, trekken meer en meer Nederlanders die een week willen proeven van een andere cultuur. Hier een aantal praktische tips voor iedereen die een trip naar China plant.

1. Begin op tijd met het aanvragen van je visum

Wie op reis gaat naar China, moet een visum hebben. De aanvragen lopen allemaal via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC) in Den Haag en kost zeker drie werkdagen. Hou er echter rekening mee dat de Chinese overheid opeens allerlei extra vragen kan stellen of papieren kan eisen; dan duurt de aanvraag uiteraard langer.

2. Let op waar je eet

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden er in China amper loempia’s of babi pangang gegeten (loempia’s zijn Vietnamees). De meeste restaurants hebben een begrijpelijke kaart waarop bijvoorbeeld met foto’s staat afgebeeld wat toeristen kunnen bestellen; veel gerechten bevatten groenten, rundvlees of dumplings (deze zijn op vrijwel elke straathoek te kopen). Pas echter op met grote lappen vlees, zeker in restaurantjes in achterafstraatjes (waar je als je niet oppast door ‘foodpropper’ heen wordt geleid).

3. Zorg dat je altijd wc-papier of zakdoekjes bij je hebt

Het klinkt als een vreemd, basaal advies. Maar vreemd genoeg hebben de meeste openbare toiletten in China geen wc-papier op voorraad. Dat kan tot vervelende situaties leiden (zeker in combinatie met de grote lappen, mogelijk dubieus vlees uit punt 2).

4. Regel contant geld

Zeker steden als Shanghai zijn modern; de mensen zijn over het algemeen hartelijk en behulpzaam (mits ze je kunnen verstaan). Maar pinautomaten zijn geen vanzelfsprekendheid zoals in Europa. Ook in veel winkels is het nog lastig om met pinpas of creditcard te betalen. Het is verstandig om van tevoren al een flinke som Chinees geld in te slaan en altijd rekening te houden met het feit dat de volgende pinkans verder weg kan zijn dan je zou willen. De officiële munteenheid heet trouwens de renminbi (afgekort RMB).

5. Chinezen (en taxichauffeurs) pingelen

Zeker taxichauffeurs houden erg van pingelen, om zo te proberen de rijke westerse toeristen meer geld afhandig te maken. Shanghai is relatief goedkoop, dus om zoveel geld gaat het doorgaans niet. Maar oriënteer je van tevoren wel erg goed op de koersen en de gebruikelijke taxitarieven. Spreek met een taxichauffeur van tevoren een vast bedrag af.

6. Download Express VPN

Internet is in China niet zo ‘vrij’ als in Nederland. En veel sites of apps die voor ons heel logisch zijn (denk zelfs aan mail- of chatprogramma’s als Yahoo of Whatsapp) kunnen niet toegankelijk zijn via centrale wifi in hotels of gebouwen. Het is verstandig om al in Nederland Express VPN te downloaden. Door deze app worden sites/apps/servers niet meer geblokkeerd en kan je dus ‘gewoon’ internetten zoals thuis.

7. Openbaar vervoer is easy

Naast fietsen is de beste manier om door een grote stad te reizen met het openbaar vervoer. Het makkelijkste is om een Public Transport Card (Jiao Tong Ka) te kopen bij aankomst in het de stad. Je zet er geld op en daarmee kan je zowel met de bus, metro, trein, ferry en soms zelfs taxi rijden. Je kan de kaart bijna overal opladen (net als onze chipkaart): in tabakzaken, op het station of zelfs bij de McDonald’s.

8. Disneyland Shanghai

Voor veel westerse Disneyfans is het park in Shanghai een soort ‘heilige graal’ om te bezoeken om de ‘Aziatische’ aanpassingen van diverse onderdelen van het park te kunnen ervaren. Ook zijn er een paar attracties die alleen maar in Shanghai te vinden zijn, zoals de wildwaterbaan Roaring Rapids en de Tron Lightcycle Power Run. Zorg dat je van tevoren tickets hebt besteld én neem een zogenoemde ‘fastpass’ om bij de populaire achtbanen door te kunnen lopen. De wachttijden in Disneyland Shanghai kunnen zelfs op rustige dagen oplopen tot drie uur.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?