Achtergrond
relax-muziek

Rustgevende muziek om optimaal te ontspannen

Of je nu ontspannen de dag wilt beginnen of juist na een drukke dag tot rust wilt komen, muziek kan op verschillende momenten je nét dat beetje extra kalmte geven.

Het rustgevende effect van muziek
Muziek is een krachtig middel. Nummers met een snel tempo zorgen ervoor dat je alerter bent en je beter kunt focussen terwijl langzame muziek je gedachten juist tot kalmte brengt en ervoor zorgt dat de spieren zich ontspannen. Door het luisteren naar kalmerende muziek maakt je lichaam endorfine aan en tegelijkertijd vermindert het de productie van stresshormonen. Hierdoor verbetert je stemming en word je rustiger.

Optimale ontspanning op elk moment van de dag
Welke muziek goed helpt om te ontspannen, is heel persoonlijk. De een vindt het heerlijk om klassieke muziek te luisteren terwijl de ander liever een rustig nummer van Coldplay opzet. Het belangrijkste is dat de muziek hetzelfde ritme heeft als je hartslag. Welk nummer je vervolgens kiest, is helemaal aan jou. Om je een handje te helpen, stelden we verschillende lijstjes op met rustgevende muziek. Ontdek zelf welke muziek voor jou het meest ontspannend werkt.

Ontspannen slapen met kalmerende muziek
Niet iedereen valt bij het zien van zijn bed direct als een blok in slaap. De juiste muziek kan helpen om helemaal tot rust te komen. Dit zijn momenteel de meest geraadpleegde nummers om bij in slaap te vallen:

  • Thinking Out Loud – Ed Sheeran
  • Stay With Me – Sam Smith
  • Nothing Really Matters – Mr. Probz
  • Love Me Like You Do – Ellie Goulding
  • Jealous – Labrinth

Relax-muziek na het sporten
Wat veel mensen vergeten is dat muziek een grote rol speelt bij het herstellen van je workout en om weer tot rust te komen. Kies nummers met een goed tempo van 140 beats per minuut, zoals:

  • I Will Survive – Gloria Gaynor
  • Grenade – Bruno Mars
  • Rolling in the Deep – Adele
  • All The Right Moves – One Republic
  • Dancing On My Own – Robyn

De beste ontspanningsmuziek ooit
Een nummer dat begint met zestig slagen per minuut en na vijf minuten vertraagt naar vijftig slagen per minuut, zodat je hartslag zich automatisch aanpast aan het ritme en je optimaal ontspant. Dat is hét recept voor de beste ontspanningsmuziek. Het nummer Weightless van Marconi Union voldoet aan al deze eisen. Het nummer is (aan de hand van verschillende wetenschappelijke theorieën en klanken) speciaal geproduceerd om optimaal te relaxen en is de meest rustgevende muziek ooit gemaakt. Ook het nummer Air van J.S. Bach is een gouden sleutel tot ontspanning. Het nummer maakt de ademhaling rustig, vermindert de spierspanning, vertraagt de hartslag en doet de bloeddruk dalen.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?