Interview
Leestijd
3 min.

Seth Gilliam over zijn rol in The Walking Dead

Acteur Seth Gilliam speelt al zes jaar lang de rol van Father Gabriel Stokes in hitserie The Walking Dead. In seizoen negen openden de makers een nieuw hoofdstuk in de langlopende zombiesage. “Het is een luxe om zo lang zo’n uitdagende rol te mogen spelen.”

Wat heeft het succes van The Walking Dead je als acteur gebracht?

“Het heeft me de kans geboden om de hele wereld te zien: ik ga regelmatig naar allerlei conventies waar fans samenkomen om acteurs uit hun favoriete series te zien. Iedereen is alleen maar blij en aardig op dat soort bijeenkomsten. Sowieso heeft The Walking Dead een effect gehad op mijn privéleven dat geen enkele andere serie waar ik in heb gespeeld, heeft bewerkstelligd. Ik word nu bijna elke dag wel door iemand aangehouden die mij even wil zeggen hoe geweldig hij of zij iets vindt waar ik in meespeel. Dat is best een vreemde gewaarwording als je dertig jaar lang in de luwte hebt gewerkt.”

Wat maakt Father Gabriel zo aantrekkelijk om te spelen?

“Hij is anders dan elk ander personage in The Walking Dead. De meeste karakters in de show zijn vol zelfvertrouwen en weten dat ze heel hard willen vechten om te overleven – hij niet. Al hebben we dit seizoen wel gezien dat hij meer vechtlust in zich heeft dan de meeste mensen dachten, haha! Gabriel heeft zich wel ontwikkeld tot een pijler van de gemeenschap. Maar hij neemt elke keer nét een andere weg dan je verwacht. Dat maakt het ook als acteur zo leuk om hem te spelen.”

Jullie werken nu al jarenlang met vrijwel dezelfde cast en crew. Hoe groot is het familiegevoel dat je dan ontwikkelt?

“Je bent elk jaar het grootste deel van de tijd bezig met deze serie. Het draaien duurt elk jaar ruim zeven maanden, dus je bouwt inderdaad een heel bijzondere band met elkaar op. We blijven elkaar ook regelmatig zien in de vijf maanden dat we niet opnemen of repeteren; we spreken bijvoorbeeld af rond conventies. Dat biedt ook de kans om bijvoorbeeld acteurs die in de serie zijn omgekomen of weggegaan weer te zien.”

Een vaste serie biedt stabiliteit, maar het is ook lastig om er nog dingen naast te doen, kan ik me voorstellen.

“Ja, dat is zeker waar. Na ruim zeven maanden moet je jezelf ook wel dwingen tot een maand of twee rust en vakantie. Dus dan blijven er nog hoogstens drie maanden over om andere rollen te vinden én te doen. Dat is vrijwel onmogelijk. Maar daar staat zoveel tegenover: namelijk de zekerheid van een uitdagende rol in een geweldige serie. Dat is een luxe die niet alle acteurs hebben, en dat realiseer ik mij ook heel goed.”

Je stelt zelf al dat het zwaar kan zijn, van die lange draaiperiodes. Hoe blijf je in conditie?

“Ik ben niet echt iemand die in de sportschool aan gewichten gaat trekken. Maar ik ben wel iemand die veel cardio doet: ik wandel heel veel en rij graag rond op mijn fiets. Die heb ik altijd op de set staan, dat ik als ik een uurtje pauze heb er even op uit kan trekken. Bovendien reageert mijn lichaam altijd heel sterk op wat ik eet. Zeker in de hitte van Georgia, waar we het grootste deel van de tijd draaien, moet ik echt letten op wat ik inneem tijdens het draaien. Zodra ik te zwaar eet of te weinig drink, merk ik dat en voel ik me snel loom en minder energiek.”

Je noemde net de fanconventies. Wat is het raarste verzoek dat je ooit van een fan hebt gehad?

“Hahaha! Er zijn wel eens vrouwen die je vragen om bepaalde zeer intieme delen van hun lichaam te signeren. Maar dat gaat mij te ver; ze krijgen dan gewoon een foto met een handtekening.”

The Walking Dead, seizoen 9 is elke dinsdag om 22.00 uur te zien op Fox.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?