Thomas Acda neemt de regie

Acteur en cabaretier Thomas Acda zat jarenlang op elke set zeer geboeid te kijken naar de regisseur. Dus hij greep de kans om zelf een film te regisseren met beide handen aan. De romantische actiekomedie Fake beleefde zondag 8 mei zijn première op NPO3 en is daarna te zien op NPO.nl.

Waarom wilde je dit zo graag doen?
“Dit was iets dat ik altijd al wilde proberen. Als ik verhalen of boeken schrijf, zie ik ook vaak meteen beelden voor me. En film heeft toch een bepaalde chique eeuwigheidswaarde. Fake is een soort Thomas Crown Affaire: meisje (Sanne Langelaar) valt op foute jongen (Nasrdin Dchar) en besluit hem toch te helpen met een kunstroof. Ik vond het meteen een leuk verhaal, zonder al te veel valkuilen. Ik had niet de pretentie of illusie dat ik meteen The Godfather zou gaan maken.”

Was het regisseren zwaarder dan je had verwacht?
“Na vier dagen was ik al kapot. Ik kon niets loslaten, wilde alles in de hand houden. Terwijl je op de set allemaal geweldige mensen en acteurs om je heen hebt die best zelf iets kunnen aandragen. Het gaat ook totaal niet beter of sneller als een regisseur zelf de lampen op wil hangen of de rails voor de camera wil leggen. Ik ben wel ’s nachts scènes blijven herschrijven. Gijs Naber speelt bijvoorbeeld de gay best friend van de hoofdpersoon. Dat deed hij zo goed dat ik opeens zoveel extra zinnen en grappen voor me zag die ik er voor hem in kon schrijven.”

Sinds jullie zijn gestopt met Acda & De Munnik sla je heel erg je vleugels uit. Wilde je dat al langere tijd graag doen?
“Ik ben nu bezig aan mijn tweede boek, ik wil meer films gaan regisseren. Er zijn dan altijd mensen die roepen dat een BN’er zo nodig allemaal andere dingen moet gaan doen. Allereerst ben ik geen BN’er, ik zou nooit iemand in mijn huis laten filmen. En ik ben al vanaf mijn vijftiende bezig met het vertellen van verhalen. Daar ben ik ook voor opgeleid. Maar de vorm kan verschillen: een lied is een verhaal in dertig regels, een film is een verhaal in anderhalf uur. Het maken van een film is alleen veel omvangrijker dan het vertellen van een verhaal met een lied: bij de een pak je een gitaar en ga je wat pielen, bij de ander staan er tientallen mensen op een set te wachten tot jij ‘actie’ roept.”

Zullen de fans jouw toon herkennen in Fake?
“Mijn vrouw zegt dat in alles wat ik maak mijn humor zit. Ik heb zelf erg hard gelachen tijdens het draaien van een kotsscène halverwege de film. Ik denk dat mijn fans dat ook wel kunnen waarderen.”

Je bent een harde werker, al dertig jaar lang. Hoe hou je dat fysiek vol?
“Dat aspect mis ik het minste van de optredens met Paul, denk ik. Tijdens een tournee van 200 voorstellingen begon ik bij nummer 160 echt af te tellen, dan begon mijn lijf de laatste jaren echt te klagen dat het zwaar viel. . Ik kán dat niet: na zestien uur werken nog even op de loopband gaan staan. Ik rook niet en drink niet, dat is de truc. En slaap zodra je kunt slapen. Op de set hadden we wel eens een meevaller en viel er een gat van een halve dag. Dan kun je nog wel een keer naar een locatie gaan kijken, maar je kunt ook een paar uur slaap meepakken.”

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.