Ontspannen
Leestijd

In je uppie met vakantie? Zo wordt het zéker leuk

Je kunt zelf je bestemming bepalen, elke dag lekker je eigen ding doen en (je) hoeft met helemaal niemand rekening te houden; alleen reizen is populairder dan ooit. Zin in? Met deze tips maak je er een gegarandeerd succes van.

Waren het ‘vroeger’ vooral singles die alleen op reis gingen, anno 2017 zien steeds méér mensen van uiteenlopende leeftijden de voordelen van soloreizen in. Tussen 2011 en 2014 steeg het aantal alleen-reizigers zelfs met 64%! Ben jij ook van plan er binnenkort in je eentje op uit te trekken of kun je nog wel een laatste zetje gebruiken? Dan mag je deze tips niet missen.

1. Om te beginnen: de voordelen

Op reis gaan met jezelf heeft veel voordelen. Allereerst de ultieme vrijheid en het met niemand rekening hoeven houden. Als je wilt, natuurlijk. Want in je eentje maak je stukken gemakkelijker contact met nieuwe mensen (reizigers én locals) en dat is meteen voordeel nummer twee. Tot slot vergroot alleen reizen je comfortzone en zorgt het ervoor dat je jezelf op een andere, betere manier leert kennen. Mooi meegenomen!

2. De beste bestemmingen

Zuidoost-Azië (Thailand, Laos, Vietnam) staat met stip op 1 op de solo-backpack-lijst. De locals zijn er vriendelijk, het is er goedkoop en het barst er van de alleen-reizigers. Wil je voor langere tijd weg? Kijk dan eens naar Zuid-Amerika of Australië. Maar ook dichter bij huis kun je je prima in je eentje vermaken; in steden als Barcelona, Madrid en Sevilla bijvoorbeeld.

3. Meet-up

De gemakkelijkste manier om met andere reizigers in contact te komen, is door in een hostel te slapen. Vraag de mensen daar gerust of je bij hen mag komen zitten. Maar sluit ook aan bij leuke groepstours of -activiteiten om andere mensen te leren kennen. Apps als SoloTraveller, Tripr en Backpackr zijn handig om andere backpackers in de buurt te vinden en ontmoeten.

4. Make it easy

Een paar gouden regels om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken:

  • Plan vóór vertrek je eerste accommodatie, dat voorkomt stress bij aankomst
  • Pak een boek! Lezen is fijn, maar het laat ook zien dat je alleen bent
  • Neem niet te veel bagage mee. Alleen reizen is ook: alleen sjouwen
  • Kies voor een plekje aan de bar in plaats van een tafeltje; contact maken is dan een stuk gemakkelijker

5. Handige apps en websites

  • Op Stay.com delen locals hun beste ‘insider-tips’, van koffietentjes tot feestjes
  • Met Around Me vind je de dichtstbijzijnde pinautomaat, bar of supermarkt
  • Voer je uitgaven in op Trail Wallet en de app geeft je 24/7 inzicht in je budget
  • Slapen bij een local? Ga couchsurfen via Couchsurfing.com
  • Mis je toch een reismaatje? Vind hem of haar via Trip Together en reis samen verder!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?