Achtergrond
Leestijd
2 min.

Vind humor in coronatijd

“Humor is een van de waardevolste eigenschappen van de menselijke geest. De mens kan vanaf zijn geboorte lachen, zelfs nog voordat hij kan praten”, schrijft bestsellerauteur Frédéric Lenoir in zijn boek ‘Handleiding voor een evenwichtige geest en kalm gemoed’. Niet toevallig viel mijn oog juist in deze tijd op dit boek in mijn boekenkast.

COVID-19 heeft een onvoorstelbaar grote impact. Voor velen valt er momenteel weinig te lachen. Zelf lach ik ook minder. Terecht misschien? Maar ergens toch ook zonde. Humor kan juist in deze tijd als een antidepressivum werken door op een milde manier de tragiek te relativeren. Lachen is goed voor onze psychische gezondheid. “Humor relativeert. Humor brengt lucht. Het schept ruimte tussen de verschrikkingen die er om ons heen gebeuren en onszelf. Het creëert ruimte om weer even adem te halen”, aldus Sibe Doosje. Hij onderzoekt positieve psychologie en humor bij de Universiteit Utrecht.

Het goede van humor is dat je de werkelijkheid relativeert, niet ontkent. Essentieel in tijden van crisis. Humor verbetert de kwaliteit van ons contact en draagt dus bij aan de oproep van Mark Rutte om een beetje op elkaar te letten. Een mooie oproep waarbij ik direct moest denken aan een ander boek over een Afrikaanse filosofie voor een gelukkig leven. In ‘De lessen van ubuntu’ schrijft Mungi Ngomane, de kleindochter van Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, over de wijsheid van ubuntu. Dit woord komt uit de taal Xhosa en betekent dat iedereen verbonden is met elkaar. Ik ben omdat jij bent. Solidariteit is cruciaal in deze tijd en de wijsheid van ubuntu kan ons helpen om de relaties met onze vrienden, familie en collega’s te verbeteren.

Ubuntu bevat veertien levenslessen. Van ‘zie het goede in iedereen’ en ‘verplaats je in de ander’ tot ‘heb respect voor jezelf en voor anderen’. “Elk contact is een mogelijkheid om een positievere maatschappij te creëren”, zoals Desmond Tutu het zegt. Zeggen de lessen van ubuntu ook nog iets over humor? Jazeker. Les twaalf : vind humor in onze menselijkheid. We weten wat ons te doen staat deze zomer. Niet vergeten te lachen. Vind humor in coronatijd!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?