Ontspannen
26
Leestijd
6 min.

Zo voorkom je nek- en schouderklachten

Lees jij dit bericht in de Quasimodo-houding; met je hoofd gebogen, schouders naar voren en een licht gebogen rug? Grote kans dat je weleens last hebt van een text-neck. Vijf tips om klachten te voorkomen.

Zo’n twee miljoen mensen in Nederland lopen risico op RSI en behalve werknemers krijgen ook steeds meer jonge kinderen, scholieren en studenten pijn in de nek en de bovenste ledematen. Waar RSI de kantoorklacht van de 20e eeuw was, is de text-neck – of tech-neck– de RSI van nu.

14 tot 30 kilo extra

Een text-neck wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van tablets en smartphones. Meer specifiek: de herhalende beweging van de nek wanneer je ‘m naar beneden buigt om naar het scherm van je smartphone te kijken. Onze nek is namelijk niet gemaakt om zo vaak voorover te buigen, maar om het hoofd omhoog te houden, dat gemiddeld zo’n zes kilo weegt. Neerkijken op je telefoon, in een hoek van 15 tot 60 graden, belast je nek met 14 tot 30 kilo extra. Gevolg: pijn in de schouders en de nek, hoofdpijn en tintelingen of gevoelloosheid in vingers en armen.

Hoe voorkom je een text-neck?

1. Neem drie minuten pauze voor elke vijftien tot twintig minuten dat je bezig bent met je smartphone of tablet. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je een alarm instellen dat elke vijftien tot twintig minuten afgaat.

2. Beweeg je smartphone naar je hoofd, in plaats van je hoofd naar je smartphone. Probeer ‘m dus zoveel mogelijk op ooghoogte te houden. Voor je gezicht, alsof je een selfie maakt, in plaats van voor je buik. Doe je toch dat laatste, zorg er dan voor dat je nek en rug zoveel mogelijk een rechte lijn vormen.

3. Een effectieve oefening om je spieren soepel te houden: beweeg je kin zover mogelijk naar je borst, houd vijftien seconden vast en ga terug naar de beginpositie. Herhaal tien keer. Beweeg je hoofd vervolgens zover mogelijk naar achteren, houd weer vijftien seconden vast.

4. Er bestaan verschillende apps die de houding van je hoofd kunnen meten, zoals TextNeckIndicator en HeadUp. Ook een app die je inzicht geeft in je smartphone-gebruik kan handig zijn om eens te checken hoeveel tijd je nu eigenlijk op je smartphone besteedt.

5. Probeer je telefoongebruik te beperken door lange achtergrondartikelen te bewaren voor als je ’s avonds achter de laptop zit. En ellenlange whatsapp-conversaties? Voer die gewoon in het echt! Van elkaar in de ogen kijken, heeft nog nooit iemand een text-neck gekregen.

Reacties (26)

Waarom gebruiken jullie een zeer onduidelijk letter type . Is voor mij moeilijk te lezen zo dwing je mij in een verkeerde houding.

Bedankt voor je feedback over het lettertype dat wordt gebruikt in het artikel. Ik zal het doorgeven aan de verantwoordelijke personen! Groet, Tim, ONVZ

Helemaal waar!!
Ik ga een betere houding aannemen. Dank

Goed om te horen, Mayonne. Heb je er ondertussen al profijt van? Groet, Tim, ONVZ

Beste
Mooie artikel en precies van deze tijd. Bedankt voor de tips dan houd ik van ONVZ.

Met vriendelijke groet
Garcia

Bedankt voor je compliment over het artikel, Garcia. Heb je al tips uit het artikel toegepast? Groet, Tim, ONVZ

Prima artikel, maar hou toch op met die belachelijke Engelse termen, die alleen maar voortkomen uit ‘taalluiheid’.

Bedankt voor je terugkoppeling over het artikel. Ik zal het doorgeven aan de verantwoordelijke personen. Groet, Tim, ONVZ

goedendag, Beste mede werkster/ker.
Wij kregen van de belasting adviseurs de vraag hoeveel ziekte kosten wij zelf hebben moeten bijdragen, maar hoe vind ik dit ??
graag verneem ik dit voor aanstaande woensdag
mocht u mij dit via de telefoon willen berichten dan graag via 06 21641507 maar zelf heb ik
het liever via de Email.
vriendelijke groet klaas Timmerman.
bijvoorbaat

Goedemorgen Klaas, als je inlogt binnen de MijnONVZ raad ik je aan te klikken op ‘Mijn status’ en daarna ‘MijnONVZ oude weergave’. Aan de rechterkant van het scherm kun je daarna de jaaropgave opvragen. Hier staan alle kosten op. Groet, Tim, ONVZ

Ik heb geen smartphone om een ONVZ-app op te zetten. Wilt u mij een zorgpakketten zenden die ik altijd bij mij kan hebben? Ik heb een aantal weken geleden hierom gevraagd, hij zou mij toegezonden worden, maar nog niet ontvangen.

In Nederland is een zorgpas overbodig, omdat zorgverleners op basis van BSN en geboortedatum kunnen zien waar iemand verzekerd is. Het enige wat u nodig heeft is een identiteitsbewijs. In het buitenland raad ik u aan om te bellen met de ONVZ Zorgassistance via +31 (0)88 668 97 67. Deze geeft op het moment dat het nodig is ook een voorlopige EHIC af. Groet, Tim, ONVZ

Ook het gebruik van een variofocus bril en landurig achter een beeldscherm werken veroorzaakt dit soort klachten. Maar dan doordat je je hoofd te langnaar achteren houdt om door de onderkant van je bril ook de bovenkant van het beeldscherm te lezen. Dit gaat lang goed totdat het te last is. Gebruik in dat geval een computerbril.

Goedemorgen Peter, bedankt voor het delen van je ervaringen met verschillende soorten brillen. Merk je een vermindering van de klachten bij het gebruik van een computerbril? Groet, Tim, ONVZ

Ik gebruik nog de “ouderwetste” telefoon. Heb dus niets aan d app
De huidige pas is toch prima !
Vr.gr

Goedemorgen Jan, in Nederland is een zorgpas overbodig, omdat zorgverleners op basis van BSN en geboortedatum kunnen zien waar iemand verzekerd is. Het enige wat u nodig heeft is een identiteitsbewijs. In het buitenland raad ik u aan om te bellen met de ONVZ Zorgassistance via +31 (0)88 668 97 67. Deze geeft op het moment dat het nodig is ook een voorlopige EHIC af. Groet, Tim, ONVZ

Ik gebruikt jullie app op mijn iPhone7 eea werk prima echter de kleuren combinatie van zwart en donkerblauw.
Hoe kan iemand dat bedenken, goedkeuren en uitvoeren. Verander dit zsm en de app is perfect!

Goedemorgen Paul, bedankt voor je feedback over de gebruikte kleuren in de ONVZ app. Ik zal de feedback doorgeven aan de ontwikkelaars! Groet, Tim, ONVZ

kan helemaal niet overweg met die zogenaamde App
Graag een normaal kaartje in mijn portemonnee

Ik ben het helemaal met je eens! Gewoon een pasje in mijn portemonnee !
Anders krijg ik NEKKLACHTEN, te veel, te lang op mijn Iphone zoeken……..

In Nederland is een zorgpas overbodig, omdat zorgverleners op basis van BSN en geboortedatum kunnen zien waar iemand verzekerd is. Het enige wat u nodig heeft is een identiteitsbewijs. In het buitenland raad ik u aan om te bellen met de ONVZ Zorgassistance via +31 (0)88 668 97 67. Deze geeft op het moment dat het nodig is ook een voorlopige EHIC af. In de app is de zorgpas te vinden onder ‘Meer’ en dan ‘Digitale zorgpas’. Groet, Tim, ONVZ

Prima reacties, ook ik ben een gebruiker van de ” ouderwetste ” telefoon.
Heb dus niets aan een app.

Via de MijnONVZ (https://www.onvz.nl/account/login) is de Digitale Zorgpas ook te vinden. Is dit een mogelijkheid voor je? Groet, Tim, ONVZ

Overweeg het gebruik van een orthopedisch slaapkussen tijdens de slaapfase ter compensatie van een verkeerde daghouding.

Ik snap de tip om je hoofd rechtop te houden en de tablet of telefoon zo hoog te houden dat je er goed op kunt houden. Ik vraag me dan wel af hoe dat uitwerkt op je armen en schouders. Volgens mij verstijven die dan. Bij de laatste tip zou ik ook de gewone pc met monitor noemen. Als je de monitor goed zet (bovenrand van het beeld tussen ooghoogte en 10 cm boven ooghoogte). Ik ga zo even een “tafeltje” maken om mijn monitor nog wat hoger te zetten, want ze staan toch echt wat te laag. Bedankt voor het wakker schudden.

Onder het vak om reakties in te vullen staat: “Benieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?”. Ik kan daar niet op klikken en daaronder staan tips over films die je niet mag missen. Natuurlijk is er niks mis om naar een film te kijken, maar ik vindt niet dat dat specifiek bijdraagt aan je gezondheid. Mijn vraag is dus: “Waar zijn die tips voor gezond leven?”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?