Ontspannen
Leestijd
4 min.

Zoek de zon op, júist in de grauwe wintermaanden

De meeste mensen kiezen voor een wintersportvakantie. Toch zijn ook in de winter en het prille voorjaar zon-bestemmingen binnen handbereik; de reis is iets langer, maar het fysieke rendement des te groter. Waar kan je lekker opladen terwijl het in Nederland miezert en waait?

Aruba

De voormalige Nederlandse kolonie voor de kust van Venezuela mag dan relatief klein zijn – het heeft dezelfde grootte als Waddeneiland Texel -, maar er is méér plezier en vrolijkheid te vinden dan op welk andere Caribische eiland dan ook. Behalve het perfecte weer is ook een groot voordeel dat op de tropische locatie Nederlands wordt gesproken.

1. Palm Beach op de noordpunt van het eiland staat bekend om zijn schone, uitgestrekte witte stranden en zijn onnatuurlijke blauwe zeewater. Ook kan je hier talloze ontspannende vakantiesporten beoefenen, zoals jetskieën, parasailen en kitesurfen.

2. De lokale visafslag Zeerover is een fenomeen op het eiland. De lokale bevolking komt hier zelf ook de hele dag door vis eten die nét is gevangen en ter plekke aan tafel wordt bereid. Het eten wordt geserveerd in de kenmerkende kleurrijke manden; het is, ook voor toeristen, de bedoeling dat je dit met de vingers eet.

3. Arikok National Park is een van de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van Aruba. Dit stuk ongerepte natuur, vol woestijnlandschap met duizenden metershoge kaktussen en prachtige uitzichtpunten, beslaat bijna een kwart van het eiland. Dos Playa, in het park, is een populaire broedplaats voor schildpadden, en de grotten van Quadriki bevatten diverse ‘kamers’ waar dankzij de lichtval schitterende foto’s te maken zijn.

4. Nergens is de relaxte sfeer van Aruba beter te ervaren dan in de hoofdstad Oranjestad, dat voor zijn inwoners een zeer belangrijke status heeft, omdat iedereen voor de grote boodschappen naar de grote stad moet. Een aantal idyllische winkelcentra richten zich speciaal op toeristen die langer op het eiland blijven, of die tijdelijk aanmeren bij een van de cruiseterminals.

5. In het oude Fort Zoutman aan de Paardenbaai is een Historisch Museum over de geschiedenis van Aruba gevestigd. Dit is overigens ook de plek waar elke dinsdagavond het vrolijke Bon Bini Festival wordt gevierd, met talloze folkloristische optredens van inwoners in authentieke klederdracht.

Miami

Ook deze Amerikaanse metropool tussen de Everglades en de Atlantsiche Oceaan ligt niet naast de deur (10 uur vliegen), maar biedt wel gegarandeerd zon en exotische temperaturen, zelfs in de koudste wintermaanden. Miami kenmerkt zich door de enorme culturele diversiteit (driekwart van de bevolking heeft hispanic of latino wortels) en de perfecte balans tussen ontspanning en activiteiten. Van watersporten tot fietsen, alles is mogelijk in het prachtige Miami.

1. Al staat Miami vooral bekend om zijn lange stranden vol strakke lijven, de stad heeft ook wel degelijk een flinke dosis cultuur te bieden. Op geen andere plek ter wereld staan bijvoorbeeld nog zoveel art deco-gebouwen bij elkaar als op South Beach. De bouwstijl was populair in het interbellum, maar doordat het onderhoud van art deco-panden relatief veel geld en tijd kost en het besef van de architectuur-historische waarde halverwege de vorige eeuw nog niet zo groot was, zijn er wereldwijd relatief nog maar weinig goed geconserveerde exemplaren over.

2. Little Havana is een 9 vierkante kilometer tellend gebied waar de Cubanen, die sinds begin jaren zestig in grote getale hun thuis ontvluchtten vanwege Castro, hun nieuwe vaderland hebben gemaakt. Op straat klinkt uit alle hoeken en gaten salsamuziek en grote muurschilderingen prediken vurig het verzet tegen het regime van de Cubaanse dictator. Talloze koffietentjes waar men naar hartenlust café cubano serveert worden afgewisseld met sigarenwinkeltjes en spirituele huizen gewijd aan de Afro-Cubaanse religie santeria. Een aparte Cubaanse walk of fame op de stoep van Calle Ocho, de straat die het hart vormt van Little Havana, eert met grote sterren succesvolle immigranten(kinderen) als zangeres Gloria Estefan of actrice Maria Conchita Alonso.

3. Van een heel andere orde is de wijk Coral Gables, één van de allerrijkste buurten van de Verenigde Staten. Het was de grote droom van projectontwikkelaar George Merrick (1886-1942) om na de Eerste Wereldoorlog aan de kust van Florida een nieuwe stad te bouwen die hoogtepunten van de Italiaanse en Spaanse architectuur met elkaar zou verbinden. Coral Gables (wat eigenlijk praktisch alleen per auto te bezichtigen is) biedt een bizarre mix van prachtige villa’s, maar ook een aantal huizen dat eigenlijk te kitscherig voor woorden is. Absolute hoogtepunten in het gebied zijn de Venetian Pool, een enorm superdeluxe buurtzwembad dat in 1923 uit een koraalrotsgroeve werd gehakt (!), en het Biltmore Hotel, een imposant en chique gebouw waar in de jaren twintig, dertig en veertig beroemdheden als Al Capone, Judy Garland en Johnny Weismuller regelmatig over de vloer kwamen.

4. Toeristen en lokale bevolking sporten gebroederlijk naast elkaar op Muscle Beach, een wereldberoemd stukje strand aan Ocean Drive waar van zonsopgang tot zonsondergang tientallen gespierde mannen en vrouwen trainen. De gemeente heeft een jaar geleden voor miljoenen geïnvesteerd in nieuwe, weerbestendige fitness-stellages; in een enorme container naast het strand bevinden zich halters, kettlebells en dumbbels die iedereen free of charge mag gebruiken. De sfeer is hier altijd relaxed; ook voor wie zelf geen behoefte voelt om te sporten, is Muscle Beach wel een verplichte stop op weg naar de strandstoel of het luchtbed.

Zuid-Afrika

Er zijn op het Afrikaanse continent geen veelzijdiger landen te vinden dan deze parel aan de zuidkust van het continent. Van adembenemende natuur tot een rijke cultuur en historie, Zuid-Afrika heeft het allemaal binnen handbereik. Een groot voordeel is dat het land zich binnen dezelfde tijdszone als Nederland bevindt, dus je hebt ondanks de lange reis (elf uur) geen enkele last van een jetlag.

1. Voor veel mensen is het zien van de ‘Big Five’ tijdens een safari iets dat heel hoog op de ‘bucketlist’ des levens staat. In Zuid-Afrika kan dit in diverse natuurparken waar de leeuw, de buffel, de neushoorn, de olifant en het luipaard nog in groten getale in het wild leven. Reisagent Madiba Travel is gespecialiseerd in dit soort tochten.

2. Zuid-Afrika is een land met talloze grote sporttradities; zo werd hier in 2010 met veel trots het WK Voetbal georganiseerd. De bekendste sport is echter het rugby; het nationale team De Springbokken is één van de beste rugbyploegen ter wereld. Het team heeft geen vast stadion, maar informeer vooral van tevoren bij het Ellispark in Johannesburg of er toevallig een wedstrijd bij te wonen is tijdens je verblijf.

3. Kaapstad is één van de drie hoofdsteden van het land; hier huist de wetgevende macht. De metropool telt zo’n drie miljoen inwoners en heeft ontzettend veel te bieden: van de unieke natuur van Cape Peninsula tot de wijnproeverijen in Stellenbosch. Vergeet echter het oude stadscentrum zelf niet en dineer vooral aan een van de levendige boulevards van Clifton of Camps Bay.

4. De middelgrote stad Durban aan de Indische Oceaan is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van Zuid-Afrika. Met een gegarandeerd subtropisch klimaat en prachtige uitgestrekte schone stranden is er in het land geen betere plek te vinden waar je een paar dagen volledig tot rust kan komen. Vergeet ook niet de historische City Hall met een bezoekje te vereren, of een gokje te wagen in het enorme Suncoast Casino.

5. Behalve een safari door een National Park is ook de Blyde River Canyon een ‘must-see’ tijdens een bezoek aan het land. De kloof is zo’n 26 kilometer lang en ongeveer 800 meter diep en bestaat voornamelijk uit rood zandsteen, waarin de rivier de Blyde de canyon tientallen miljoenen jaren geleden heeft uitgesleten. De zogenoemde ‘panoramaroute’ leidt langs alle bijzondere uitkijkpunten; een absoluut hoogtepunt is de ‘Drie Rondawels’, drie reusachtige ronde rotsen die doen denken aan de ronde hutten van inheemse volkeren.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?