Geen Categorie
Leestijd
5 min.

Professioneel gamen: deze jongens doen het

Het gebeurt online. Met of zonder tegenstanders, in een virtuele wereld. Wie goed is, wordt ontdekt en mag ook live spelen, op grote toernooien. Win je die, dan kun je een fortuin verdienen. Anderen worden weer heel populair met het becommentariëren van games en creëren een grote achterban op YouTube. Zeb (19) en Mark (30) vertellen over hun wereld: de wereld van professioneel gamen. 

Zeb “Quadzy” Esser (19), speelt Rainbow Six Siege op professioneel niveau

‘Je kunt jezelf professioneel gamer noemen als je in een professionele league zit en salaris verdient. Ik ben begonnen met FIFA, daarna was ik al snel verslingerd aan de Xbox. Wanneer je online speelt en iemand opmerkt dat je goed bent, kun je ‘ontdekt’ worden. Uiteindelijk ben ik in de Rainbow Six Benelux League terechtgekomen en wonnen we drie jaar geleden een toernooi in Frankrijk. Ik was toen 16. Met dat geld heb ik een pc gekocht. Drie jaar later besloot ik te stoppen met school. Ik zat toen in het vierde jaar van het mbo, maar ik merkte dat studeren gewoon niet mijn ding was. Ik wilde me volledig focussen op het gamen. “Als het niet werkt, dan ga ik weer terug naar school”, zei ik tegen mijn ouders. Mijn vader had er moeite mee. Mijn moeder hield me met beide benen op de grond. Als ik ergens voor zou gaan, moest ik ook met een plan komen, zei ze.’

‘Ik train zes avonden per week, van 19.00 tot 22.30 uur. Mijn ouders zijn intussen mijn grootste supporters: mijn vader praat over me op zijn seminars en mijn moeder zet het avondeten gewoon op mijn bureau. Ze zegt af en toe dat het haar wel gezellig lijkt om samen te eten, dus daar maak ik af en toe ook tijd voor. Maar eigenlijk vindt ze het alleen maar tof wat ik doe. Ze houdt alles bij, elk toernooi. Ik ben blij met het team waarin ik speel; het zijn echt vrienden geworden. Bij internationale toernooien zien we elkaar ook fysiek. Zeker als er bootcamps zijn – een week waarin we bij elkaar zitten en strategieën bepalen – is dat een moment van verbinding en elkaar leren begrijpen.’ 

‘Van mijn team ben ik denk ik nog het meest sociaal buiten het gamen om. Zo heb ik bijvoorbeeld drie jaar een vriendin gehad, al is die relatie net uitgegaan. Ook zorg ik ervoor dat ik na het trainen nog uit eten ga, of een drankje doe met vrienden. Tegenwoordig dwing ik mezelf wel om vroeg op te staan, te gaan sporten en op tijd te gaan slapen. Ik wil fit blijven. In het weekend heb ik een ander baantje, bij een kledingwinkel in de PC Hooftstraat. Maar ik merk wel dat mijn ogen enorm achteruit zijn gegaan. Er zijn dagen dat ik 10 uur achter elkaar achter de pc zit. Dan zorg ik er wel voor dat ik frisse lucht krijg, anders gaat het niet goed.’ 

‘Wanneer je goed genoeg bent om op professioneel niveau te kunnen gamen? Dat is lastig. Je moet ook geluk hebben. In deze wereld heerst helaas veel vriendjespolitiek. Daarnaast kun je als gamer verschillende rollen aannemen: waar de één meteen begint met aanvallen, wacht de ander juist af. Maar je moet strategisch goed na kunnen denken, goed kunnen samenwerken en, in het geval van onze game, goed kunnen richten. Mijn droom? Om in de pro-league te spelen, het hoogst haalbare voor een professionele gamer. Dan praat je echt over leipe salarissen. Als ik me kan ontwikkelen tot dát niveau, dan zou ik dat heel tof vinden.’ 

Mark “Mekkah” (30), speelt en streamt Fire Emblem via YouTube

‘De naam “Mekkah” heb ik eigenlijk min of meer per ongeluk bedacht. Ik dacht aan geiten, geiten die mekkeren. Toen is de naam blijven hangen en heb ik ‘m eigenlijk nooit meer veranderd. Het geeft niet aan dat ik moslim ben, al is dat wel iets wat veel mensen denken. Op mijn YouTube-kanaal heb ik bijna 36.000 abonnees. Dat zijn vooral internationale volgers, dus als ik video’s maak, doe ik dat in het Engels. Ik maak twee soorten video’s: scripted video’s, waarin ik dingen over het spel uitleg en zogenoemde Let’s Play’s, waarin ik het spel speel en commentaar lever. Ik heb het dan over Fire Emblem, een Nintendo-spel. Dertig jaar geleden kwam de eerste versie uit. Een middeleeuws fantasieverhaal, met ridders, kastelen en draken. Het is goed te vergelijken met een schaakspel.’ 

‘Ik speel niet met tegenstanders, maar altijd tegen de computer. Eenzaam vind ik het niet. Als ik een Let’s Play opneem of stream, geef ik live commentaar. Ik speel, praat en analyseer tegelijk. Ik denk dat ik een van de weinigen ben die dit spel analyseert. Ik vind rekenen leuk, ik vind problemen oplossen leuk. Veel mensen focussen zich op het verhaal of de karakters en ik ben vooral gefocust op hoe je de karakters goed en strategisch kunt gebruiken en inzetten. Mijn stem is daarbij erg belangrijk, heb ik gemerkt. Ik hoor vaak dat ik een heel rustgevende stem heb. YouTube is een plek die, als we het over gamen hebben, spelers en kijkers met elkaar verbindt. Het feit dat ik praat terwijl ik speel – en waar mensen dus graag naar kijken – maakt het persoonlijk en ook menselijk.’ 

‘Ik denk dat ik in totaal zo’n zes à acht uur per dag achter mijn computer zit. Ik ben geen sportman, nooit geweest. Maar ik zorg er wel voor dat ik elke dag even een blokje om loop of een frisse neus haal. Heel soms vergeet ik water te drinken en dat ga je op een gegeven moment wel merken. Ik ben me bewust van de gezondheidsrisico’s die gamen met zich meebrengt en inderdaad: een groot gedeelte van de dag zit ik stil. Maar dat gebeurt ook als je een kantoorbaan hebt van 09.00 tot 17.00 uur. Dan zit je ook uren stil, achter een scherm. Dat is niet anders, toch? Ik kook vijf à zes dagen per week en ik eet gewoon gezond. Dat doe ik niet om het gamen te compenseren, maar omdat ik dat vanuit huis heb meegekregen.’

‘Veel jonge kinderen van tegenwoordig zeggen: “Ik word later YouTuber. Want dan kan ik op een heel makkelijke manier geld verdienen.” Ergens klopt dat, maar je moet ook mazzel hebben. Mensen moeten je namelijk wél vinden. En als ze je dan eenmaal gevonden hebben, moet je je best blijven doen om die abonnees te behouden. Als je een weekje vakantie neemt, is het daarna altijd weer hard werken om je achterstand in te halen. Dat algoritme moet toch worden blijven gevoed. Ik zie mezelf dit nog wel een tijdje doen, want ik vind het ontzettend leuk om te doen. Of ik dit over tien jaar nog steeds doe, weet ik nog niet. Maar dat zien we tegen die tijd wel.’

Credit beeld: © Jerome de Lint

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?