Zo nu en dan een dagje thuiswerken met je laptop aan de keukentafel is makkelijk te doen. Maar nu we door het coronavirus allemaal zo veel mogelijk vanuit huis moeten werken, is dat niet zo’n goed plan meer. Een ergonomische werkomgeving en werkhouding zijn essentieel om gezond te blijven.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?
De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.
Maarten Olden ontwierp met de Usit een keukentrapje en designmeubel ineen. Er kwam heel wat techniek bij kijken om het er zo vanzelfsprekend mogelijk uit te laten te zien. “Less is more, vind ik.”
Vraag jij je wel eens af: waarom doe ik nu eigenlijk wat ik doe? Dan ben je volgens coach Hélène van Oudheusden niet de enige. Ze deed onderzoek naar werkgeluk en schreef naar aanleiding daarvan het boek Maak een krachtplek van je werk. Met zeven gouden tools om ook op je werk goed voor jezelf te zorgen.
De coronacrisis zorgt voor een mentale uitputtingsslag. Uit onderzoek blijkt dat ons stressniveau sinds het begin van de crisis is toegenomen met 40%. De corona-burn-out ligt op de loer. ‘Een acuut probleem, met risico op grootschalige uitval.’
Onze biologische klok is van groot belang voor onze gezondheid. Dit kleine hersengebied regelt de timing van al het verkeer in ons lichaam. Raakt de klok chronisch verstoord, dan kunnen we ernstige aandoeningen krijgen als kanker, depressie of hart- en vaatziekten. In gesprek met Joke Meijer, hoogleraar neurofysiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.
Het is nu vaak nog noodzakelijk, maar ook als we straks weer naar kantoor kunnen, zal er veel meer worden thuisgewerkt. En hoe blijf je daarbij vitaal? In de serie de Vitaalste Thuiswerkplek gaan ONVZ en De Ondernemer op zoek naar het antwoord op die vraag.
Het is nu vaak nog noodzakelijk, maar ook als we straks weer naar kantoor kunnen, zal er veel meer worden thuisgewerkt. En hoe blijf je daarbij vitaal? In de serie de Vitaalste Thuiswerkplek gaan ONVZ en De Ondernemer op zoek naar het antwoord op die vraag. Afgelopen jaren werkten ONVZ en De Ondernemer ook samen in de zoektocht naar het Vitaalste Bedrijf van Nederland.
Het is nu vaak nog noodzakelijk, maar ook als we straks weer naar kantoor kunnen, zal er veel meer worden thuisgewerkt. En hoe blijf je daarbij vitaal?
We zijn inmiddels in de fase beland waarin alles wordt aangepast op een anderhalvemetersamenleving. Vol spanning wachten we af op de maatregelen rondom thuiswerken. Wat als we voorlopig nog niet naar kantoor mogen? Wat zullen de gevolgen zijn van nog langer thuis werken? Mariska van de Kaa, adviseur Gezond Werken en eigenaar van Vita2Move, geeft antwoord op dit scenario.
We zijn inmiddels in de fase beland waarin alles wordt aangepast op een anderhalvemetersamenleving. Vol spanning wachten we af op de maatregelen omtrent thuiswerken. Wat als we binnenkort weer naar kantoor mogen? Hoe doen we dat, coronaproof? Maaike Boné, Head Occupier Consulting and Workplace Strategies bij CBRE, geeft antwoord op dit scenario.
Een eigen kast in elkaar zetten, een boek schrijven of de Nachtwacht schilderen: Lucinda (49), Max (22) en Kirsten (29) forenzen normaal tussen huis en kantoor en hebben sinds de thuiswerk-maatregel zeeën van tijd over. ‘In de tijd die ik normaal in de auto zit, schrijf ik nu een boek.’
Altijd productief willen zijn en je schuldig voelen als je dat niet bent. Productivity guilt wordt ook wel de ‘ziekte onder millennials’ genoemd. Het constant zeurende gevoel dat je méér had moeten doen. ‘Ik dacht altijd dat het ambitie was, maar blijkbaar heeft het een naam.’
We werken inmiddels al een paar weken vanuit huis. Dit zorgt ervoor dat je waarschijnlijk minder contact hebt met je collega’s en je minder beweegt.
Veel mensen werken nu vanuit huis. Dat is best even wennen he? Je hebt waarschijnlijk minder contact met je collega’s en je beweegt minder.
Veel mensen werken nu vanuit huis. Dat is best even wennen he? Je hebt waarschijnlijk minder contact met je collega’s en je beweegt minder.
Veel mensen werken nu vanuit huis. Dat is best even wennen he? Je hebt waarschijnlijk minder contact met je collega’s en je beweegt minder.
Veel mensen werken nu vanuit huis. Dat is best even wennen he? Je hebt waarschijnlijk minder contact met je collega’s en je beweegt minder.
Veel mensen werken nu vanuit huis. Dat is best even wennen he? Je hebt waarschijnlijk minder contact met je collega’s en je beweegt minder.
Veel mensen werken nu vanuit huis. Dat is best even wennen he? Je hebt waarschijnlijk minder contact met je collega’s en je beweegt minder.
In één dag een groot verschil maken voor een ander. Die garantie krijg je wanneer je je handen uit de mouwen steekt tijdens NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dit jaar op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart.
Het bestaat al een tijdje, maar wordt steeds populairder op de werkvloer: het Zweedse concept Fika. Even weglopen van je laptop voor een momentje samenzijn met je collega’s onder het genot van een kopje koffie of thee. Vitaliteitdeskundige Loes en Fika-initiator David vertellen.
We kennen het allemaal: je concentratie neemt af, de tijd lijkt stil te staan en je ogen raken vermoeid. De 4-uur-dip is aangebroken en de werkdag is nog niet voorbij. Wat nu? Met deze vier tips blijft je energielevel op peil.
Wanneer je start met de opleiding viool aan het conservatorium, verwacht je niet dat je ooit ondernemer van het jaar zal worden. Toch is dat precies wat Zlata Brouwer (33) overkwam. Ze maakte haar bedrijven digitaal groot en deelt met ons haar verhaal.
Natuurlijk, de schoorsteen moet roken. Maar als je alleen maar werkt om geld te verdienen en er verder weinig plezier aan beleeft, dan hou je het moeilijk vol tot aan je pensioen. Hoe maak of houd je werken leuk?
Het licht aanzetten via apps en slimme meters aflezen vanuit je luie stoel. Steeds meer technologische innovaties worden realiteit. Ook op de werkvloer. Maar wat houdt deze ontwikkeling in en hoe kun je hier als werknemer én werkgever het beste mee omgaan?
Je studeert, gaat solliciteren en vindt een baan die bij je past. Tenminste, dat denk je. Want dan gaat het toch kriebelen en wil je wat anders. Iets waar je hart écht ligt. Het overkwam Dominique (33). Ze gaf haar baan als accountmanager op voor haar eigen dansschool.
Hard werken en vergeten je rust te pakken, kan leiden tot stress. Dit komt steeds vaker voor en kan nadelige gevolgen hebben. Wat kun je doen tegen werkstress en hoe voorkom je het?
Wat begint met een flauw grapje over de outfit van een nieuwe collega, kan resulteren in buitensluiting en pestgedrag.