Interview
Leestijd
4 min.
Geluksprofessor geluk is DOM

De geluksprofessor: ‘Geluk is DOM’

Het recept voor geluk? Het bestaat volgens Patrick van Hees, schrijver van het boek ‘De Geluksprofessor’. Hij deed vijf jaar onderzoek en ontwikkelde dé formule voor een gelukkig leven. De uitkomst van zijn onderzoek: geluk is DOM.

Waarom de een gelukkig is en de ander niet, heeft voor het grootste gedeelte te maken met je omgeving, aangeleerde en aangeboren levensvaardigheden. Nu denk je misschien: maar sommige mensen hebben toch gewoon pech? Dat klopt. Maar volgens van Hees wordt gemiddeld slechts vijftien procent van het verschil in geluk verklaard door je omstandigheden. “Geluk is tot op zekere hoogte een keuze”, zegt hij. “Je hebt het voor een groot deel zelf in handen. Net zoals je slechte gewoontes kunt afleren en nieuwe gewoontes kunt aanleren, kun je leren om gelukkig te zijn.” Maar hoe doe je dat? Van Hees ontwikkelde zijn eigen geluksformule, ‘Geluk is DOM’. Dat staat voor: Doelen, Oplaadpunten en Mensen.

Doelen

“Als mensen ergens ongelukkig van worden, dan is het wel leven zonder doel. Doelen brengen structuur aan in je leven en bieden perspectief voor de toekomst. Je moet iets hebben waar je graag je bed voor uitkomt. Heb je weinig doelen in je leven? Bedenk dan wat je leuk vindt en wat je graag zou willen doen. Formuleer je doelen en zorg ervoor dat deze passen bij je interesses. Ben je niet zo avontuurlijk, dan hoeft je doel dus niet een wereldreis te zijn. Eén of twee keer per jaar een stedentrip maken, is dan een beter doel.”

Oplaadpunten

“Deze heb je nodig! Net als je telefoon, moet ook jij af en toe aan de oplader. Er zijn vier soorten van ontspanning waar je jouw lege batterij mee oplaadt: lichamelijk passief (denk aan de sauna), lichamelijk actief (een potje tennis), geestelijk actief (een boek lezen) en geestelijk passief (televisiekijken). Het is belangrijk dat je een aantal van deze vormen van ontspanning in je leven inbouwt. Dit doe je eenvoudig door jouw ontspanningsmomenten (oplaadpunten) als eerste in je agenda te plannen.”

Mensen

“Wist je dat de gelukkigste mensen sterke sociale contacten hebben? En dan heb ik het niet over vijfhonderd vrienden op Facebook. Maar over een kwalitatieve groep vrienden en familie die je, bij wijze van spreken, midden in de nacht op kunt bellen als je ze nodig hebt. Koester deze mensen en steek voldoende energie in deze relaties. Zit het niet in je systeem om regelmatig iets van je te laten horen, verstuur dan elke ochtend een one minute mail: een kort bericht waarmee je laat weten dat je aan iemand denkt.”

Van Hees is er verder van overtuigd dat je geluk niet van één ding moet laten afhangen. “Je moet niet al je gelukseieren in één mandje leggen. Stel: van sporten word je het gelukkigst, maar je krijgt een langdurige blessure waardoor je dit opeens niet meer kunt doen, dan stort je wereld in. Heb je daarentegen nog andere hobby’s waar je gelukkig van wordt, dan blijf je ondanks de tegenslag gewoon gelukkig.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?