Interview
Leestijd
4 min.
stellen runnen een bedrijf

Deze stellen runnen samen een bedrijf. Hoe? Zo!

Veel mensen moeten er niet aan denken: elke dag samenwerken met hun partner. Maar dat samen een goedlopende zaak runnen niet het einde van je relatie hoeft te betekenen, bewijzen Lucinda, Muriël en Marleen. Hoe doen zij het?

‘Dat werk en privé door elkaar lopen, is helemaal prima’

In 2004 startten Marleen en haar man samen Maë Pamana, een cateringbedrijf in Molukse specialiteiten. “We werkten allebei in een andere branche, toen we besloten het werk van mijn oma voort te zetten in de vorm van een winkel en catering”, vertelt Marleen. “We zijn allebei erg ondernemend en houden ervan samen ideeën uit te werken. Als vanzelf ga je dan samen zo’n avontuur aan.” En dat heeft veel voordelen, vindt ze. “We delen alles samen, de ups én de downs. We kunnen van elkaar op aan, hebben steun aan elkaar, we maken samen onze droom waar. Én we brengen veel tijd met elkaar door; extra fijn nu we een dochtertje hebben.” Inmiddels hebben Marleen en haar man geen winkels meer, maar focussen ze zich puur op catering. “We wilden onze dochter niet opvoeden vanachter de toonbank. Op deze manier is er altijd iemand beschikbaar voor haar en vaak zijn we er allebei.” En de nadelen? “Dat je alleen elkaar hebt”, antwoordt Marleen. “Collega’s hebben kan weleens fijn zijn. Maar dat compenseren we door veel met andere ondernemers samen te werken. Ook om een tunnelvisie te voorkomen. Dat werk en privé door elkaar lopen, maakt ons niet uit. Ons bedrijf is onderdeel van ons en ons gezin, en dat is helemaal prima.”

‘Als ik boos ben, zeg ik: “Nu ben je even mijn collega!’

Lucinda Douglas werkt als spreker en coach. Met haar Yes You Can Mentality motiveert ze vrouwen het beste uit zichzelf te halen. “Ik geef inspiratiesessies en binnenkort zit ik bij minister Jet Bussemaker om te kijken hoe we vrouwen kunnen stimuleren alles uit zichzelf te halen”, vertelt ze. Lucinda’s man is kunstenaar en werkt fulltime mee in het bedrijf. Lucinda: “De verdeling is heel helder; ik sta op de voorgrond, mijn man organiseert alles op de achtergrond. Hij is echt mijn ruggengraat. En we vullen elkaar perfect aan.” Eigenlijk ziet de ondernemer sowieso alleen maar voordelen. “Dit bedrijf is onze passie, we geloven allebei heel erg in het concept. We werken met z’n tweeën aan één doel, dat voelt heel bijzonder. Maar we zijn, omdat we allebei eigen baas zijn, ook heel flexibel in de opvang van ons dochtertje. Ideaal!” Dat werk en privé door elkaar heen lopen, is dan ook geen probleem. Lucinda: “We praten eigenlijk altijd over de zaak. Het is onze passie, waarom is dat dan erg? Soms plannen we een detective-avond op tv om onszelf te ‘verbieden’ door te werken, maar het liefst zouden we dat gewoon doen. En als we eens ruzie hebben, doe ik gewoon even alsof we collega’s zijn, haha!”

‘Voor je het weet zijn we tot diep in de nacht bezig’

Muriël en Menno zijn veertien jaar samen en twaalf jaar eigenaars van hun vintagewinkel Vindit Vintage in hartje Jordaan. Ruim twee jaar geleden kwam daar een webshop voor vintage hoeden bij: Vintage Hatter. “Toen we begonnen, verkochten we naast tweedehands kleding ook tweedehands cd’s”, vertelt Muriel. “Ik had kennis van de kleding en Menno van de muziek. Ons doel was zo onze eigen perfecte banen te creëren. Uiteindelijk is de cd-markt ingestort, maar verder is het helemaal gelukt!” Muriël en Menno vormen een goed team; Menno doet de boekhouding en heeft de webshop gebouwd, en Muriël zorgt voor de inrichting van de winkel en geeft stylingadvies. Muriël: “We hebben dezelfde smaak, werkstijl en ideeën, daardoor hebben we vrijwel nooit ruzie. We kunnen zelfs samen klussen! Een nadeel is wel dat je een belangrijke privéafspraak, bijvoorbeeld bij een arts, toch graag samen met je partner bezoekt. Dan zijn we dus dicht. En omdat we allebei zo gedreven zijn, kunnen we elkaar ook te véél aansteken; voor je het weet zijn we tot diep in de nacht bezig. Maar ons bedrijf zit in ons bloed. Het zou niet natuurlijk zijn als we dat zouden proberen te onderdrukken.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?