Interview
Leestijd 4 min.

“Die baan komt wel weer, deze herinnering pakt niemand ons meer af”

Bijna iedereen fantaseert er weleens over, bijna niemand doet het écht: een sabbatical nemen. Claudia en René trokken de stoute schoenen aan en besloten ervoor te gaan. “We zijn erachter gekomen wat écht belangrijk is.”

Ze zijn allebei 29 jaar en al geruime tijd aan het werk; hij als social advertising specialist, zij als docent geschiedenis op een middelbare school. Dat weerhield René en Claudia er echter niet van een flinke break te nemen. Inmiddels zijn ze zes maanden weg, met nog twee weken te gaan. Vanuit Sri Lanka delen ze hun verhaal én hun beste advies: gaan!

Reiskriebels

“René en ik willen alles uit het leven halen”, begint Claudia. “Dat is altijd ons motto geweest. We hebben al eens twee maanden gereisd samen en ongeveer een jaar geleden begon het weer te kriebelen; we wilden graag eens nóg langer weg, de wereld ontdekken.” Maar ook: niet je baas, maar het weer laten bepalen hoe je je dag invult. René: “We waren het leven van elke dag ‘9 tot 5’ een beetje zat. Ik had het nog wel naar mijn zin op mijn werk, maar een échte uitdaging was het ook niet meer. En we hadden dan wel een baan en een hypotheek, maar nog geen kinderen. Áls we het wilden doen, moesten we het dus nu doen, vonden we. We besloten ervoor te gaan.”

Ontslag

Omdat ze het gevoel wilden hebben helemaal weg en vrij te zijn, besloten Claudia en René zes maanden te gaan reizen. Claudia kon onbetaald verlof opnemen, maar voor René zat dat er niet in. “Ik heb ontslag genomen”, vertelt hij. “Heel spannend, maar omdat Claudia haar baan behield, vonden we dat we de kans toch moesten grijpen. Gelukkig werk ik in een branche waarin ik, hopelijk, vrij snel weer een baan kan vinden. Ons huis in Amsterdam hebben we onderverhuurd aan een familielid.” Het stel opende zes maanden voor vertrek een spaarrekening en begon vier maanden later met concrete plannen maken.

Van Japan tot Sri Lanka

“Op een luie zondagmiddag hebben we alles wat we moesten regelen in Excel gezet”, gaat Claudia verder. “Als we iets geregeld hadden, maakten we dat vakje groen. Door goed en overzichtelijk te plannen hebben we tijdens de voorbereidingen weinig stress ervaren.” Japan stond bovenaan het lijstje van Claudia en René; dat moest dus het startpunt worden. “Verder hebben we geprobeerd niet teveel vooruit te kijken”, vertelt René. “We wilden de vrijheid hebben ergens langer of korter te kunnen blijven als we dat zouden willen.” Na Japan volgden China, Zuid Korea, Vietnam, Cambodja, Laos, Myanmar, Indonesië, Maleisië, Singapore, Filipijnen en tot slot de eindbestemming: Sri Lanka.

Nieuwe inzichten

“We hebben zóveel gezien het afgelopen half jaar”, glundert Claudia. “Van de wereldstad Tokyo tot het kristalheldere water van Maleisië en de natuur van Bali tot de Chinese muur. Maar we hebben vooral ook veel geleerd van de wereld en andere culturen.” De belangrijkste les? “Dat familie en vrienden het allerbelangrijkst zijn”, besluit Claudia. “In Azië staat familie echt op één. En dat het leven uit meer bestaat dan werken en geld verdienen, die mindset hebben we hier echt gevonden. René: “We zijn er achter gekomen dat het vooral belangrijk is dat je iets doet wat je léuk vind, niet hoeveel geld je er mee verdiend. Ik ga hier in mijn zoektocht naar een nieuwe baan ook zeker rekening mee houden. Maar ook de wetenschap dat je alles kunt doen wat je wilt, zoals je spullen pakken en gaan, voelt enorm bevrijdend.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?