Voor sommige mensen kan het lastig zijn om de laatste uurtjes van een werkdag even geconcentreerd te blijven als in de ochtend. Dit kan heel vervelend zijn, vooral als je aan het eind van een werkdag nog even moet knallen om een project af te maken. Om de concentratie te verbeteren, geven we je drie tips.
Heb je vanaf vroeg in de ochtend op kantoor gezeten en was je zelfs tijdens de lunchpauze te druk om je beeldscherm te verlaten? Ontsnap dan even aan je werkplek en haal een frisse neus. Het is goed voor je concentratie om af en toe even de buitenlucht in te gaan en een stukje te lopen. Ook helpt het om even in de zon te zitten.
De laatste keer dat je iets gegeten hebt was tijdens de lunchpauze, wat in de loop van de middag toch al uren geleden is. Geen wonder dat je een energiedip hebt. Het is dan verstandig om even bij te tanken door een gezond tussendoortje te nemen. Dit geeft energie en helpt je te focussen op de laatste taken van de dag. Denk aan een stukje fruit, snoepgroente of ongezouten noten.
Het is verleidelijk om je smartphone naast je te hebben als je aan het werk bent. Zo kun je tussendoor even je notificaties checken en blijf je op de hoogte van wat iedereen doet. Toch is het verstandig om je telefoon op stil of slaapstand te zetten als je je goed wilt concentreren. Door je mobiel even te laten voor wat het is, kun je je volledig focussen op je werk en blijf je geconcentreerd. Een tip voor als je wel bereikbaar voor telefoontjes moet zijn, maar niet al die gesprekken uit groepschats wilt volgen: zet de groepschats in WhatsApp op stil. Dit doe je eenvoudig via de chatinstellingen.
De mentale gesteldheid van werknemers is door het thuiswerken verslechterd, blijkt uit een onderzoek van FNV. Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? Het Utrechtse consultancybureau &samhoud bedacht er iets op. Zij stuurden werknemers het bos in om te werken en overnachten in een luxe lodge midden in de natuur. Neeltje (27) was een van de geluksvogels.
Zo nu en dan een dagje thuiswerken met je laptop aan de keukentafel is makkelijk te doen. Maar nu we door het coronavirus allemaal zo veel mogelijk vanuit huis moeten werken, is dat niet zo’n goed plan meer. Een ergonomische werkomgeving en werkhouding zijn essentieel om gezond te blijven.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?