Natuurlijk, de schoorsteen moet roken. Maar als je alleen maar werkt om geld te verdienen en er verder weinig plezier aan beleeft, dan hou je het moeilijk vol tot aan je pensioen. Hoe maak of houd je werken leuk?
Sandra van Megen is loopbaanprofessional bij Helder&Verder en expert op het gebied van arbeidsvreugde. Zij geeft zes tips:
Stop niet alleen tijd in je werk, maar ook in de ménsen met wie je werkt. Vertel eens wat persoonlijks en toon belangstelling. Want als je wat meer over elkaar weet, werkt dat stukken prettiger. En gezelliger. Dus kom op, sla die borrel nou niet elke keer af.
Zorg goed voor jezelf. Probeer voedzaam en gevarieerd te eten, zoek de buitenlucht op en pak genoeg slaap. Als jij lichamelijk lekker in je vel zit, gaat je werk ook stukken makkelijker.
In plaats van het proces kun je je beter focussen op je doelen. Hoe je je werk doet, is vaak minder belangrijk dan dát je het doet. Als jouw werkgever jou waardeert en je het vertrouwen geeft om zelf je aanpak te bepalen, krijg je een beter resultaat dan wanneer alles je wordt voorgekauwd. Een win-win situatie.
Probeer altijd te blijven leren en grijp elke kans aan om jezelf te ontwikkelen. Niet (alleen) omdat dat loopbaan-technisch handig is, maar vooral omdat het heel erg leuk is om nieuwe en onverwachte talenten bij jezelf aan te boren.
Ja, dat klinkt als een open deur, maar het is wel degelijk belangrijk dat je échte voldoening uit je werk haalt. En dat je − al is het maar af en toe − je werk met hart en ziel kunt doen. Lastig? Denk eens terug aan je eerste werkdag; hoe gelukkig was je toen met je nieuwe baan?
Wat is het hogere doel van jouw werk? Wat draag jij bij aan jouw organisatie, de klanten, de omgeving, de wereld? Probeer daar af en toe eens bij stil te staan. Het blijkt uit talloze onderzoeken dat mensen veel gelukkiger zijn als ze iets kunnen bijdragen aan een groter geheel.
Succes!
Zo nu en dan een dagje thuiswerken met je laptop aan de keukentafel is makkelijk te doen. Maar nu we door het coronavirus allemaal zo veel mogelijk vanuit huis moeten werken, is dat niet zo’n goed plan meer. Een ergonomische werkomgeving en werkhouding zijn essentieel om gezond te blijven.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?
De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.