Interview
Leestijd
5 min.

“Het is bijna exact zoals in onze dromen: onze eigen Surf Bed & Breakfast”

Een leven met vrijheid, dichtbij de natuur, op een plek met mooi weer én goede golven. Een droom voor velen, die voor Darcie (27) en Jasper (29) werkelijkheid werd. Zij maakten van hun hobby hun werk: een Surf Bed & Breakfast in Portugal.

Ze lieten Nederland achter zich en openden dit jaar de deuren van hun eigen Bed & Breakfast in het prachtige surfplaatsje Ericeira in Portugal. Vanuit dit zonnige plekje delen Darcie en haar grote liefde Jasper hun verhaal.

Thuishaven

Met een Portugese moeder is Portugal voor Darcie geen onbekend terrein. Ze kent Lissabon op haar duimpje en weet ook de niet-toeristische plekjes te vinden. Ze gaf haar baan bij een PR-bureau in Amsterdam op om deze droom werkelijkheid te maken.

Ook Jasper was klaar voor deze grote stap. Na vele baantjes in binnen- en buitenland, waarbij snowboarden en skateboarden altijd centraal hebben gestaan, was het tijd voor iets nieuws.

Darcie en Jasper hebben al eerder een aantal jaren samen gewerkt. Nadat ze achter de bar hebben gestaan en trips hebben georganiseerd op een surfkamp in Spanje, werd het tijd voor een eigen plan. Jasper: “We wilden iets waarmee we én geld konden verdienen en meer met onze passie surfen bezig konden zijn! Dit misten we in Nederland.” Zo gezegd zo gedaan: Bed & Breakfast Olá Onda werd een feit.

Hallo golf!

Olá onda, wat “Hallo golf” in het Portugees betekent, staat helemaal in het teken van vrijheid, surfen en onbevangen van het leven genieten. “Olá Onda is voor iedereen”, vertelt Darcie. “Wij zorgen ervoor dat we, naast het surfen, ook de mooiste plekjes van Ericeira aan onze gasten kunnen laten zien. Het is niet alleen leuk voor jongeren, want ook voor een oudere doelgroep bieden we  genoeg rust en to-do tips. Jasper: “We houden van kleinschalig en toegankelijk, wat ons verblijf persoonlijk en nóg gezelliger maakt.” Darcie: “Wat onze B&B ook bijzonder maakt, is dat we tijdens de verbouwing de originele, typisch Portugese elementen hebben behouden. Zoals de roze massief marmeren open haard en de houten kozijnen. Niet mega praktisch, maar wel mooi.”

Niet zonder slag of stoot

Maar achter ieder geluk schuilt ook onzekerheid.

Jasper: “Een jaar geleden hadden we deze mooie ideeën in ons hoofd en al onze vrienden en ouders dachten: waar beginnen jullie in godsnaam aan? Zelf vroegen wij ons ook af of het idee wat in ons hoofd zat werkelijkheid kon worden. Ik dacht: dit doen we in een paar maanden. Uiteindelijk zijn het tien maanden geworden. Het proces ernaartoe was honderd keer heftiger dan we van te voren konden bedenken. Uiteindelijk is het ons wel gelukt. Daar zijn we heel trots op. Het is bijna exact zoals in onze dromen.”

Darcie: “Een geschikt pand vinden was niet moeilijk. Portugal heeft genoeg mooie panden die verwaarloosd zijn, maar veel potentie hebben voor een relatief klein bedrag. De mogelijkheden zijn hier eigenlijk eindeloos. Wat wel lastig was: bij het kopen van een huis heb je hier een advocaat nodig. Alles gaat via de overheid, heel bureaucratisch. Dingen kosten hier gewoon meer tijd. Het is de Zuid-Europese mentaliteit versus onze Noord-Europese mentaliteit. Wij houden van efficiëntie; morgen 9 uur is morgen 9 uur. Dat nemen ze hier niet zo nauw. Soms levert dat frictie op. Wij moeten ons maar aanpassen!”

Ook het gemis van familie is soms moeilijk. Darcie: Wat we het meeste missen is onze familie en vrienden. Ze kunnen gelukkig vaak langskomen, omdat het niet ver vliegen is. Zij staan wel écht op nummer 1.” Jasper: “We doen alles met z’n tweeën, maar het is een fijn idee dat we op familie terug kunnen vallen mocht dat nodig zijn. Zo heeft de Portugese kant van de familie van Darcie geholpen met opruimen en schoonmaken na de verbouwing, die hulp was toch erg fijn!”

Geniet van ieder moment

Darcie: “Na de verbouwing zijn we meteen open gegaan en genieten we nog van deze beginfase. We hebben nog niet de tijd genomen om alles te laten bezinken en naar de toekomst te kijken. We zijn nu heel erg met morgen bezig en niet met later.” Jasper: “Over een tijdje zien we wel voor ons dat we er comfortabel van kunnen leven, alles soepeltjes verloopt, en er sprake is van een eventuele uitbreiding.”

Een sprong in het diepe

Privé en werk niet meer gescheiden houden en samen een sprong in het diepe maken. Dat blijkt toch heftig. Darcie: “Het verschilt per dag hoe ik mij erbij voel. Het is wel echt onzeker, spannend en uitdagend en soms ook best wel moeilijk. Deze manier van leven is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er samen helemaal voor gaan. Gelukkig zijn we er beide onbevangen in gegaan, waardoor het nu geworden is zoals het is. Als we van te voren hadden geweten hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld te verbouwen of hoe lang het duurt, had het misschien anders geweest. Maar zo is het met alles in het leven: als je van te voren alles weet, is er niks aan! Gelukkig geeft mooi weer energie, zaten we de eerste periode bijna helemaal volgeboekt en is iedereen super enthousiast!”

Jasper: “Onze gouden tip voor iedereen die een dergelijke sprong wil wagen: gewoon proberen. Niet te moeilijk over na denken of te veel piekeren of het gaat werken. Als je het graag wil, moet je het gewoon gaan doen en dan komt het wel goed.”

 

Meer weten over Olá Onda Guesthouse in Ericeira

Zelf reageren



Benieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?