Veel mensen dromen ervan, maar slechts weinigen doen het: het roer drastisch omgooien. Fransje verruilde haar baan als kleuterjuf voor een business in de bloemen. Mét succes.
Huis en haard verlaten voor een chambre d’hôtes in Frankrijk, een wereldreis plannen of voor jezelf beginnen; het zijn van die gedachten waar vrijwel iedereen weleens mee speelt, om de volgende ochtend toch maar weer braaf naar kantoor te gaan. Inspiratie nodig? Fransje van Pelt zegde haar vaste baan als juf op en begon voor zichzelf. Haar bedrijf in groendecoraties bestaat nu achttien jaar en nog altijd zijn er nieuwe plannen.
“Dat was niet één specifiek moment. Ik vond het werk voor de klas en met de kinderen heerlijk, maar ik had door de jaren heen in mijn vrije tijd ook een andere liefde opgedaan: die voor tuinen, planten en bloemen. Beetje bij beetje ontstond het idee om te stoppen met mijn werk voor de klas en me helemaal te gaan richten op ‘iets’ met bloemen.”
“Omdat ik vond dat ik, om succesvol te worden in deze nieuwe branche, meer kennis van zaken moest hebben, ben ik een opleiding gaan volgen. Tijdens de opleiding ben ik begonnen met workshops geven om te kijken of het echt was wat ik hoopte. En ja, ik vond het écht leuk en ook mijn omgeving was enthousiast. De mensen die mijn workshop volgden, moedigden me aan ermee verder te gaan. Toen ik mijn diploma op zak had, heb ik de knoop doorgehakt en besloten mijn baan op te zeggen.”
“Ik bedacht een naam, heb me ingeschreven bij de Kvk, een binderij aan huis ingericht… Allemaal heel leuk en ook spannend om te doen. Ik was natuurlijk totaal onervaren in het ondernemen en heb daarin misschien ook niet altijd de handigste weg gekozen. Ik deed en doe nog steeds veel op gevoel. Een leuk idee en gaan!”
“Helaas wel. Jarenlang heb ik workshops gegeven en dat deed ik met zoveel plezier dat ik geen nee kon zeggen en maar afspraken blééf plannen. Toen ik mezelf voorbij begon te lopen, heb ik aan de rem getrokken en een half jaar niet gewerkt. Daarna ben ik weer rustig gaan opbouwen. Inmiddels organiseer ik ook markten en doe ik bruids- en afscheidsbloemwerk; prachtig en heel dankbaar werk.”
“Goed naar mensen luisteren, meedenken, advies geven en natuurlijk de creativiteit die ik in mijn werk kan stoppen; ik vind het allemaal fantastisch. En dan natuurlijk de stralende lach van een bruid als ze haar bruidsboeket krijgt of de emotie van mensen als ze hun afscheidsbloemen zien. Dan weet je dat je het goed hebt gedaan.”
“Ik ben niet gemaakt om mezelf te promoten, maar je moet als ondernemer natuurlijk wel aan de weg blijven timmeren. Op momenten dat dat lastig gaat, denk ik weleens terug aan mijn werk in het onderwijs… Maar, nee, al snel word ik dan toch weer blij van de bloemen, de creativiteit en de vrijheid van mijn werk. Heerlijk!”
De mentale gesteldheid van werknemers is door het thuiswerken verslechterd, blijkt uit een onderzoek van FNV. Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? Het Utrechtse consultancybureau &samhoud bedacht er iets op. Zij stuurden werknemers het bos in om te werken en overnachten in een luxe lodge midden in de natuur. Neeltje (27) was een van de geluksvogels.
Zo nu en dan een dagje thuiswerken met je laptop aan de keukentafel is makkelijk te doen. Maar nu we door het coronavirus allemaal zo veel mogelijk vanuit huis moeten werken, is dat niet zo’n goed plan meer. Een ergonomische werkomgeving en werkhouding zijn essentieel om gezond te blijven.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?