Interview
Leestijd
5 min.
Het roer om

Het roer om: van fijne baan naar eigen baas

Veel mensen dromen ervan, maar slechts weinigen doen het: het roer drastisch omgooien. Fransje verruilde haar baan als kleuterjuf voor een business in de bloemen. Mét succes.

Huis en haard verlaten voor een chambre d’hôtes in Frankrijk, een wereldreis plannen of voor jezelf beginnen; het zijn van die gedachten waar vrijwel iedereen weleens mee speelt, om de volgende ochtend toch maar weer braaf naar kantoor te gaan. Inspiratie nodig? Fransje van Pelt zegde haar vaste baan als juf op en begon voor zichzelf. Haar bedrijf in groendecoraties bestaat nu achttien jaar en nog altijd zijn er nieuwe plannen.

Wanneer dacht je: ik gooi het roer om?

“Dat was niet één specifiek moment. Ik vond het werk voor de klas en met de kinderen heerlijk, maar ik had door de jaren heen in mijn vrije tijd ook een andere liefde opgedaan: die voor tuinen, planten en bloemen. Beetje bij beetje ontstond het idee om te stoppen met mijn werk voor de klas en me helemaal te gaan richten op ‘iets’ met bloemen.”

Hoe heb je dat aangepakt?

“Omdat ik vond dat ik, om succesvol te worden in deze nieuwe branche, meer kennis van zaken moest hebben, ben ik een opleiding gaan volgen. Tijdens de opleiding ben ik begonnen met workshops geven om te kijken of het echt was wat ik hoopte. En ja, ik vond het écht leuk en ook mijn omgeving was enthousiast. De mensen die mijn workshop volgden, moedigden me aan ermee verder te gaan. Toen ik mijn diploma op zak had, heb ik de knoop doorgehakt en besloten mijn baan op te zeggen.”

Welke stappen heb je toen genomen?

“Ik bedacht een naam, heb me ingeschreven bij de Kvk, een binderij aan huis ingericht… Allemaal heel leuk en ook spannend om te doen. Ik was natuurlijk totaal onervaren in het ondernemen en heb daarin misschien ook niet altijd de handigste weg gekozen. Ik deed en doe nog steeds veel op gevoel. Een leuk idee en gaan!”

Is dat weleens misgegaan?

“Helaas wel. Jarenlang heb ik workshops gegeven en dat deed ik met zoveel plezier dat ik geen nee kon zeggen en maar afspraken blééf plannen. Toen ik mezelf voorbij begon te lopen, heb ik aan de rem getrokken en een half jaar niet gewerkt. Daarna ben ik weer rustig gaan opbouwen. Inmiddels organiseer ik ook markten en doe ik bruids- en afscheidsbloemwerk; prachtig en heel dankbaar werk.”

Waarom is dit jouw droombaan?  

“Goed naar mensen luisteren, meedenken, advies geven en natuurlijk de creativiteit die ik in mijn werk kan stoppen; ik vind het allemaal fantastisch. En dan natuurlijk de stralende lach van een bruid als ze haar bruidsboeket krijgt of de emotie van mensen als ze hun afscheidsbloemen zien. Dan weet je dat je het goed hebt gedaan.”

Verlang je nog weleens terug naar je oude baan?

“Ik ben niet gemaakt om mezelf te promoten, maar je moet als ondernemer natuurlijk wel aan de weg blijven timmeren. Op momenten dat dat lastig gaat, denk ik weleens terug aan mijn werk in het onderwijs… Maar, nee, al snel word ik dan toch weer blij van de bloemen, de creativiteit en de vrijheid van mijn werk. Heerlijk!”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?