Interview
nanny

Hoera voor de nanny!

Ze vormt een uitstekend alternatief voor oma, de crèche of de kinderopvang en is tegenwoordig ook niet meer alleen voorbehouden aan de happy few: de nanny is in!

We kenden haar lange tijd vooral van films en televisie (The nanny named Fran!), showbizznieuws (Ben Affleck, David Beckham, …) of verhalen van expats, maar tegenwoordig nemen ook steeds meer Nederlanders liever een nanny in huis, dan dat ze hun kinderen naar de crèche brengen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Belangrijkste redenen? Minder stress, je kids groeien thuis op én het kan een voordelige optie zijn. Pardon?

Hoe meer kids, hoe goedkoper
‘Bij één kind is een nanny wellicht wat prijzig’, bekent Désirée Reterink, mede-eigenaar van bemiddelingsbureau Nanny&Co. ‘Maar vanaf twee en in ieder geval bij drie kinderen, is een nanny voordeliger dan de reguliere kinderopvang.’ Een kinderopvang rekent immers met een uurtarief per kind, terwijl je voor een nanny een vast uurtarief betaalt, ongeacht het aantal kinderen. Désirée: ‘Hoe meer kinderen, hoe goedkoper dus (tip: deel een nanny met de buren!). Een nanny kan bovendien licht huishoudelijk werk doen, die eventuele kosten bespaar je dus ook.’

Quality time
Ook voor Annemarie was een nanny dé oplossing. ‘Mijn man en ik hebben drie kinderen en allebei een drukke baan’, vertelt ze. ‘Onze avonden verliepen vaak enorm stressvol; daar werden we allebei niet leuker van.’ In 2008 besloot het gezin een nanny in huis te nemen. Annemarie: ‘Een verademing! Als ik thuis kwam, zaten de kinderen al in hun pyjama. We hoefden niet meer te haasten en hadden echt quality time met ze, voor ze naar bed gingen.’ Om de kinderen toch het sociale aspect van de kinderopvang mee te geven, gingen ze daar ook één ochtend per week naar toe. ‘Maar de nanny was voor ons én de kinderen echt een feestje. Ze hebben nog steeds contact met haar.’

Nachtwacht
De nieuwste trend in Amerika is de Night Nanny; een speciale nachtoppas die ’s avonds komt en ’s ochtends weer vertrekt. Kansen voor bemiddelingsbureaus als Nanny&Co? ‘Ik geloof dat er in Nederland weinig markt is voor een nanny die alleen ‘s nachts  komt voor voeden en verschonen’, besluit Désirée. ‘Wél fijn dat papa en mama dan ’s nachts kunnen blijven liggen!’ De eigenaresse ontkracht daarmee direct een laatste misvatting: de nanny gaat ’s avonds gewoon naar huis, ze woont dus niet bij je in.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?