Interview
Leestijd
5 min.
multitasken

Mama is aan het werk

Moeder zijn is een fulltime job. En dan zijn er ook nog moeders mét een fulltime job. Hoe zijn die twee te combineren? Catharina, Hanneke en Saskia vertellen hoe zij het doen.

Het combineren van werk en gezin is voor veel moeders een flinke uitdaging. Veel van hen focussen zich daarom op één vlak of doen het beide parttime. Toch is er ook één categorie die een fulltime job moeiteloos lijkt af te wisselen met de zorg over hun kroost: de carrièremoeder. Want minder werken, waarom zou je?

‘Mijn kinderen komen niets tekort’

Catharina (33, twee kinderen van 3 en 1 jaar) werkt bij een reclamebureau en combineert haar fulltime baan met het moederschap. Omdat ze niet in de buurt van haar werk woont, overnacht ze af en toe in een hotel. “Ja, ik werk veel”, geeft ze toe. “Toen ik deze baan kreeg aangeboden, heb ik daar heel weloverwogen voor gekozen. Ik had één eis: in de weekenden wil ik vrij zijn. Dan ben ik echt ‘mama’; op die manier kan ik het prima volhouden. En gelukkig is mijn man flexibel. Hij heeft een eigen zaak, dus meer ruimte voor onvoorziene omstandigheden. Mensen vragen weleens waarom ik dit doe, maar ik heb niet het idee dat ik iets mis of mijn kinderen iets tekortkomen. Misschien werk ik over een tijd wel minder, maar nu wil ik gewoon nog even gas geven. En op deze manier verdienen we genoeg voor goede opvang, een schoonmaakster en boodschappen-aan-huis. In de weekenden zijn we dus écht vrij.”

‘Het is een kwestie van plannen’

Hanneke (33, twee kinderen van 5 en 3 jaar) begon vijf jaar geleden voor zichzelf als communicatiespecialist en maakt weken van minimaal veertig uur. In de afgelopen vijf jaar kreeg ze ook twee kinderen. “Mijn werk voelt niet als werk, ik denk dat ik het daarom zonder problemen volhoud”, vertelt ze. “Ik werk bovendien veel thuis, dus hoef ook niet van hot naar her te sjezen. Het is een kwestie van plannen. Vrije avonden werk ik vaak, maar daar staat tegenover dat we ’s avonds altijd samen eten en ik ’s middags met onze oudste thuis kan lunchen en soms een boodschap kan doen. En als ik in het weekend met mijn laptop aan de keukentafel zit, ben ik er toch bij. De kinderen hebben daardoor niet in de gaten dat ik zoveel uren maak. Ik hou van mijn gezin, maar mijn werk is mijn grootste hobby. Ik zou er niet leuker op worden als ik elke week twee dagen in de speeltuin zou doorbrengen.”

‘Ik ben een jaar thuis geweest, maar blij dat ik weer fulltime werk’

Saskia (40, twee kinderen van 8 en 5 jaar) werkt fulltime bij een grote bank en zit vaak ook in het weekend nog te werken. “Nadat onze oudste was geboren, ben ik meteen weer fulltime gaan werken”, vertelt ze. “Daar heb ik altijd een dubbel gevoel aan overgehouden. Toen ik zwanger was van de tweede, besloot ik daarom mijn baan op te zeggen en even bewust voor het moederschap te kiezen. Ik ben een jaar thuis geweest. Maar dat was echt niets voor mij! Ik ben dolblij dat ik weer fulltime werk. Mijn man ook; we hebben ’s avonds weer wat te bespreken. En onze kinderen maakt het niet uit of ze nu bij de oppas, bij oma of thuis zijn. Zolang ze maar weten waar ze op kunnen rekenen. Het klinkt misschien gek maar mijn man en ik zijn er, hoe druk ook, een stuk gelukkiger van geworden.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?