Tips
Leestijd
4 min.

Thank God it’s Monday!

Dramaandag? Primaandag! Vijf tips om van maandag de leukste dag van je week te maken.

Bij veel mensen komt het op zondagavond opzetten; een onrustig gevoel van een nieuwe werkweek die voor je ligt, de melancholie van het weekend alweer achter de rug. De wekker en de file of de ochtendtrein maken het vervolgens al niet veel beter. Het is weer zover: het is weer maandag. Gaan je mondhoeken al hangen bij het idee? De hoogste tijd om je monday-mindset te resetten; je kunt van de eerste dag van de week namelijk ook meteen de leukste maken! Of, vooruit: niet meer de ergste.

1. Wees voorbereid

Je hebt ‘m vast weleens voorbij zien komen; de meme van een man die op vrijdag zijn papieren blij in de lucht gooit, om ze vervolgens op maandagochtend gedesillusioneerd weer van de grond te rapen. Klap jij ook op vrijdagmiddag abrupt je laptop dicht? Om je maandag fris en fijn te beginnen, doe je er verstandiger aan de losse eindjes op vrijdag al af te maken.

2. Plan iets leuks op maandagavond

Grote kans dat je op maandagavond steevast een bankhangavondje plant om bij te komen van je weekend en je eerste werkdag. Beter idee: ga wat leuks doen! Door op maandagavond iets leuks te plannen, wordt je maandag een dag om naar uit te kijken in plaats van tegenop te zien. Ga lekker uit eten of pak een filmpje, dat maakt je dag meteen een stuk leuker.

3. Relativeer

Beschouw maandag als ‘gewoon een dag van de week’, net als dinsdag en woensdag. Want waarom voelen die zoveel fijner? Het verschil bestaat voornamelijk in je eigen hoofd. Vaak zien we de maandag ook als de dag waarop alles moet gebeuren; sporten, lijnen. Stel je goede voornemens niet uit tot maandag. Je kunt er iedere dag mee beginnen. De maandag is al zwaar genoeg.

4. Zet de wekker eerder

Kom wat eerder uit je bed, zodat je wat langer kunt douchen om wakker te worden, een lekker ontbijtje met koffie kunt maken, nog een halve aflevering van je favoriete Netflix-serie kunt kijken; zodat je je maandag rustig en leuk kunt starten. Als je jezelf aanwent op zondag wat eerder naar bed te gaan, maak je het jezelf weer wat gemakkelijker.

5. Omdenken

Zie maandag niet als het einde van het weekend, maar als het begin van een nieuwe week! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Beschouw het bovendien als wekelijkse test: heb je écht the mondayblues, misschien zelfs al wel op zondag? Dan is het misschien tijd om uit te kijken naar een nieuwe baan. Als je werk doet waar je blij van wordt, voelt maandag misschien nog wel beter dan zaterdag.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?